Reklama

Reklama

THX 1138

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vítejte ve světě monstrózního labyrintu, kde jsou všichni obyvatelé ve stereotypních uniformách a odlidštěnou vizáž jím dodává nepřehlédnutelný lesk holohlavých lebek. Hlavní hrdina (Robert Duvall) je jedním z mnoha nádeníků v ohromném lidském mraveništi, jeho "osobnost" je symbolicky zredukována do znaků - THX 1138. Jeden z mnoha, kterého pohltila všeobjímající mašinérie. Film není komedie, ale drama, jinak by možná tvůrce mohl hledat odlehčující paralelu s Chaplinovou Moderní dobou. K procitnutí THX dopomůže základní lidská emoce, láska, a to jak jinak než v duchu revoltující generace mladých tvůrců, THX okusí "zapovězené ovoce" a přijde o panictví. Prozření mu zprostředkuje soulož se spolubydlící LUH 3417. Následně je ale LUH zabita a plod umístěn do zkumavky. THX se snaží utéct, ale je to vůbec možné? Lucas zaujme nejen příběhem, ale hlavně vizuální stylizací do spektra studených barev. Zdi kolem jsou bílé, uniformy rovněž a stejně tak bezbarvý, dokonale hrůzně sterilní, je design pokojů. Lidé v nich žijí jen z donucení, bez vyšší motivace. Možná, že je to další stádium civilizace, kde již neexistuje "velitel," jen komerční náboženství s automatickými zpovědnicemi. "Kup si barbiturát, užij si ho... cítils to? Kup si víc... a víc! Budiž ti odpuštěno, synu." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (252)

swamp 

všechny recenze uživatele

V první polovině filmu na nás George Lucas připravil uniformní bílé prostředí..v té druhé naprosto vymakaný hi-tech svět. Tento kontrast pro mě asi není tím pravým ořechovým. I přesto, co jsem právě napsal a jaký počet hvězdiček jsem tomuto filmu věnoval, vás můžu uklidnit, že se jedná o film zhlédnutelný. "Blessings of the state, blessings of the masses." ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Hodnotím režisérskou verzi. Bylo to trošku větší nuda než jsem čekal. Ale moc zajimavá nuda. Lucas jako vizionář obstál, celý je to poměrně slušná depka, vizuálně na úrovni... Strašně by mě zajímalo, jak to vypadalo původně, protože ty nový digitální triky sice byly nádherný (třeba ta pasáž, jak kličkuje na dálnici - předpokládám, že byla dihgitální), ale místy působily opravdu hodně rušivě (hlavně ty digitální obludky skoro na konci). Jinak ale už vím, kde čerpali insipiraci tvůrci Ostrova, a dokonce i tvůrci Já robota si trošku vzali ;) Lucas natočil rozhodně zajímavý film. ()

Reklama

JohnnyD odpad!

všechny recenze uživatele

Kto by veril, že tvorca úžasných jemne brakových Hviezdnych vojen začínal pri takomto artovom pseudointelektuálnom "vizionárskom" blábole. Je to 86 minút plných nudy, pípania, nezmyselných dialógov a ultra-naivných posolstiev ("Štát ti žehná! Masy ti žehnajú! Nech žije komercia! Nakupujte veľa!"). Síce audio-vizuálna stránka je na svoju dobu vynikajúca a Lucas je bezpochyby talentovaný režisér, ale celé je to tak nehorázna otravná nuda, že nič viac ako odpad si to nezaslúži. ()

Phobia

všechny recenze uživatele

Moje drahá polovička cca po 10-15 minutách prohlásil, že ho to nebaví, leze mu to na nervy a nekompromisně film smáznul z disku. A mě to popravdě nezaujalo zase tolik, abych "THX 1138" stah... ehm... KUPOVALA znovu a zkusila se podívat sama. Pokud snímek jel po linii úvodní čtvrthodinky, vyškrábnul by to u mě maximálně na 3* - chladné, strojově sterilní, bez příběhu, jen zvláštní audiovizuál k zamyšlení nad tím hnusným, odlidštěným světem. Umělecká nuda - někdy mě osloví, někdy ne. Snad se mi časem naskytne příležitost film vidět bez okolních rušivých elementů, kteří ke spokojenosti nezbytně potřebují svižný děj. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Vizuální a vůbec celková stylizace filmu je naprosto perfektní a nadčasová. Tenhle film, podobně jako Kubrickova Odyssea přes svoje stáří i dnes působí poměrně moderně. Utopický odlidštěný svět, nepochybně inspirovaný Orwellovým 1984, je nesmírně působivý v tom nejnepříjemnějším slova smyslu - bezútěšný, sterilní, odlidštěný, prostě žít byste v něm asi nechtěli ani za nic. Bohužel z mého pohledu vizuální stránka (a také zvuková, která je úmyslně hooodně depresivní a nepříjemná) přebíjí všechno ostatní - příběh mi přišel strašně banální, přestože se tváří, že řeší strašně zásadní problémy. Je těžko stravitelný, ale v podstatě "o ničem", nedokáže udržet tempo ani napětí a ta již zmíněná vizuální stránka tenhle nedostatek bohužel nedokáže zachránit. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (30)

  • Bílý automobil, který řídí THX (Robert Duvall), je upravený závodní vůz Lola T70 MKIII. (Saur.us)
  • Po dotočení THX 1138 v listopadu 1969 se věnovali Lucas, jeho žena Marcia a Walter Murch skoro šest měsíců střihu a pracovali prakticky bez přestávky sedm dní v týdnu. „Filmové pásy se odvíjely čtyřiadvacet hodin denně“ - poznamenal Murch. [Zdroj: kniha George Lucas: Život stvořitele Star Wars - Brian Jay Jones] (phoenixer)
  • Mnoho hereček role odmítlo, protože si nechtěly kvůli natáčení oholit hlavy. (Listeroman)

Reklama

Reklama