Reklama

Reklama

Bývalý vyhazovač a drobný podvodníček Tony „Pysk" Vallelonga (Viggo Mortensen) má mezi newyorskými Italy pověst chlápka, který dokáže vyřešit každou šlamastyku. Slavný černošský klavírista Dr. Don Shirley (držitel Oscara® Mahershala Ali) si ho proto najímá jako řidiče a bodyguarda na turné po divokých státech amerického Jihu 60. let. Tony je horkokrevný, ne moc vzdělaný, ale o to mazanější. Nade vše miluje svoji ženu (Linda Cardellini) a smažená kuřata. Dr. Don je jeho protikladem: kultivovaný génius jemných mravů a pevných zásad. Aby společně překonali nástrahy, musí si k sobě oba tvrdohlaví muži najít cestu skrz předsudky a humorné přešlapy. Originální komedie Zelená kniha získala získala tři Oscary včetně sošky pro Nejlepší film. Režisér Peter Farrelly (Blbý a blbější; Já, mé druhé já a Irena; Něco na té Mary je) se inspiroval příběhem skutečného přátelství a natočil jeden z nejdojemnějších i nejvtipnějších filmů roku 2018. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (925)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Akoby zabudnutá priemerná limonáda z roku 1992, napísaná na telo pre Roberta De Nira a Eddieho Murphyho. Neskutočne zastaralý gýč, ktorý je mizerne expozične vyrozprávaný tak, aby všetky motívy a charakterové prechody pochopil aj ten najväčší debil. Rozum stojí nad tým, že dnes niekto takto točí filmy a akadémia za to dáva Oscary. Peter Farrelly mal toho Oscara radšej dostať za Dumb and Dumber. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Zábavné, vtipné a atmosféra 60.let jako by přímo dýchala z plátna. K filmu jsem původně vzhledem k Oscarům přistupoval s despektem ale musím pokorně uznat, že jde v mých očích nakonec o zaslouženého vítěze s brilantním hereckým výkonem Mahershala Aliho. Dlouho mě žádný jiný film tak nepobavil a i po druhé projekci nejdu s hodnocením dolů. 90% ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neviděl dramatickou komedii z pera amerických autorů, která by měla tak kvalitní herecké výkony (Viggo bomba a Mahershala solidní nadstandard), skvělou až boží atmosféru, pravé chlapské přátelství a vybudovala si ve mně momenty, kdy jsem se kochal herectvím obou pánů a sledoval každý záškub na jejich tváři. I ten totiž dal znát mnoho o dané situaci a vytvořil tak ucelený názor na to, co se v USA v 60. letech dělo. Americký národ je věru absurdní a letošní Oskary to předvedly dvěma filmy - tímto a BlackKklansman. Za mě prostě jednička s hvězdičkou. Jen tak dál! Sebekritika je důležitá a je moc fajn, že se otvírá i ve světě za velkou louží. Navíc jsem moc rád, že ocenění získal za svou práci i Peter Farrelly, protože kdy se Vám naskytne dostat Oskara, když za jiných okolností s bráchou točíte úchylné, ale komerčně zábavné komedie a sem tam si z někoho uděláte legraci a na hereckém pohovoru ukážete pinďoura. Samozřejmě pro odlehčení situace. V celkovém kontextu super a gratuluji. Konečně po hodně dlouhé době Oskara dostal film, kterému jsem to z celého srdce přál. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Kdyby mi někdo řekl na začátku roku, že nejlepším filmem bude Road movie Drama s oscarovými základy, tak se mu vysměju, ale klobouk dolů, tohle je filmová síla, vedle které Gump s Shawshankem působí jako studiové béčkové braky. Viggo Mortensen a Mahershala Ali předvádí nadlidské herecké výkony a jejich vzájemná chemie je bezchybná. Film hodně tahá nahoru vkusný a trefný humor, mafianský podtón, silný rasismus tehdejší doby, vypjaté scény a hlavně emoce, kde jsem se přistihl, že brečím snad celé dvě hodiny vkuse a to se mi životě nestalo. Po zhlédnutí jsem okamžitě nabyl pocitu, že film musím vidět ihned znova s každým, kdo je mi blízký a to se mi nestává často. Událost roku a pro mne i možná nejlepší příběhové Drama vůbec. 100% ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Současná společenská objednávka je z toho bohužel cítit až příliš, ale naštěstí je to prostě dobrej film. V průběhu jsem si dělal srandu, že je to typická Oscarovka. Černej pianista a že by třeba mohl bejt ještě teplej....o pár minut později... Nehledě na tyto "povinné" atributy je to prostě fajn lidskej příběh s vynikajícími herci. Viggo Mortensen se sice na Itala vůbec nehodí, ale bavil mě i tak. A to jméno Tony Držka je super. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (15)

  • Celosvětová premiéra proběhla 11. září 2018 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)
  • Chvíli to vypadalo, že se Zelená kniha nedostane do období ocenění v dobré formě. Viggo Mortensen užil v listopadu na promo turné slovo „negr“ – i když bylo vytrženo z kontextu a herec vlastně mluvil o tom, jak ten výraz nemá rád a v dnešním světě už nemá místo, spustil malou bouři. Nakonec se však jednalo spíš o bouři ve sklenici vody – snímek si došel pro desítky nominací, z nichž spoustu proměnil. (Petr.Kocfeld)
  • Don Shirley (Mahershala Ali) byl seznámen s úmyslem natočit o něm a Tonym (Viggo Mortensen) film, ale žádal, aby se tak stalo až po jeho smrti. Důvodem mohly být obavy z reakce na jeho sexuální orientaci. (DerfelCadarn)

Související novinky

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

18.08.2022

Spolupráce mezi streamovací službou Apple TV+ a společností Skydance Media pokračuje dál. Nedávno měl na službě premiéru animovaný snímek Štěstí a teď přichází zpráva, že Apple získal také chystanou… (více)

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

13.06.2020

Po kontroverzní, ale jinak úspěšné výhře Oscara za nejlepší snímek pro Zelenou knihu se herec Viggo Mortensen a režisér Peter Farrelly rozhodli pro další spolupráci. Farrelly už nějakou dobu chystá… (více)

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

16.09.2019

Další Oscarový adept je na světě. Diváckou cenu na festivalu v Torontu si totiž čerstvě odnesl snímek Jojo Rabbit režiséra Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok). Snímek se odehrává v nacistickém Německu a… (více)

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

28.02.2019

Pár dní po jeho druhé oscarové výhře za roli v Zelené knize se Mahershala Ali (Temný případ, Moonlight) upsal dalšímu ambicióznímu projektu. Zahraje si hlavní roli v nezávislém sci-fi snímku… (více)

Reklama

Reklama