Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Arondir se ocitá v zajetí, Galadriel a Halbrand objevují legendární království; Elendil dostává nový úkol, Nori čelí následkům. (Prime Video)

Recenze (118)

mata77 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Príbeh si žije vlastným životom, pritom ale stále rešpektuje Tolkienov odkaz. Tvorcovia si právom zaslúžia moje uznanie a rešpekt. Výprava je úžasná, krajina a exteriéry zladené až okúzľujúcim spôsobom. Potom sú tu rôzne detaily, kostýmy, šperky, ozdoby, top-masky a make-up. Kulisy v žiadnom prípade nevypadajú ako z papundeklu, nasvietenie a kamera si dávajú pozor, aby neporušovali fyzikálne zákony, rovnako tak triky. Hudba je zatiaľ menej pompézna a opakujú sa motívy predchádzajúcich dielov. Herci okrem niekoľkých výnimiek mi sú neznámi, väčšinou s britským prízvukom, ma nijako nevyrušujú. Scenár je pomerne jednoduchý a nevyžíva sa v komplikovaných dejinách, ale sa drží jednoduchosti a priamočiarosti. Nerozumiem, prečo má veľká masa divákov problém s hercami s inou farbou pleti. Rasy sa v tomto svete nedelia podľa farby, ale príslušnosti k pôvodu, preto sú rasami ľudia, elfovia, trpaslíci, hobiti...bez prízvuku na ich farbu. Tmavý elf na mňa pôsobí impozantne a táto postava sa mi páči ešte viac, ako v predchádzajúcich dvoch dieloch. ()

Anet21 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

⚪Stále priemer. Scény na lodi, kedy treba vykľúčovať zelené plátno a nahradiť ho vodou sú stále veľmi amatérske, všetko pôsobí ako robené v štúdiu, rovnako záverečný súboj s cgi vlkom je ako vystrihnutý z nejakej poddimenzovanej francúzskej rozprávky, lepšieho vlka snáď vytvoria štúdiá aj na Slovensku.⚪Ďalšia kapitola sú hobiti a ich rozprávková linka, v ktorej ich oblečenie a lokácie pôsobí ako lepšia nemecká rozprávka zo ZDF, kde je ten najdrahší rozpočet stále nie je jasné, zároveň sa táto linka tri diele nikam nepohla.⚪Posledná záležitosť - postavy. Divák sa ešte ani nezoznámil s tými prvými a zbesilo prichádzajú ďalšie, v realite ale majú pramálo charakteru a ak aj, rýchle predstavovačky len ťažko umožnia, aby s nimi divák súcitil, čiže taká záverečná scéna so zajatými sa úplne míňa účinku.⚪Stále si stojím za tým, že ak by sa to nijako nespájalo s menom Tolkiena, sérial by sledovali tak 40% divákov, čo teraz.⚪Pekné sú len niektoré cgi zábery na fantasy mestá, inak skoro nič, aj tie interiéry dýchajú ateliérmi. A masky oblúd? No...od strachu neodpadnete.⚪ ()

Reklama

Hellierer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skřeti z pohledu designu jedna velká radost. A i linka "tmavého" elfa mě začíná lehce bavit, ačkoliv ta "emocionální" scéna spíše zbytečná. Zbytek zase možná až moc expoziční, Galadriel otravná, Aragorn z Wishe meh, ale Númenor jako celek v pohodě. Hlavně Elendil má charisma. Konečně někdo. Tempo by si to teda pořád zasloužilo lepší, více strhující, epičtější, nicméně v druhé polovině už jsem se nepokrytě bavil. Hobití část fungovala svou poťouchlou pohádkovostí super, stejně jako kung-fu akční scéna, překvapující svou relativní drsností. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začnu pozitivně. Je naprosto přesně vybraný herec Elendila. Opravdu spot on. Zase to v mých očích táhnou hobiti. Tohle je imho prostě ta tolkienovská poetika, přitom je to komorní, mají tam praktické efekty, vyhráli si s jejich obydlími a transportem, okolo toho krásná příroda, radost se na to koukat.   Nádherná byla plavba k branám Numenoru, to jsem si chrochtal, sice digital, ale kouzelný a epický, jenže pak se to posralo.... Jako vážně vypadalo jedno z nejvznesenějších míst Středozemě jako starořímské přístavní město? Uf tam měli minimum invence, teda vlastně měli, plátovou zbroj u námořníků hehe.  Královna otřes, barva kůže my ass, neměla na to herecky ani z rychlíku. No a pak přijde nejepičtější záběr dílu, jak jedou na koni uplně vystřižený jak od Jacksona.  Herec Isildura naprostý otřes, nemá na to charismatem, podobou ani herecky, sorry not sorry.  Arondirova linka zase s přehledem nejhorší, přitom to potenciál mělo. Dobrý je, že se tam mihnul charismatický Crassus ze Spartaca jestli si někdo vzpomene, aby ukazál, jak vypadá normální kvalitní herec.  Dost mne to posadilo na zem po prvních dílech. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po 3 dílech jsem trochu rozpačitý. Galadriel vizuálně působí a i vystupuje diametrálně jinak, než jak byla představena v Pánovi prstenů a já jsem se ještě nerozhodl, jestli se mi to líbí, anebo ne. Sympatická dějová linka je s "chluponohy", nicméně jejich některé zvyklosti mě přivádějí v úžas (a Rogue - viz komentáře - totéž celkem nemilosrdně stírá). Jsem zvědavý na další posun... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (7)

  • Elendil (Lloyd Owen) zmíní, že jeho jméno v překladu znamená „ten, kdo miluje hvězdy“. Je to narážka na Earendila, který během Války hněvu plul na své lodi do boje s drakem a nesl s sebou hvězdu. Jde o tu samou hvězdu, jejíž světlo Galadriel (Cate Blanchett) daruje Frodovi (Elijah Wood) ve filmu Pán Prstenů: Dvě věže (2002). (spacemaster)
  • Galadriel (Morfydd Clark) řekne Halbrantovi (Charlie Vickers), že jejich setkání nebyla náhoda, ale důsledek práce vyšší moci. Naráží tím na Eru Iluvatara, nejvyššího boha Ardy a celého Tolkienova vesmíru. Ten opravdu události na Ardě občas ovlivňuje, nejznámnějším příkladem budiž to, když poslal Gandalfa zpět do Středozemě jako Gandalfa Bílého. (spacemaster)
  • Galadriel (Morfydd Clark) vysvětluje Halbrantovi (Charlie Vickers), že Numenorci stáli při boji s Morgothem na straně elfů. V té době se jmenovali Edain a přišli na ostrov Elenna vedeni Elrosem, bratrem Elronda, který následoval hvězdu na nebi, kterou nesl jeho otec Earendil, jehož socha se tyčí nad přístavem. (spacemaster)

Reklama

Reklama