Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1

(série)
Trailer
USA, 2022, 9 h 17 min (Minutáž: 65–72 min)

Epizody(8)

Videa (9)

Trailer

Recenze (155)

Klajnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nefunkčně vystavěný děj a postavy, do nichž se divák nezaintresuje, protože s nimi tvůrci scénáře nebyli schopni vhodně pracovat. I kdyby jakákoliv postava zahynula, tak mě by se to nijak nedotklo. Kupříkladu v základu Galadriinina odhodlání lovit Saurona je smrt jejího bratra. To je sice dost trapné, ale mohlo by být. Jen je třeba věnovat minimálně první epizodu jejich vztahu, aby to pro diváka bylo věrohodné. V intru však bratr malé Galadriel dá jakousi radu, pak se přesuneme k intru, kde nějaké stín (temný pán Morgot) zničí nějakej světélkující strom v zemi elfů, začne válka, Morgot je poražen, Sauron uteče, bratr se ho vydá hledat, off screen umře a Galadriel převezme jeho úkol a dále je vyobrazovaná jako nezlomná a vytrvalá válečnice, co má vždycky pravdu. Debilní a nezajímavá postava. V jeden moment vyskočí z lodi doprostřed oceánu s tím, že své poslání ještě nenaplnila. Takhle tupě by se nikdo do náruče smrti nevydal, ale scénář to tak chtěl a tak Galadriel vyskočí do oceánu a začne plavat. Přirozeně neumře, ale potká někoho, kdo jí zachrání - scénář to tak chtěl... Ač se nám má Galadriel jevit jako velmi schopná (sama je lepší než zbytek jednotky, sama porazí ledového obra) tak se v mnoha ohledech spíše jeví, jak těžce neschopná protože scénář nefunguje. Kupříkladu: Nedojde jí, že symbol, který Sauron zanechal na těle jejího bratra je část mapy. Galadriel navíc procestovala Středozem ve snaze najít Saurona. Podle jejích slov to nedošlo ani nejvyšším elfským učencům. A proč by vůbec Sauron dával takové vodítko? Takovými sračkami může každý divák s dobrým vkusem jenom pohrdat. K čemu mi je, že je to drahé a jdou na tom vidět peníze (podle mě ale ani zdaleka ne tolil, protože kvalitativní úroveň je prostě nízká), když to má děravej příběh, zle napsanej scénář? Nějaký cinefilové lidem vytýkali, že máme být rádi, že takové projekty vznikaj a nestarat se o to, že tam hrajou černoši. Já bych teda radši, aby to nevzniklo. Když vidím, že se tvůrci víc starali o obsazení lidí jiné barvy pleti než o kvalitní scénář. Nasrat. Pán Prstenů je Evropské dílo čerpající z evropského folklóru a mýtů. Lore je nějak ustanoven a tak nedává smysl, aby mezi trpaslíky, kteří žijí pod zemí, se vyvinul černý pigment. Nasrat. Tvůrci měli šanci vytvořit další skvělý příběh ze světa Středozemě, vydělat si majlant, udělat si jméno a potěšit mnoho lidí. Mohli udělat mnoho dobrého, ale nebyli toho schopni. Nebyli schopni ani dostatečně respektovat původní dílo. Nasrat. A to ani nejsem fanoušek. Mám rád filmovou trilogii, ale reálně mě ten lore nezajímá a četbu prvního Pána Prstenů jsem protrpěl.  Jde mi však o princip. Ať radši koupí práva na Tarzana a obsadí do hlavní role černocha. ()

MatoFILM 

všechny recenze uživatele

Seriálová udalosť roka sa bohužiaľ nekoná. Amazon utratil najväčší rozpočet v histórii na návrat do Stredozeme, no až trestuhodne zanedbal najať schopných tvorcov. Rings of power preto krásne vyzerá, ale dejovo je kostrbatý, bez atmosféry a hlavne zaujímavých postáv. Využíva lacné scenáristické postupy až má človek pocit, že sleduje tuctové, zameniteľné fantasy. Dávno sa nestalo, žeby v jednom projekte bolo toľko nesympaticky obsadených postáv. Galadriel je arogantná, Theo otravný a predstaviteľ Arondira je bez štipky emócie v tvári. Je to škoda, pretože potenciál Tolkienovho sveta je obrovský nehovoriac o fanúšikovskej základni. Pozerané paralelne s House of dragon, ktorý každý týždeň strkal RoP do vrecka. ()

