Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tomto silném příběhu, natočeném podle skutečné události, absolvent harvardské univerzity Bryan Stevenson svede právní boj o osvobození neprávem odsouzeného. (Magic Box)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (92)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Rozvláčna súdna dráma, ktorá ukazuje jak šlendriánske procesy prebiehali v USA a to aj v tak vážnych prípadoch v ktorých obvinených odsúdili na trest smrti. Celé sa to postupne zvrhne na protirasistickú agitku v ktorej napriek jasným dôkazom o nevine, zlí belosi postavený na vysokých pozíciách, odmietajú uznať svoju chybu až do zázračného finále v ktorom ju proste uznajú a to je všetko. Ide sa domov. Ďalší dôkaz, že je systém v USA zle nastavený a nerozhodujú pravidlá a zákony, ale ľudia. Ale ako som povedal, všetky tieto staré známe skutočnosti sú podané strašne rozvláčne vo filme s prehnanou stopážou, ktorý vlastne nič nové neprináša. 5/10. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Jako jediný mínus, který věřím, že bude určitou část publika štvát, vidím velmi pomalé tempo a poměrně okaté poukazování na rasismus v průběhu celých dvou hodin. Sbírání důkazů a rozplétání případu je víceméně opravdu jen dvouhodinová konverzačka bez jakékoli akce, napětí či spádu a téma rasismu je hlavním motivem celého snímku, takže hádám žádné překvápko. Kdo ale má tyhle soudní dramata rád, tu čtvrtou hvězdu si podobně jako já může přihodit a dostane celkem silný a emocionálně slušný zážitek umocněný sympatickým výkonem Michaela B. Jordana. Soudní subžánr má určitě lepší kousky a i mě zde chyběl větší drajv, ale i tak převažuje mírná spokojenost. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Obhájce nevinných své poslání v součtu splňuje a velmi intenzivně obhajuje své nadčasové etické myšlenky. Po jeho zhlédnutí budete s velkou pravděpodobností dost nahněvaní na nespravedlnost, jaké se na obžalovaném Walterovi dopustilo, a snad i pocítíte obdiv ke skutečným lidským předobrazům, které příběh inspirovaly. Jenže jako formální skládačka plná vzletně důležitých motivů snímek nijak nevyniká a podává dost zjednodušující výpověď, která se i velmi explicitně veze na odkazu slavného předchůdce z roku 1962, přičemž své poselství nijak nekazí, ale zároveň mu ani nedodává žádné přidané hodnoty či příběhové invence. 65% ()

Antek 

všechny recenze uživatele

Imf s MrHladem tenhle film na Moviezone docela strhali, a tak jsem se dlouho zdráhal si jej pustit. Nakonec jsem ale rád, že jsem to udělal. Bryan Stevenson v soustředěném podání Michaela B. Jordana přijíždí na rasistický jih, aby se pustil do donkichotského boje, od kterého jej všichni zrazují. Příznačně se pouští do boje na místě, ve kterém se odehrávalo „Jako zabít ptáčka“ – pro mnohé Američany milník o rovné spravedlnosti pro všechny, ve kterém – správně – jde o téma „bílého záchrance“. „Just Mercy“ se ale tohoto komplexu konečně zbavuje, a přináší příběh o zachránci s černou barvou pleti, což je důležitý okamžik.  Samozřejmě nechybí tolik oblíbený americký étos o hrdinovi, který se postaví prohnilému systému, aby jej změnil – ale raději se budu zabývat tímto étosem, než poraženeckým „poprcáváním“. Netvrdím, že se v tom příběhu nedají rozeznat obvyklé šablony – jsou tam (a tudíž chápu určitou nespokojenost). Nicméně tato šablona (společně s étosem) – byť už možná provařená – je stále inspirující a nutí vás přemýšlet o tom, co můžete změnit vy sami. Což je asi cena, kterou jsem ochoten jako divák zaplatit. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $36,001,502Tržby Celosvetovo $50,401,502▐ Tak toto mi sadlo, takéto smutné príbehy ma dostanú. Väzenská téma a bezprostredná americká nenávisť voči černochom. Veru je asi z čoho vyberať, v tej slobodnej amerike sa veru majú ľudia ako v raji, a odsúdia bez problémov toho kto im "je trochu nesympatický" a vojde im do cesty, heh, nuž smola. Smutný ale silný príbeh o tom ako sa nakladá so zákonmi medzi papalášmi, tí čo ich majú velebiť ich najviac zneužívajú, no krása a smutná realita. Michael B. Jordan v ďalšej dobre vytipovanej úlohe. /80%/ ()

Galerie (52)

Zajímavosti (3)

  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach v amerických štátoch Alabama a Georgia. (MikaelSVK)
  • Celosvětová premiéra proběhla 6. září 2019 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Film vychází ze stejnojmenné knihy „Just Mercy“ od Bryana Stevensona. (SONY_)

Související novinky

Michael B. Jordan v biblickém velkofilmu

Michael B. Jordan v biblickém velkofilmu

26.03.2019

Herec Michael B. Jordan (Creed, Black Panther) bude produkovat a zároveň ztvární hlavní roli v biblickém velkofilmu Methuselah od studia Warner Bros. Příběh vypráví o muži, který se dožil 969 let,… (více)

Reklama

Reklama