Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Víra královny Míriel je podrobena zkoušce, Isildur se ocitá na rozcestí, Elrond odhaluje tajemství, Arondir dostává ultimátum, Theo neposlechne Bronwyn. (Prime Video)

Recenze (105)

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spoilery! Zbytečné přibrzdění již tak pomalu se plížícího děje. Rozhodně jeden z těch slabších dílů a to se kupodivu obešel bez začlenění hobitích nudilů. Drtivou většinu stopáže si zabral pro sebe Númenor, kde se žalostně nic zajímavého neděje. Pokračují nekončící dialogy a série přemlouvání Galadriel tamní černé královny. O moc veselejší není ani linka metrosexuálního Elronda a jeho trpasličích přátel, která je nechutně předvídatelná, ale kde alespoň došlo k odhalení tajemství populární rudy. Jediná část děje, kterou si vyloženě užívám se odehrává na jihu. Tam vládne příjemně temná atmosféra s více a více se blížícího skřetího nebezpečí. [70 %] ()

HellFire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ok, může mi někdo vysvětlit, jak se elfům s pomocí trpaslíků podařilo postavit skoro celou výheň za pár dnů? Když to přeženu, tak za 14 dnů. Alespoň tolik času podle událostí vyobrazených v předchozích epizodách uběhlo. Ale to můžu jen hádat, protože tvůrci se neobtěžují to nijak vysvětlit. Už jen příprava materiálu a organizace práce by zabrala měsíc. Ve 4. epizodě sem si taky naplno uvědomil, že herečka, která hraje Galadriel, je opravdu strašné poleno a neumí ani pořádně prodat své repliky. Na to, kolik peněz Amazon utratil, si nedal moc práce s hledáním těch správných herců. A vůbec celý seriál má takové tempo, že je ideální ke sledování při vaření nebo praní. Stačí poslouchat a občas se podívat, když se děje něco extra zajímavého. Takových chvilek je poskrovnu. Tahle epizoda má jeden z dosud nejzajímavějších, ale zároveň nejpitomějších momentů, kdy Galadriel otočí o sto osmdesát stupňů a najednou se z ní a královny stanou BFF. ()

Reklama

Elerrina 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak jsme v polovině a pořád je to příliš rozvláčné, ale alespoň už skončilo představování postav a začalo to snad k něčemu směřovat. Konkrétně k ohrožení Jižních zemí a k tomu, že právě tam asi dojde k nějakému zásadnějšímu střetu (doufejme, že ještě v této sezóně). Jakou roli v tom budou hrát trpaslíci, není ještě úplně zřejmé, ale to je fuk - slice of life v Khazad-dum je dostatečně zábavný sám o sobě. Arondirova linka a Theova hra na schovku se skřety taky celkem fajn, i když u toho slow motion v lese jsem padala smíchy ze židle. Galadriel pořád aspiruje na nejprotivnější krávu v celé Středozemi a Nůmenor je pořád sice vizuálně dechberoucí, ale dějově podivně nelogický - třeba ta královnina názorová otočka v závěru způsobená zřejmě padajícími okvětními lístky - meh. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Možno zatiaľ najslabšia epizóda, čo ale hovorím z pozície diváka, ktorý si seriál obľúbil. Veľa sa toho síce nestane, ale stále ideme vpred a uvidíme v tejto časti aj niekoľko artefaktov známych z Pána prsteňov, čo musí potešiť aj tých, ktorí zatiaľ spokojní nie sú. Osobne som si užil aj veľkú vlnu, i keď ide len o sen, skrátka tú musí tvorcom závidieť aj Emmerich, najmä po Moonfalle. Máme tu ale aj zopár rozpačitých scén (Galadriel vo väzení, Elf sa, čo sa týka zjavovania sa v tej pravej chvíli, vyrovná aj Gandalfovi), čo je škoda, u mňa ich ale vyvažujú spomínané momenty. ()

buzzwoody 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No, zatím asi nejhorší díl plný zkratkovitých scénáristických rozhodnutí, který si vybral až moc slabších momentů najednou. Chybky, které se v předchozích epizodách daly přehlédnout, se zde poněkud navrstvily. Díl, který by měl být midpointový, by se tomu měl vyhnout, místo toho se tady okatě spěchá od bodu A do bodu B. Dochází tak k paradoxu uspěchané epizody slow-paced seriálu. Spousta vedlejších linek z Númenoru se pak drolí a ztrácí na důvěryhodnosti. Celá Theova mise a Arondir ex-machina, a následně podivná slowmo akční scéna v lese tomu nepomáhá, Galadriel stagnuje a absentující Harfooti tentokrát nepomohli. To jsou ale jen výtky seriálu, jehož předchozí díly si u mne zasloužily plnou palbu. Elrond s Durinem opět rules, Elendil je srdcem Númenoru, Waldreg se hezky vybarvil a s Adarem přišel velký příslib, že další epizody budou lepší. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (7)

  • Bronwyn (Nazanin Boniadi) řekne, že do bývalé elfské citadely se stáhli lidé ze všech vesnic až po Orodruin. Orodruin je sindarské (elfské) jméno pro horu, která je ve Třetím věku známá jako Mount Doom, kam jde Frodo vhodit prsten. Orodruin znamená něco jako „hořící hora“. (spacemaster)
  • Adar (Joseph Mawle) tvrdí, že pochází ze zemí Beleriandu. Tuto oblast na mapě v prologu epizody Stín minulosti (2022) nenajdeme, protože se na konci Prvního věku propadla do moře jako důsledek Války hněvu. Jejím jediným pozůstatkem je Lindon. (spacemaster)
  • Halbrand (Charlie Vickers) ve vězení říká Galadriel (Morfydd Clark), aby zjistila, čeho se její protivník nejvíce obává, aby to mohla použít proti němu. To je přesně taktika, kterou Sauron použil proti Númenorcům, aby je zničil, a také taktika, kterou se řídil, když vykoval Prsteny moci a rozdělil je mezi lidi, trpaslíky a elfy, jen aby posléze vykoval Jeden prsten, který jim vládne. (spacemaster)

Reklama

Reklama