Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Galadriel nachází nového spojence, Elrond naráží na chladné přijetí u starého přítele, Nori se snaží pomoct Cizinci, Arondir hledá odpovědi a Bronwyn varuje svůj lid před hrozbou. (Prime Video)

Recenze (141)

salahadin odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle už se nedalo ani vydržet. Ano, díl se jmenuje na moři, protože se odehrává - na moři. Z nebe spadl týpek, co žvlatlá "mana" a já si moc, moc přál, aby mu donesli frťana a on začal jednat nějak - co já vím - normálně? Aspoň trochu? Děj je ale hlavně strašlivá nuda, plkání o ničem, herci naprosto nepřesvědčiví (asi už Amazon neměl peníze na dobré herce), chování postav naprosto mimo rámce Tolkienova světa. Když Durin ublíženě vpálil Elrondovi výtku, že mu nebyl na svatbě a neví, že má už dva fakany, jsme dostali neskutečný záchvat smíchu. Některá díla jsou špatná, ale mile špatná, nezlobíte se na ně, ale Prsteny moci jsou špatné tak, že vás sledování skoro fyzicky bolí. Karikatura fantasy žánru. Jestli nebudou další díly lepší, tak potěš koště... ()

liskam 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celý příběhu bude značně ovlivněn faktem, že tvůrci čerpají z práv které se vztahují pouze na trilogii Pána Prstenů. A né na Silmarillion. Na jednu stranu je to dobře, protože mají díky tomu docela volnou ruku. Na druhou stranu, pro lidi jako jsem já, který v mládí spousty let hltal každé písmeno, jméno, příběh, ságu kterou Tolkien napsal může být toto zpracování pobuřující.... Galadriel nejela do Středozemě na lodi, ale šla s obrovským množstvím elfů (Noldor) severní cestou po ledu a sněhu. Rozhodně nebyla poslána na lodi do Valinoru nějakým elfským budulínkem z Lindonu. Rozhodně nebyla jen válečnice. Byla jednou z dětí Finarfina, její strýci byli  Feanor a Fingolfin, její bratr byl Finrod Felagund a její děd byl Finwe velekrál elfského rodu Noldor. Takže to po smrti děda (kterého zabil Melkor/Morgoth), strýců a bratra byla v podstatě nejmocnější elf ve Středozemi! Sauron nebyl žádný kouzelník! Byl to Maia (přeloženo anděl-pomocník/učedník bohů - Morgotha) Přes to všechno mě ale příběh opravdu baví. A ta pozitivita a bezstarostnost která z něj teď čiší bude v budoucnu krásně zničena Sauronem. Velmi umě skáčeme z místa na místo a seznamujeme se se spoustou postav které mi zatím všechny sedí. Z druhý díl rozšiřující základní kameny celého seriálu závám 5* a 86% ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trošku mě v seriálu sere neustálá snaha, aby veškeré postavy co nejvíce připomínaly soudobého moderního člověka, aby postavy svým chováním co nejvíce odrážely všelijaké influencery z internetu, aby zde všichni byli extrémně cool a všechno měli na háku. Kdybych toužil vidět obyčejné lidi, tak bych sáhl po seriálu o obyčejných lidech. Přeci jen se snažím na tento seriál nahlížet jako na fantasy z hodně vzdálených dob, kde se postavy chovaly podstatně jinak. Stačilo by udržet nastavený styl filmového Pána Prstenů, který vystavěl mimořádnou atmosféru, kdy jste měli pocit, že vás Peter Jackson skutečně vzal na výpravu do Středozemě. Co v rámci tohoto seriálu funguje je rozhodně střih. Tento díl sleduje 4 různé příběhy a dokáže je atraktivně dávkovat a přepínat mezi nimi, dříve než začnou vyloženě nudit. Ať už se jedná o vtipnou a odlehčenou hobití linku pro děti, temnou linku z jižních krajin pro dospělé, kde vystrkuje zlo své růžky, dobrodružné dovádění na moři s překrásnou Galadriel pro muže a výlet do trpasličího městečka s dosti předvídatelným vývojem, kde vládne tvrdou negří rukou žena a trpasličí mužové jsou zde podřadná retardovaná poslušná cháska pro pobavení pro ženy a pro sebeukájení pro feministky. Vysoký rozpočet zde bohužel není vyloženě znát. Speciální efekty sice na seriálové poměry neurazí, ale neustříknete si z nich. Scény se odehrávají většinou na nějaké levné a nevábně vypadající lokaci a digitální velkolepost sledujete výhradně na pozadí, u kterého je umělost patrná na první pohled. Důležité je, že mě seriál i přes řadu věci, které se rozhodně daly zlepšit, nenudí. [75 %] ()

