Reklama

Reklama

Stockholmský syndrom

  • Česko Stockholm (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Stockholm popisuje skutečné události z roku 1973, kdy byla za absurdních okolností přepadena Centrální stockholmská banka. Lars Nyström (Ethan Hawke) chce pomocí zajatých rukojmí vysvobodit z vězení svého parťáka Gunnara (Mark Strong). Jednání s policií a dokonce i se samotným premiérem však uvázne na mrtvém bodě a hodiny čekání se protahují na celé dny. Lars rukojmím střídavě vyhrožuje a starostlivě dbá o jejich blaho. Začíná se tak mezi nimi, obzvláště mezi Larsem a vdanou úřednicí Biancou (Noomi Rapace), vytvářet specifický vztah, který později vejde do všeobecného povědomí jako psychologický fenomén zvaný "stockholmský syndrom". (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (94)

Fleinka 

všechny recenze uživatele

V rámci FebioFestu jsem viděla tenhle skvělý snímek, který má spád, humor a hlavně je natočen podle skutečné události. Stockholmský syndrom, kdy oběť začne soucítit s pachatelem. Jestli lupič byl takový sympaťák, tak se není čemu divit a psychologové vymysleli tenhle pojem aby nemuseli rukojmí k soudu za spolupráci na loupeži. :D Dlouho jsem nebyla v kině, kde by se lidé tolik smáli a do toho k závěrečným titulkám zatleskali :) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Scházel už jen Grimm v klaunském obleku, aby stříkal z kvítka na klopě vodu po policejním šéfovi, co má v plánu osvobodit rukojmí a zatknout idiota. Nutno poznamenat, že v tomto případě by to znamenalo i rozsáhlé zatýkaní ve vlastních řadách.. Bolestně tomu chyběl silnější scénář, který by v tom krátkém čase a uzavřeném prostoru lépe rozehrál interakce. Snaha o absurditu spojenou se vznikem známého syndromu se sice cení, ale vtipnější mi už přijde historka, jak proběhlo doposud neobjasněné zastřelení švédského ministerského předsedy. Prý když té zimní noci roku 1986 odcházel s manželkou z kina, šli proti nim po chodníku dva muži a když ho uviděli, řekli jen: „Olof. Palme..“ ()

Reklama

DAPDO 

všechny recenze uživatele

V jednu chvíli mi to připomínalo skeč bizarních situací, který se při přepadení banky nikdy nemůžou stát a to jak ze strany “lupiče”, tak i ze strany švestek. Čumím, že je tohle natočený podle skutečný události, borec přepadl banku a měl rukojmí jako výměnu za svýho kámoše, kterýho nakonec střelí, zaměstnankyně banky se zamiluje do svýho “věznitele”, který ji postřelí, přitom je to milující matka a manželka. A ti fízlové, kteří si udělají stanoviště v té samé bance, jenom o patro vejš, než je lupič s rukojmíma, to se nechce věřit, že se to fakt stalo. Asi se sešla v jednu dobu na jednom místě zvláštní sorta lidí. A zklamání z role Naomi Rapace, která půlku filmu proležela nebo proseděla na zemi, Hawke to vzal za ni. Koukat se na to dalo, ale těžko vůbec určit žánr - 50%. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Stockholm aneb jak to tehdy asi bylo (když stockholmský syndrom začal psát první stránku své historie)... Musím říct, že úvodní trailer mě strhnul a i většina filmu mě naladila na příjemnou vlnu "no nemuselo by to být špatné, pracovat v bance, kterou někdo přepadne", ale závěr, možná i kvůli tomu chování policie mě trochu rozladil, že nějak nemůžu jít do plných. Otázkou je, jak by to vypadalo, kdyby to natočili Švédové, každopádně USA se snažilo vrátit do roku 1973 se vší parádou. A i kdyby nic jiného, tak tu máme Noomi Rapace, která je jedním slovem nezabudnutelná, Ethan Hawke hraje troubu tak dobře, až si říkáte, jestli... (ne, nebudeme zlí!) no a Mark Strong mi přijde ne úplně využitý, ale hraje klasicky dobře. Za soundtrack taky půl hvězdy, sečteno podtrženo 4,5*. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Těžké zklamání. Film má potenciál být fakt skvělý, kdyby byl... no inu ve všem lepší. Rafinovaněji napsaný, cílevědoměji režírovaný, nuancovaněji zahraný. Ethan býval strašně dobrý herec, ale mám dojem, že jde tou "Pacino cestou" a už jenom řve a považuje to za intenzitu. Noomi ani Mark neměli doslova co jiného dělat než posedávat a čekat na konec. Nejzajímavější tak paradoxně byl Christopher Heyerdahl, protože právě jeho postavu policejního velitele bych označila za skutečnou hlavní postavu filmu. Jako jediný měl trochu navrch, udával tempo nečekanými zvraty v chování a taky se nesnažil být tak sveřepě nuceně komediální jako Ethan. Možná by "stačilo", kdyby měl režisér větší smysl/cit pro humor, protože kdyby ta zkratka byla absurdní a cílená, tak by si divák neměl čas všímat, že postavám a jejich proměně se nikdo nevěnuje. Možná jsem podvědomě nasadila laťku moc vysoko, když jsem čekala variaci na Psí odpoledne, ale i bez toho by byl film okamžitě zapomenutelný. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Přistavené auto u banky je 1971 Ford Mustang Mach 1. (vojacekr)
  • Při přepadení banky byly tehdy zajati čtyři rukojmí – tři ženy a jeden muž (ve filmu byli jen tři rukojmí – dvě ženy a jeden muž). (Rollo_Tomasi)
  • Celosvětová premiéra proběhla 19. dubna 2018 na filmovém festivalu Tribeca v New Yorku. (BMW12)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno