Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1

(série)
Trailer
USA, 2022, 9 h 17 min (Minutáž: 65–72 min)

Epizody(8)

Videa (9)

Trailer

Recenze (163)

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. séria - 60%. Čítal som všetky príbehy zo Stredozeme, milujem Jacksonové trilógie (áno aj Hobita, ktorého po tomto seriály oceňujem ešte viac), no Prstene moci majú ďaleko od dobrého seriálu. Teda, zlý seriál to nie je, akurát je to zlý "Pán prsteňov". Zatiaľ čo knihy mi prišli zaujímavé, toto sa prvé diely dosť vlieklo a ak by som nečítal knihy, tak by som bol v tomto svete úplne stratený a vôbec by som nevedel o čo ide. Chápem niektoré zmeny oproti predlohe, veľa si toho tvorcovia museli aj vymýšľať, keďže druhý vek je popísaný iba v bodoch čo sa stalo, takže o kvalitné dialogy ako Jackson sa scenáristi oprieť nemohli. No prišlo mi, že je tam strašne veľa vecí a dejových liniek naraz a tak nejako si človek nič s toho fantasy sveta nestihol zamilovať. Linka s Hobitmi a jedným s Istari mi prišla úplná zbytočná a celú by som ju vynechal, aby to malo lepší spád. Ďalší veľký mínus je postava Galadriel, ktorá v knihách a vo filmoch pôsobila uveriteľne sympaticky, zatiaľ čo tu som jej nevedel prísť na chuť. Čo sa týka tých vymyslených odbočiek tak je tu hromada vecí, ktorá by tu nemusela byť, alebo ktorá by sa dala spraviť lepšie (tmavú pokožku pleti nekomentujem, keď to zvládol Jackson nevidím dôvod sa prispôsobovať za každú cenu dnešnej dobe, nič proti hercom, tí to zahrali dobre). Napríklad čarodejnice, či čo to bolo, ktoré prišli k hobitom, ani neviem čo vlastne boli a o čo im išlo. Stručne a jasne príbeh je pomalý, zbytočne prehustený a postavy si nedokážu získať vaše sympatie. Čo musím pochváliť, sú kostýmy, masky, vypráva alebo hudba, ktorá je asi to najlepšie čo seriál ponuka. Howard Shore tento krát zložil iba úvodnú znelku pre titulky, no Bear McCreary sa blysol ďalším dobrým soundtrackom, ktorý k seriálu zo stredozeme vynikajúco pasuje. Zopár ľudí čo pracovali na filmoch sa vrátilo aj do tohto seriálu, takže aspoň to pekne vyzerá. Zatiaľ sklamanie, najlepší diel bol asi len šiesty a ôsmy. Som zvedavý čo bude ďalej. Pomaly úvod už máme za sebou, teraz by mali prísť tie zaujímavejšie udalosti. Otázka je ako ich tvorcovia spracujú. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dávat tomu jednu hvězdu proto, že je to aktuálně trendy - to by připomínalo doby Titanicu a to by moudré rozhodně nebylo. Avšak dokážu pochopit extrémní rozhořčení skalních fandů ságy, protože seriálový Pán Prstenů je sice esteticky vcelku působivý, místy díky pohledné kameře a slušné práci s hudbou i jakž takž epický, ovšem scenáristicky je to vata na entou a když už se má něco dít, tak se Prsteny moci tváří jako mix Indyho, Harryho Pottera a Twilight ságy. Herecky, obsahově - selhání. Technicky něco, na čem se dá stavět a pracovat v druhé sérii, ale aby dvojka nebyla fiasko, musela by podstoupit razantní ozdravnou kůru a její tvůrci mnoho věcí kompletně překopat. ()

