Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný filmový portrét dobrodruha, který vyplňoval prázdná místa na mapě, dobyl jižní pól a jako první dosáhl se svými expedicemi obou pólů zeměkoule. Jaký ale ve skutečnosti byl Roald Amundsen? Celovečerní snímek Amundsen ukazuje nejen výpravy do neprozkoumaných ledových pustin a oceánů a polární lety vzducholodí, ale odhaluje i život a osobnost legendárního objevitele, včetně řady méně známých skutečností, jako byl jeho vztah s bratrem nebo milostné aféry. (Bontonfilm)

(více)

Videa (16)

Trailer 2

Recenze (129)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nikdy mě nenapadlo, že by se o Roaldu Amundsenovi dal natočit nudný film. Norům se to každopádně podařilo. Šli na to od lesa. Jednak se do dvouhodinového filmu rozhodli narvat všechno. A pro jistotu to zarámovali vzpomínkami dvou lidí, kteří u skoro ničeho z vyprávěného nebyli. Ocenit se možná dá kamera, výprava a kostýmy, ale jako životopisný film nic moc. A jelikož jsem v dospívání hltal knihy o polárnících, tak jsem byl vyloženě zklamaný. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Jak málo jsem toho o dobývání pólů věděl. A jak málo o Amundsenovi. Nechat se v lodi s posádkou na pět let zamrznout v arktickém ledu, po třech letech se sebrat a odjet na jinou výpravu a nechat tam výpravu mrznout další čtyři roky... Vzít dva severské sirotky do Norska, že jsou holčičky tak bystré. Dva roky chodily do školy, než jel pan Amundsen na další výpravu, za bratrovy peníze. Holčičky posazeny na vlak zpět na Sibiř (?) ... PS Film plyne pomalým tempem výprav: white tie - mráz - white tie - mráz - white tie - mráz. ()

Reklama

Likan7 

všechny recenze uživatele

Když máte pěknou kameru a exteriéry, automaticky vám to neudělá dobrý film. Amundsenovi především chybí poutavý scénář a alespoň trochu rychlejší tempo než tohle šnečí. Stále si myslím, že výpravnější a možná i trochu přibarvený velkofilm o Scottovi by byl 10x zajímavější než tohle životopisné drama, které je každýmu vlastně jedno. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film vysvetľuje, čo veľkého bádateľa motivovalo k tomu, aby svoj život zasvätil teplotám pod nulou. Ono to predsa len nie je med lízať, keď si len tak mimochodom poviete: „Päť mesiacov do východu Slnka.“ Spracovanie možno pôsobí tak trochu nudnejšie a Amundsen nepôsobí sympaticky, ale aspoň sa napríklad dozvieme, že ho napadol ľadový medveď, to mi bolo doteraz neznáme. Navždy ostane zapísaný v histórii, no to naháňanie prvenstiev ho nakoniec stálo aj to najcennejšie. ()

Trilobitter 

všechny recenze uživatele

Amundsen je ukázka promarněné příležitosti na film o jednom z nejzajímavějších lidí konce minulého tisíciletí. Před kulisami silných příběhů o dobytí severního a jižního pólu se totiž odehrává jen nekonečná nuda, srovnatelná nejspíš s tím, co zažívá posádka driftující 5 let s arktickým ledovcem. Dvouhodinovka nabitá lacinými efekty je tak ve výsledku mnohem nudnější, než takřka sedmihodinový televizní seriál Nejvzdálenější místo na Zemi ( https://www.csfd.cz/film/84707-nejvzdalenejsi-misto-na-zemi/komentare/ ) z 80. let, který je navíc postavený na faktech, ne polofikci. Filmu se na jednu stranu nedá upřít odvaha, protože pokus o snesení Nory takřka zbožňovaného Amundsena na pevnou půdu může v zemi tisíce fjordů skončit občanskou válkou. Ale je to odvaha nerozhodná, tápavá a ustrašená. S takovou by Amundsen moc daleko nedošel. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (9)

  • Film nenese název Roald Amundsen, ale pouze Amundsen, protože příběh se velkou měrou zaměřuje i na bratra Leona Amundsena, který se staral o technické a finanční zajištění výprav. (Mahriz)
  • Amundsenovo letadlo bylo pro film vyrobeno v České republice, pak bylo kompletně posláno na natáčení na Island, potom putovalo zpět do Čech a po natáčení skončilo v muzeu v Norsku. (Mahriz)
  • Natáčelo se v Norsku, na Islandu a v České republice, konkrétně v Praze (palác Žofín, Rudolfinum, býv. Palác Cukrovarníků – Senovážné nám., náplavka – Výtoň), Průhonický zámek, Slaný (zámeček). V ČR se film natáčel 22 dní. (Cheeter)

Reklama

Reklama