Reklama

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Internet byl dříve tak krásné místo, dokud se polovina jeho uživatelů zničehonic rozhodla k tomu, že z nich budou militantní xenofobní čuráci kteří všechno, kde není 100% výskyt heterosexuálních bílých mužů, budou označovat nálepkou "woke".... Chtě nechtě, snaha internetovejch trollů potopit vše, kde se objeví aspoň jeden černoch anebo hlavní postavou je ženská, se setkala i s návratem do Středozemě pod tvůrčí taktovkou Amazonu. Hispánský hobiti, mytologická nepřesnost a veškerý předsudky stranou – tím, čím Jacksonova trilogie i Tolkienovská fantazijní poetika [v rámci i mimo rámec literární předlohy] vynikala, tu rozhodně nechybí. Ten gigantickej budget je fakt znát a tvůrci vložili do tohoto ambiciózního projektu [jen tak pro zajímavost nejdražší seriál v historii] nezměrný úsilí a nepředstavitelnej effort, který naprosto stírá jakoukoliv hranici mezi filmovým a seriálovým formátem. Možná jsem až moc velkej naivka, ale takhle jsem si odjakživa představoval věrohodný comeback do Středozemě, a nebudu se za to nikomu omlouvat..... JENŽE to vše je prakticky k ničemu, poněvadž příběhově jde o 'expozici expozice', kvůli čemuž celých 8 epizod působí jako jeden velkej, zdlouhavej, monotónní a úmornej teaser na druhou řadu. První dva díly jsou takový pomyslný highlight či etalon; zbytek je strmá jízda z kopce – tak snad si Rings of Power příští rok napraví reputaci a skočí do Středozemského kotle po hlavě. I tak jde v rámci i mimo rámec seriálových production values vysokej nadstandard. Šmajdalf aby vám prdel ztřískal.... 3,5 lembasů z 5 ()

Sufferer 

všechny recenze uživatele

Odmietam si pripustiť, že sme sa dopracovali k tomu, aby sa k žánrovým klenotom svetového významu pristupovalo s nedostatkom úcty. Je mi absolútne ukradnuté, že z literárnej predlohy sa otrocky neprepisovalo slovo od slova, pretože pre prechod z jedného média do druhého v dobovo aktuálnych spoločenských reáliách budú určité zmeny zakaždým adekvátne. Príťažlivosť sveta pre mňa vždy spočívala v tom, ako v rámci rozprávkovej naivity dokázal dych berúcim spôsobom fascinovať svojou temnosťou a rozpínavosťou zla, stále však emocionálne previazať so širokou škálou zaujímavo štruktúrovaných charakterov, ktoré mu čelia osudovým spôsobom. Práve vďaka nim Stredozem dýcha(la) životom, výtvarným prejavom až naostatok. Prstene moci síce v hrubých obrysoch rozprávajú o zaujímavých udalostiach, ibaže príbeh o nich rozkrývajú skrz necharizmatické postavy bez hĺbky a komplexnosti Tolkienovi vlastnej. Je pre mňa alarmujúce, ako nezúčastnene sa dá civieť na niečo, k čomu apriórne prechovávate neskonalú adoráciu. Prakticky všetko okamžite zarastá machom. Dosť bolo bedákania. Zostáva mi iba veriť, že úvodná sezóna nebude prvým zle zapnutým gombíkom na košeli, na ktorej to pri druhom a treťom už proste nenapravíte. Nič ma zatiaľ ale nepresvedčilo o opaku. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hele co si budeme, mohla to být mnohem větší ptákovina. Jasně genetice jeblo, takže bělochům se rodí černé či indické děti a černochům naopak Árijci, elfové vypadají jako hipstři s deformovanýma ušima před výplatou a celý jeden národ reprezentuje obyvatelstvo, které by početně s obtížemi obsadilo jednu bytovku a to se musí ještě digitálně kopírovat. Galadriel plave jak dement a lodě jsou zde očarovány Hermioniným zmenšovacím kouzlem. Mozek se tu občas musí vypnout na úroveň Rychle a Zběsile dalších hovadin. Největší problém však je, že to celé je ohromně nudné a táhne se to jak smrad. Kdyby to sestříhali na dvou a půlhodinový film, tak by to hezky odsýpalo a bylo by to míň pitomé. Tahle osmidílná podoba je značně nestravitelná a nejednou mě jímala hrůza, když jsem zjistil kolik zbývá do konce dílu. Jinak to docela hezky vypadá a hudba je fajn. Pokud do budoucna zlepší gradaci, občas se zamyslí, jestli to co scenáristé napsali není úplná píčovina a postavám dají nějaký charakter, tak z toho možná bude i fajn oddechová fantasy. Dobrý Pán Prstenu z toho nebude, ale to snad ani nikdo nečekal, ne? ()

Galerie (805)

Zajímavosti (31)

  • Jeden z orků při útoku na Ostirith řekne „Gimbatul“. Fanoušci Pána prstenů mohou toto slovo poznat z nápisu na Jednom prstenu. Konkrétně jde o část: „Ash nazg gimbatul,“ neboli „Jeden jim všem káže.“ (spacemaster)
  • Adar (Joseph Mawle) tvrdí, že pochází ze zemí Beleriandu. Tuto oblast na mapě v prologu epizody Stín minulosti (2022) nenajdeme, protože se na konci Prvního věku propadla do moře jako důsledek Války hněvu. Jejím jediným pozůstatkem je Lindon. (spacemaster)

Reklama

Reklama