Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veterán je příběh muže, který se snaží fatálně změnit svůj život a vstoupit do společenské vrstvy, do které nepatří. Martin utekl z Česka do francouzské cizinecké legie a po letech se vrací s naditou kapsou peněz domů, aby našel pohodový život, začal podnikat a byl blízko své rodině. Armáda dala Martinovi veliký dar, schopnost přežít jakoukoli nebezpečnou situaci, ale nepřipravila jej na mnohem méně drsné podmínky, jakými je svět složitých lidských emocí a vztahů. Martin se sice s rodinou shledá, rozjíždí svůj vysněný byznys a prožívá nový vášnivý vztah s dívkou, ale i přesto, že všechno myslí dobře, postupně míří k neúprosnému pádu. Jeho trajektorii může změnit jen poslední kulka v zásobníku nebo zázrak mezi nebem a zemí… (Česká televize)

(více)

Recenze (156)

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro mě velmi dobrý film s tématem druhé šance i když hrdinova minulost je trochu šablonovitá Slovenský herec Milan Ondrík je na naše poměry osvěžující a netradiční hrdina. Fyzicky zdatný, nejednoznačný válečník , úsporně konkrétně mluvící a tichý, rozporuplný, vyvolávající strach i obdiv. A vůbec ne sebelítostivě užvanění jako mnoho loňských českých filmových hrdinů. Tento pro mě příjemné westernový film podivínským exotem zálesáckým samorostem, který svoji povahu ukazuje smyslem pro pořádek a moc to neumí se ženami. Ve filmu je také humor, líbilo se mi výuka „bezbolestného“ milování, „jestli bych zakázal mešity? Zakázal bych muezzina v pět ráno“, nebo při sexu "mohu tě vypnout na krku, deset vteřin mdloba, 18 vteřin smrt". ()

angel74 

všechny recenze uživatele

První spolupráce režiséra Jana Hřebejka se scenáristou Markem Epsteinem nedopadla vůbec špatně. V hlavní roli romanticky pojatého dramatu o vině a trestu, jejím odčinění, a následně i o jakémsi usmíření a odpuštění exceluje slovenský herec Milan Ondrík, s nímž zde tvoří pár zatím neokoukaná Marie Poulová. Dále se ve filmu Veterán blýskli především Jan Kolařík, Pavel Kříž a kupodivu i Vincent Navrátil. Taky musím vyzdvihnout hudební doprovod, o který se postaral Martin E. Kyšperský. Mírné nedostatky bych sice našla, třeba konec byl trochu uspěchaný, ale jinak se mi to docela líbilo. (75%) ()

Reklama

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Martin se po 20 letech, strávených v misích cizinecké legie, vrací domů a pod tíhou svědomí z události, kvůli níž musel kdysi emigrovat, začíná nový život. K jeho naplnění mu stačí klid, pohoda, malá vlastní kavárnička a blízkost milované ženy. Okolní svět ale není tak idylický, jak by si představoval a Martin musí čelit mnohým nástrahám. Vcelku zajímavý, pomalu plynoucí příběh, jehož primární podstatou je nahlédnutí do duše člověka, který hledá sám sebe a své místo v "novém" světě. Moc se mi líbilo představení Milana Ondríka, který veterána Martina pojal velice jedinečně a přesvědčivě. Rozhodně jedinečná, ale nejsem si jist, že přesvědčivá, byla Marie Poulová v roli Sáry. Tato postava byla až moc vyhraněná a ty "milostné" scény Martina a Sáry působily dost ulítle. Vlastně celá sářina rodinka byla ulítlá a její postavy mne úplně nepřesvědčily. 65%. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nech sa nikto nehnevá, Ondríka mám síce rád v záporných rolách, tam mu to ide. No jeho rečový prejav... Je mu ťažko rozumieť už keď hovorí svojou rodnou slovenčinou, no česky som mu nerozumel asi dve tretiny hovoreného slova, normálne je lenivý otvoriť hubu dokorán a vysloviť text poriadne. Zaujal však aspoň žonglovaním. Miestami sa tu v pateticky spomalených scénach ozýva nepríjemná, rušivá hudba. Celkovo téma vojaka navrátilca, boje v klietke a pretiahnutá tvár Poulovej v úlohe 32-ročnej panny na mňa pôsobili dosť depresívne. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Dostal som sa k tomu čírou náhodou, avšak kombinácia Milana Ondríka (za mňa jedného z najlepších a najvýraznejších slovenských hercov mladšej generácie), Hřebejka a vcelku zaujímavého popisku ma oslovila. Žiaľ, prevedenie "pokulhávalo" a vykľula sa z toho podpriemerná jednohubka, z ktorej mi s určitým časovým odstupom v pamäti utkvel azda iba priblbý šálik hlavného protagonistu, vyložene trápna choreografia bitiek a "vypnutie". A ozaj, ešte piesok. 35% ()

Galerie (43)

Zajímavosti (17)

  • „Jako každý Pražák jsem si z Brňáků dělal legraci,“ přiznal na předpremiéře v kině Scala (23. 1. 2020) režisér Jan Hřebejk. Od jara minulého roku už to prý ale nedělá. Natáčení se mu podle jeho slov mimořádně líbilo. (klukluka)
  • Veterán (Milan Ondrík) se Sárou (Marie Poulová) jezdí na cyklovýlety z Ochozu u Brna ke kolonádě Reistna u Valtic, což je v jednom směru bezmála 80 kilometrů. (klukluka)
  • Martin Illés (Milan Ondrík) prodává do autobazaru svoje SUV zn. NISSAN. Člověk z autobazaru umístí za čelní sklo dokument, podle něhož byl vůz v ceně 90 000 Kč vyroben v roce natáčení filmu (2019). (klukluka)

Reklama

Reklama