Reklama

Elerrina 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

(původní text z 16.10.2022:) Úporně přemýšlím, co jsem to vlastně viděla. Jako origin vzniku Tří prstenů elfů to nefunguje, protože jsme se dozvěděli, že byly nakonec ukuty jen jaksi mimochodem a souhrou náhod. Jako origin Saurona (a toho druhého chlápka – asiGandalfa) to vůbec nedává smysl a popírá to ve všech ohledech Tolkienovo dílo. Zbývá tedy, že je to zřejmě origin stvoření Mordoru, do kterého se v důsledku Galadrieniny pošahané mise za pomstou připletli Nůmenorejci. Co se povedlo: samozřejmě výprava a vizuály, také hudba, všechna ta omáčka kolem skřetů, celkem vzato i trpaslíci a ta vyprávěcí linka o nelehkém přátelství Elronda a Durina. Co se fakt nepovedlo: výlet na Nůmenor, dlouhá seznamovačka s tamními protagonisty a příprava na tu jejich expedici jsou opravdu nesmyslně natahované a to samé platí o obraně té mordorské vesnice plné debilních socek. Co se castingu týče, platí tu divné pravidlo, že pokud je postava typově obsazena v souladu s lore, je charakterově strašlivě nesympatická, až na zabití (Galadriel, Nori, Gil-Galad) a pokud je napsána kvalitně, je nepochopitelně obsazena proti svému typu (Elrond a Celebrimbor vůbec nevypadají jako elfové). Kvóty proti kolorismu raději zmiňovat nebudu, tenhle aspekt se bohužel musíme naučit překousnout (a taky pomáhá, že zrovna Arondir a Dísa patří k těm nepatrně lepším charakterům). Silné ženské postavy jsou jako obvykle jen protivné šablonovité karikatury silných ženských postav (čti umanuté blbky, které si jdou za svým i přes mrtvoly). Kvalitní dramaturgie si vzala dlouhodobé neplacené volno, logika se zdejchla už během prvního dílu a dialogy asi psala umělá inteligence na základě generátoru náhodných výrazů z Tolkienových knih. Úplně největší fail je ovšem linka s protohobity a meteormanem, to je prostě intenzivní utrpení od začátku do konce a zbytečný podraz na inteligenci diváka. Jako celek by to pak strašně moc chtělo být rozsáhlou ságou typu LOTRa, ale vylezlo z toho jen mozaikovité, zmatené a hlavně nekonečně natahované leporelo náhodných výjevů, které nedokáže na ploše devíti hodin(!) odvyprávět nějaký/jakýkoliv smysluplný příběh. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Po šílených trailerech, které ve mně budily dojem, že Prsteny moci budou jen o „něco“ dražší Shannara, jsem po úvodních dvou dílech pocítil lehkou úlevu. Byl jsem z nich sice velice zklamán, nicméně jsem pocítil naději. Ta zemřela o týden později, to už totiž bylo jasné, že adaptace Shannary dává mnohem větší smysl a je v tom nejlepším slova smyslu zábavnější (přestože je od MTV). Už hodně dlouho jsem se žádným seriálem nepronudil tak moc, jako Prsteny moci, a to, že jsem při sledování například brouzdal po internetech, je jediný důvod, proč jsem nezemřel i já. Jediná věc, ze které jsem v souvislosti s tímto výtvorem opravdu zcela nadšen, je soundtrack, ty melodie jsou fenomenální. Stejně tak je skvostná i vizuální stránka, ze které jsou ty peníze nakonec dobře vidět. Alespoň v něčem, protože jinak za ně ten výsledek teda vůbec nestojí. A vlastně i ten vizuál je jen laciněji vypadající kopírka Jacksona. V celých těch osmi předlouhých dílech není téměř nic, co by mě zaujalo, nikdo, ke komu bych pocítil sympatie. Přemýšlel jsem nad tím, jestli by seriálu třeba nepomohlo to, kdyby epizody byly třeba padesátiminutové, ale spíš ne. Protože se tam nic neděje, to, co se děje, nedává absolutně žádný smysl, postavy jsou naprosto příšerně napsané a některé dokonce k smrti nenávidím (dementní Chluponozi), a trochu to zachraňují jen Elrond a Durin. Takzvaní scenáristé Silmarillion ani Dovětky jistě četli, ale absolutně nepochopili, s výchozím materiálem to nemá společného naprosto nic, dělají si absolutně co chtějí zcela po svém, a u těch vyblitých, neskutečně tupých dialogů, šílených nedějových linek a všemožných komických rádoby zvratů jsem fakt měl chuťkaždý týden všechno roztřískat. Líbila se mi snad jen tajemství okolo Saurona a linka s tajemným cizincem (nikoliv tím z meteoritu, haha) a jak už jsem zmiňoval výše, s Elrondem a trpaslíky, což je jediná linka, která funguje, všechno další je sice atraktivní, ale příšerně napsané. Galadriel bohužel nakonec také silně zklamala, ačkoliv Morfydd je skvělá herečka. Tohle mělo dopadnout úplně jinak a výsledek mě mrzí, nicméně vzato kolem a kolem je to krásně vypadající, ale nesnesitelně průměrná fantasy se zahozeným potenciálem, ale absolutní neznalci (nečtenáři) by mohli být někteří – možná – spokojení. Ale pořád se to může zlepšit! (Haha, jedině pod novým vedením někoho, kdo ten svět chápe). A ještě vám položím ty nejpalčivější otázky, na něž odpovědi stále visí ve vzduchu: Myslíte si, že je Celeborn mrtvý? A jak dlouho mu to vydrží? 4/10 za to, co jsem pochválil. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Po mnoho let jsme čekali a vyhlíželi, až nám někdo přinese další adaptace Tolkienova kouzelného světa, který je dozajista tím nejlepším fantasy světem, který kdy byl stvořen, a ke kterému se opakovaně vracejí v různých odkazech a plagiátech další tvůrci fantasy literatury. První série však přináší hlavně promarněný potenciál, utopený ve snaze přinést moderně vzhlížející fantasy, s "cool" postavami a "cool" scénami, která však zapomíná na to, čím Tolkienův svět ve skutečnosti je. Místo toho tak dostaneme přehršel zpomalovaček a snahu o patetické dialogy, které však ve výsledku vyznívají spíše směšně. Adaptovat Tolkiena je stejné, jako adaptovat Shakespeara, musíte se vcítit do jazyka, kterým je psaný, a do atmosféry, kterou autor samotnému světu přiřkl. A to je právě to, co tady tvůrci ve svém scénáři, a napsaných charakterech zatím nedokázali. Čert vém rasovou diverzitu, nebo některé dílčí změny oproti předloze, problém je, že postavy a fakta, která nám jsou předkládány, nedisponují Tolklienovým kouzlem. V tomhle ohledu je asi jediný, kdo nezklamal, a to je Bear McCreary, který vytvořil hudební motivy, které dalece přesahují klasickou seriálovou tvorbu, a on sám toho dokáže svým počinem vyprávět mnohem více, než všichni ostatní členové štábu. O jednotlivých kladech či záporech první řady by se dalo napsat mnohé. Ve zkratce se jedná zatím o velmi promarněný potenciál, ze kterého si snad tvůrci vezmou ponaučení do dalších řad, a nebudou ke své práci přistupovat jako k tovární výrobě. Peter Jackson před lety natočil své adaptace jako nejvěrnější z věrných fanoušků, jestli je něco jisté, tak to, že současní tvůrci takovými fanoušky určitě nejsou. ()

