Reklama

Reklama

Za pár let už nebudeme muset ani hnout prstem, protože moderní technologie za nás všechno obstarají. Technofobům se v takové době nebude žít zrovna lehko. Grey Trace (Logan Marshall-Green) je pověstný tím, že jako jeden z posledních lidí dává před technologiemi přednost vlastním rukám. Jedna noc, která mu obrátí život vzhůru nohama, však tenhle přístup rázně změní. Autonehoda na noční dálnici a střet s bandou grázlů, kteří mu zavraždí přítelkyni a jeho nadosmrti zmrzačí. Greyovy vyhlídky na invalidním vozíku jsou víc než temné, dokud mu kamarád vědec nenabídne technologické vylepšení. S čipem v míše dokáže Grey nejen znovu chodit a pohybovat rukama, ale získává i další, dosud netušené možnosti. Experimentální zařízení zvané STEM totiž dokáže například i vystopovat pachatele onoho nočního přepadení a také Greyovi pomoci si to s těmi gaunery vyřídit ručně. Kdo by odolal? Grey rozhodně ne. Když však zanechá prvního z pachatelů v tratolišti krve, napadne ho, jestli by STEM neměl aspoň trochu zbrzdit. Otázka zní, jestli to půjde. A jestli to Grey vůbec chce. (Cinemart)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (961)

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Svěží sci-fi nářez, jaký tu dlouho nebyl. Whannell si dává pauzu od Insidious a jen potvrzuje, že je sakra dobrý scénárista. Podruhé si sedá na režisérské křeslo a tentokrát s ještě lepším výsledkem. Upgrade je chytrá, záživná a nepředvídatelná akční jízda, která jen dokazuje, že i s malým budgetem a téměř neznámými herci se dá natočit velký film. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Takový ten typ filmu, v němž věrohodný psychologický vývoj hlavního hrdiny po brutálním útoku a ztrátě milované manželky je naprosto kompletně zavržen a podřízen tomu, aby ihned po získání "superschopností" mohl protagonista humorně hláškovat a být drsný. Což abychom si rozumněli - mně to v tomto konkrétním případě vůbec nevadí, jen je vhodné na to upozornit, kdyby do filmu někdo chtěl jít s očekáváním vážného technologického sci-fi. Upgrade je vyloženě lehkonohé béčko. Kvalitní, hrdé béčko se spoustou milých nápadů, nemalým množství originálních vychytávek a sebevědomou technickou stránkou. Trochu bych jej možná přirovnal k novému Dreddovi, Upgrade ale stavím z hlediska zážitku ještě o trochu výš. Sympatické je, že mnoho věcí, které se v průběhu sledování jeví jako přiblblé, dávají se znalostí pointy mnohem lepší smysl. Na druhou stranu si nejsem úplně jistý, jestli vše, co dávalo smysl v průběhu, dává smysl i zpětně. Každopádně jsem rád, že Whannell po pěti letech napsal zase něco zajímavého, a ještě radši, že se našel i jako režisér. ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Upgrade bol pre mňa "len" zábavnou prehliadkou svižnej akcie s celkom originálnym nápadom, ktorý však (aspoň z môjho uhľa pohľadu) padal na svojej jednoduchosti. Záver sa síce snažil o akúsi zložitejšiu zápletku, ale väčšinu času som už vopred vedel odhadnúť, kam Greyove kroky povedú. Škoda. Podľa hodnotení som čakal príjemnejšie prekvapenie. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Austrálčania dokázali to, čo Američania (Hotel Artemis) a Slováci s Čechmi (Dôverný nepriateľ) nie. Nakrútiť svižnú sci-fi jednohubku z blízkej budúcnosti s kvalitne spracovaným ústredným nápadom. Expozícia je trochu rozpačitá, Greyovo gýčové auto a okrem panorámy mesta len letmo načrtnutý fikčný svet vo mne vyvolávali obavy, ale akonáhle sa ozval v Greyovej hlave cudzí hlas, vlak náhle zapadol na koľaje a vydal sa správnym smerom. Bitky nápadité a vtipné, až by človek chcel, aby bol na motívy filmu nakrútený seriál so stále novými variáciami eliminácie protivníkov. Záver v zmysle všetko je inak, nedávali ste pozor! v žánri už príliš neprekvapí, ale na rozdiel od spomínaných snímok v spojitosti s predcházajúcim dejom dáva zmysel. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

I přes četné akční scény jde o komorní drama ve sci-fi kabátě se stejným posláním, jaké už mělo R.U.R. od K. Čapka. Necháme-li stroje, roboty, mikročipy dělat práci za nás a pomáhat nám, jednou se může stát, že ony nás už potřebovat nebudou. Kyborg, android, umělá inteligence. Asi nikdy nezvládnou všechno, co dokáže člověk, ale k přežití jim to bude stačit. Napínavé, nelítostné, nejen pro hlavního hrdinu bezvýchodné, skvěle nasnímané a s atmosferickou hudbou (mé obavy z převažujícího retra se naštěstí nenaplnily). Varující. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (20)

  • Když se Eron (Harrison Gilbertson) snaží vypnout Stema (Simon Maiden) na dálku, používá některý (budoucí) unixový systém. Konkrétně ze shellové konzole spouští příkaz (resp. sekvenci příkazů s parametrem) "sudo shutdown -h now". Tento příkaz se, stejně jako uvedená konzole, na linuxových systémech běžně používá, přičemž první část příkazu udává, že chce Eron provést příkaz s administrátorským oprávněním a druhá pak okamžité vypnutí systému. (honza.kuzel)
  • Film sa mal pôvodne volať "Stem," čo po holandsky znamená "hlas." (Astonko)
  • Severoamerické tržby dosáhly 12 milionů amerických dolarů, součet těch celosvětových pak 16,7 mil. (NIRO)

Související novinky

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

09.07.2020

Reboot hororového Vlkodlaka v originále The Wolfman našel režiséra. Chystaný snímek od producenta Jasona Bluma nakonec natočí Leigh Whannell, jehož poslední filmy Upgrade a především Neviditelný… (více)

Nej filmy roku a PF 2019!

Nej filmy roku a PF 2019!

31.12.2018

Film, od kterého jsme kvůli komplikacím při natáčení (výměna režiséra) raději nic velkého nečekali. Bohemian Rhapsody. Dnes suverénně nejoblíbenější a masami nejlépe hodnocený filmový šlágr roku.… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama