Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veterán je příběh muže, který se snaží fatálně změnit svůj život a vstoupit do společenské vrstvy, do které nepatří. Martin utekl z Česka do francouzské cizinecké legie a po letech se vrací s naditou kapsou peněz domů, aby našel pohodový život, začal podnikat a byl blízko své rodině. Armáda dala Martinovi veliký dar, schopnost přežít jakoukoli nebezpečnou situaci, ale nepřipravila jej na mnohem méně drsné podmínky, jakými je svět složitých lidských emocí a vztahů. Martin se sice s rodinou shledá, rozjíždí svůj vysněný byznys a prožívá nový vášnivý vztah s dívkou, ale i přesto, že všechno myslí dobře, postupně míří k neúprosnému pádu. Jeho trajektorii může změnit jen poslední kulka v zásobníku nebo zázrak mezi nebem a zemí… (Česká televize)

(více)

Recenze (156)

kingik 

všechny recenze uživatele

Jan Hřebejk představil svůj (možný) nový režijní směr, rezignaci na artikulační schopnosti ústředního protagonisty a psychologické nuance svého díla věnoval moravské metropoli. Hlavní hrdina je veterán všemožných válečných misí, klátí zastydlou pannu a vyzývavou Alenu Antalovou vynechá, jako bonus mlátí primitivní bijce v kleci v nelegálních zápasech brněnského podsvětí. Hřebejk spojil zbytky svých režijních sil s Markem Epsteinem, scenáristou přijatelných snímků, a snad si i uvědomil, že trojitá nástavba k Pelíškům, která byla v mnohém nadbytečná, nebyl ideální směr jeho kariéry. Tenhle styl mu totiž svědčí, byť se jedná o tv film s nepříliš kompaktním vyzněním. Milan Ondrík nezvládá košaté špalky textu, však jich jeho role obsahuje jen vzácně, ovšem v pozici neohrožené mlátičky-klátičky a samorostu funguje obstojně a neokoukaně. A (decentně krvavé) bitky vypadají dobře a kontaktně, když si uvědomím, že v českém filmu je kolikrát problém i s obyčejnou fackou. Marie Poulová je pak ideální coby jeho protějšek. Vincenta Navrátila, Pavla Kříže a Alenu Antalovou scénář uchýlil víceméně do statování v honosné vile. Průběh filmu zaujal, ke konci se ovšem konfliktní pnutí vyřešilo odbytým a až přílišně uspěchaným způsobem. Hřebejk stále umí kvalitně režírovat, to v prvé řadě, i tenhle jeho počin ale ukázal, že se určitým způsobem hledá a zároveň zkouší na sobě novátorské prvky, kterým nebudou tak úplně nakloněni znalci a příznivci jeho dřívější tvorby. 7/10 ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Není to film na Českého lva. Ale musím se přiznat, že když to vezmu kolem a kolem, tak mě to bavilo a to je to hlavní, co od filmu čekám. Od začátku do konce. Včetně zajímavého rozuzlení. Kvalitní herecké výkony i zajímavý příběh, včetně podtržení těžkostí válek připomínkou písku, jsou docela dobrou součástí tohoto filmu. Je to televizní film, takže nelze čekat, že to bude první hvězda velikosti, ale na televizní film je to lehce nadprůměrná zábava. ()

Reklama

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Epstein asi fakt dost sjížděl Legionáře s Van Dammem, přihodil pár "objevných" populistických keců o tom jací jsou politici svině, že pomáhat třetímu světu jsou vyhozené peníze a že kdo slouží v cizinecké legii, je apriori nějaký kriminálník, který se tam chce schovat ... Navzdory tomu, ale tenhle film zas tak špatně nedopadl, a to zejména díky hodně civilní a zaťaté atmosféře i díky skvělému Milanu Ondríkovi v hlavní roli. Zaujala i Marie Poulová, Pavel Kříž, hudba od Kyšperského a lokace Brna. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Konecne Hrebejk  natocil slusny film po  vsetkych tych koninach typu Svata Ctverice, zakazane Uvolneni ..... Sice sa neriersi dopad vojnovych konfliktov na ludsku psychiku, no aspon tu mae slusny, sice stale len priemerny, no dobre odsypajuci pribeh o zacleneni sa byvaleho vojaka cudzineckej legie do bezneho zivota. Hrebjk - ked chce a dostane slusny scenar, vidim ze stale na to ma, dokazom nech je slusny film Ucitelka 2016  : 69 % ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Takže Hřebejk už má co dočinění i s brněnskou kavárnou? Pane mluvčí, reagujte..! Od úvodu sjíždí z výrobní linky jedna šablonovitá scéna za druhou, abychom věděli, co všechno legionář Martin má (dobré srdce, čest, fyzičku, sen, pocit viny, kostlivce ve skříni, trauma). Následnou romancí směřující k podivnému konfliktu pak už Lionheart ze Štatlu nenajde způsob, jak Epsteinův nepříliš invenční scénář povýšit na něco funkčnějšího. Oravský Statham Ondrík dobrý, akorát nechápu, že ho nenechali mluvit, jak mu zobák narost. Mile se stydící Marie Poulová mi zase krapet připomínala Claire Forlani, když se seznamovala s chmurným žnecem Bradem Pittem.. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (17)

  • V epizodní roli se ve filmu objeví kmenový reportážní fotograf magazínu REFLEX Jan Šibík. Matka Kadlecová (Alena Antalová) ho dceři představí jako Jana Šimíka. (klukluka)

Reklama

Reklama