Galerie (805)

Zajímavosti (31)

  • Socha muže s nataženou dlaní v záběru Numenoru je Earendil, otec Elronda (Robert Aramayo) a Elrose. Vedle něj lze vidět sochu ptáka, což je ve skutečnosti vyobrazení jeho ženy, která během Války hněvu dostala podobu ptáka jako dar od Vala Ulmo (bůh moří). Na jeho čele si můžeme všimnout čelenky s vsazeným Silmarilem. (spacemaster)
  • Halbrand (Charlie Vickers) ve vězení říká Galadriel (Morfydd Clark), aby zjistila, čeho se její protivník nejvíce obává, aby to mohla použít proti němu. To je přesně taktika, kterou Sauron použil proti Númenorcům, aby je zničil, a také taktika, kterou se řídil, když vykoval Prsteny moci a rozdělil je mezi lidi, trpaslíky a elfy, jen aby posléze vykoval Jeden prsten, který jim vládne. (spacemaster)
  • Název epizody Udûnje odkazem na několik míst ve světě Pána prstenů. Jde o údolí hned za Černými branami, které tvoří vstup do Mordoru ve Třetím věku a také druhé jméno první Morgothovi pevnosti, jinak známé jako Utumno. Utumno znamená v řeči Quenya „podsvětí“, kdežto Udun značí „peklo“ nebo „temnou jámu“ v sindarinštině. Zde Udun symbolizuje temnotu, v níž se jižní pláně mění s výbuchem hory Doom. (spacemaster)

Reklama

Reklama