Reklama

Reklama

Stockholmský syndrom

  • Česko Stockholm (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Stockholm popisuje skutečné události z roku 1973, kdy byla za absurdních okolností přepadena Centrální stockholmská banka. Lars Nyström (Ethan Hawke) chce pomocí zajatých rukojmí vysvobodit z vězení svého parťáka Gunnara (Mark Strong). Jednání s policií a dokonce i se samotným premiérem však uvázne na mrtvém bodě a hodiny čekání se protahují na celé dny. Lars rukojmím střídavě vyhrožuje a starostlivě dbá o jejich blaho. Začíná se tak mezi nimi, obzvláště mezi Larsem a vdanou úřednicí Biancou (Noomi Rapace), vytvářet specifický vztah, který později vejde do všeobecného povědomí jako psychologický fenomén zvaný "stockholmský syndrom". (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (94)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Scénář mě sice dvakrát neohromil, situaci ale zachraňovalo velmi slušné obsazení. Mark Strong se opět ukázal s účesem vzor "princ Septimus" a spolu s Ethanem Hawkem na mě působili hodně přesvědčivě i Noomi Rapace tentokrát vypadala víc k světu a navíc jsem se zase jednou dočkal Christophera Heyerdahla, který si klaďase asi nezahraje. Tady byl tedy na straně zákona, ale že by to příliš pomohlo... Film má u mě maximálně na trochu lepší průměr a obávám se, že na něj velmi rychle zapomenu. // Teď úplně mimo hodnocení: Nevím, který "odborník" vytvořil titulky k mé kopii, chytře se nepodepsal a dobře udělal, protože za něj evidentně makal překladač Google. Tak moc jsem se snad ještě nikdy při čtení titulků nebavil:-) Příklad: "Až přejedeš most, zavěs levačku, jo?" Brutal. Kdyby to byl záměr filmařů, přihodil bych hvězdičku:-) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Scházel už jen Grimm v klaunském obleku, aby stříkal z kvítka na klopě vodu po policejním šéfovi, co má v plánu osvobodit rukojmí a zatknout idiota. Nutno poznamenat, že v tomto případě by to znamenalo i rozsáhlé zatýkaní ve vlastních řadách.. Bolestně tomu chyběl silnější scénář, který by v tom krátkém čase a uzavřeném prostoru lépe rozehrál interakce. Snaha o absurditu spojenou se vznikem známého syndromu se sice cení, ale vtipnější mi už přijde historka, jak proběhlo doposud neobjasněné zastřelení švédského ministerského předsedy. Prý když té zimní noci roku 1986 odcházel s manželkou z kina, šli proti nim po chodníku dva muži a když ho uviděli, řekli jen: „Olof. Palme..“ ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Na filmu je nejzajímavější hysterický Ethan Hawke a fakt, že díky téhle události vznikl termín Stockholmský syndrom, ale jinak se nejedná o nic zajímavého. Není to příliš napínavé ani vtipné, násilí se film vyhýbá a vyloženě zábavné to taky není, takže film poslouží max jako heist oddechovka ke spaní. 60% ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Jsou to hodně těsný tři hvězdy, přestože téma Stockholmskýho syndromu je z psychologickýho hlediska velice zajímavý. A navíc se tady v podstatě dozvíme, jak to vzniklo, resp. proč se to tak jmenuje. Film má ale několik negativ, který ho sráží dolů, což je škoda. Mínusem je, že to točili amíci... kdyby to bylo v originále a točili to seveřani, bylo by to určitě lepší. Že šlo o nepovedenou loupež, to víme, dá se o tom dost najít na netu, ale tady jsou jak lupiči, tak i policajti vyobrazení jako naprostí debilové. Co to jako mělo být, jakej pro to byl důvod? E. Hawke někdy až přehrává, ale neřekl bych, že je to jeho chyba, spíš to po něm chtěli. Jinak je herecký složení dobrý, tady není co vytknout. Ale natočit film o vážným tématu téměř formou komedie... no nevím. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Nemám rád cokoliv absurdního. Čím začíná tento snímek? Prologem natočeno dle absurdního, leč skutečného příběhu. A věděl jsem, že bude zle. A bylo. Nicméně bych celý ten příběh neoznačil ani tak za absurdní, jako spíš za nevýrazný, nudný a hlavně hloupý, a to především díky postavám, které se oné akce účastnili. Jak lupiči, tak policajti na mě totiž působili neskutečně trotlovitě a připitoměle. Jejich činy, reakce, dialogy, to vše připomínalo spíš nějakou grotesku, či parodii na lupičské filmy, no prostě to snad nemohl nikdo myslet ani vážně, že se něco takového mohlo stát, že se něco takového mohlo odehrát a jestli ano, tak no nazdar. Každopádně, ať už se to stalo, nebo ne, film samotný je i tak opravdu mdlý, nezáživný, bez tempa, žánrově pak vůbec nevím, kam ho zařadit, neboť nefunguje v žádné formě, není to vtipný, není to dramatický, nemá to emoce, ani napětí, a i ve výsledku to skončí v podstatě tak nijak, zkrátka fakt bída. Hlavním důvodem, proč jsem ovšem tento snímek chtěl vůbec vidět, bylo kvůli mé oblíbenkyni Nooomi Rapace, která tam také ale stála jediná za pozornost, Hawke je totiž po celou svou kariéru dost mimo, Strong zas působil, jako by se natáčení zúčastnil jen proto, že mu někdo vyhrožoval udáním v rámci kampaně Me Too, no a ty ostatní švédský ksichty byly též za trest, takže i po castingové stránce mizérie. Prostě Stockholm není dobrý film, nemá čím zaujmout, nemá čím překvapit, spíš je to otravná a dlouhá zbytečnost. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Shanti Roney, který ve filmu hraje roli premiéra Olofa Palmeho, také hrál ve švédském televizním dramatu Norrmalmstorg z roku 2003, postaveném na stejném pravdivém příběhu. Hrál jednu z hlavních postav, Clarka Olssona, jednoho z lupičů. (MTHRFCKR)
  • Přepadení banky a držení rukojmích trvalo šest dní – od 23. srpna do 28. srpna roku 1973. (Rollo_Tomasi)
  • Přistavené auto u banky je 1971 Ford Mustang Mach 1. (vojacekr)

Reklama

Reklama