mirakom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprosto souhlasím s komentáři od Limy a Enšpígla. Právě tady kvůli těm dementům typu Psychor, kteří si honí ego a jen kvůli pár černochům dávají odpad, přihodím jednu hvězdičku a dám tomu tedy 5*. Mě tam ti černoši mimochodem taky vadí, protože tam dle zavedených zákonitostí a předloh nemají co dělat, ale nedal bych tomu odpad, ale třeba jen ubral jednu hvězdičku, protože na filmech, seriálech atd. se hodnotí mnohem důležitější věci. První dvě epizody mají naprosto nádherný a do detailu propracovaný vizuál, kulisy, masky a kostýmy. Natáčení opět probíhalo na pohádkovém Novém Zélandu. Plavba do Valinoru byla dechberoucí. Dialogy jsou na úrovni. Hercecké obsazení, až na výjmky, se mi také líbí. Morfydd Clark hrající Galadriel je fakt velice podobná Cate Blanchett. Detailní zaběry na oči, představení předchůdců hobitů z Kraje a další držení se estetiky Jacksonové trilogie je super. Hudba od Beara McCrearyho (TWD,GoW,BSG) je velice povedená. Potěšila havní znělka od Howarda Shorea, skladatele nejpropracovanějšího soundtracku na světě (trilogie LotR). Akce rozhodně také nezaostávala a boje se sněžným obrem nebo mořským červem byli parádní. Překvapil mě výskyt pravděpodobného Maiar (doufám jednoho z modrých čarodějů). Vidím tedy velký potenciál a společně s House of the Dragon se máme na co těšit. PS.: Právě v Rodu Draka udělali z Corlyse Velaryona také černocha a tam to nikomu zas tak nevadí (IMDb 8,8*), tudíž kór nechápu tady ten přehnaný celosvětový hate u tohodle (IMDb 6,5*). || 9/10 ()

Epero 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Niektorí píšu, ako keby kritika bola len pre zmenu farby pleti. Nik normálny by len preto neodsúdil seriál. Ale je to jeden z bodov, ktoré vadia pri vernom vyobrazení stanoveného sveta. Pohlavia a rasy menili aj v Sandmanovi a ten sa mi veľmi páčil. Nesympatická hrdinka bola aj v novom Predátorovi (Prey) a dal som mu stredné hodnotenie, lebo film nebol zlý. Ale tu je to vo všetkých ohľadoch slabé.                         Scenár je slabý. Vôbec nám neukazujú kontext. V recenzii na prvú časť som uviedol čo z kníh vynechali. Ale aj ak nám vôbec za dve časti neukázali kto bol Morgoth (a máme veriť že vyrazili do vojny len kvôli zničeným stromom), čo sú Silmarili, ani kto bol Faneor ktorého kladivo tu ukážu. Nemáme kontext vzťahu elfov a ľudí. Neukazujú, či sú k ľuďom krutí, alebo ich ponižujú, proste nič. Takže scéna v krčme z jednotky, ako aj odpor voči Galadriel na lodi v dvojke vyznievaj prázdno. Neukážu nám nič o čiernom elfovi, ani o jeho ľudskej platonickej láske okrem toho, že je to matka a liečiteľka, ale má nám na nich záležať. Hoci ich vzťah je ako z rozprávky, v podstate si ani nepovedali, že sa milujú, ani spolu nič nemali. A keby to držali aspoň ako platonické náznaky, ale nie, scenáristi nám to musia priamo vysypať, že je tam niečo a že to nemusí dopadnúť dobre. A Galadriel nám pláva oceánom. Nik príčetný by nešiel preplávať oceán. Keď narazí na plť, tak samozrejme jediný kto jej podá pomocnú ruku je černoška, ale keď zistí že Galadriel je elfka, tak ju obviní z lži. Hoci neklamala, nepovedala že je človek a stále nevieme prečo je medzi ľuďmi a elfmi konflikt. Elrond a Durin sa stretnú a Durin je na neho naštvaný, lebo sa 20 rokov nezastavil. Pre elfov je to len kvapka v mori. Trpaslíci žijú tiež pár storočí, takže 20 rokov ani pre neho nie je tak veľa. A vôbec nepovedia, že by mu Durin poslal pozvánku na svadbu, alebo pozvánku na oslavu narodenia jeho detí. Takže čakať, že si z prsta vycucá že sa Durin žení a že má deti je absurdné. Keby ignoroval pozvánku, bol by zlý Elrond, takto je hlúpy Durin. Asi nechceli konflikt vyostriť, ale je to zas scenáristická úbohosť. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama