Reklama

Reklama

THX 1138

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vítejte ve světě monstrózního labyrintu, kde jsou všichni obyvatelé ve stereotypních uniformách a odlidštěnou vizáž jím dodává nepřehlédnutelný lesk holohlavých lebek. Hlavní hrdina (Robert Duvall) je jedním z mnoha nádeníků v ohromném lidském mraveništi, jeho "osobnost" je symbolicky zredukována do znaků - THX 1138. Jeden z mnoha, kterého pohltila všeobjímající mašinérie. Film není komedie, ale drama, jinak by možná tvůrce mohl hledat odlehčující paralelu s Chaplinovou Moderní dobou. K procitnutí THX dopomůže základní lidská emoce, láska, a to jak jinak než v duchu revoltující generace mladých tvůrců, THX okusí "zapovězené ovoce" a přijde o panictví. Prozření mu zprostředkuje soulož se spolubydlící LUH 3417. Následně je ale LUH zabita a plod umístěn do zkumavky. THX se snaží utéct, ale je to vůbec možné? Lucas zaujme nejen příběhem, ale hlavně vizuální stylizací do spektra studených barev. Zdi kolem jsou bílé, uniformy rovněž a stejně tak bezbarvý, dokonale hrůzně sterilní, je design pokojů. Lidé v nich žijí jen z donucení, bez vyšší motivace. Možná, že je to další stádium civilizace, kde již neexistuje "velitel," jen komerční náboženství s automatickými zpovědnicemi. "Kup si barbiturát, užij si ho... cítils to? Kup si víc... a víc! Budiž ti odpuštěno, synu." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (253)

cheyene 

všechny recenze uživatele

V průběhu sledování byl můj dojem čistě dvou hvězdičkový. Oceňoval jsem herecké výkony Roberta Duvalla a Donalda Pleasence, také vizuální efekty, hudbu a vykreslení sterilního prostředí tajemného labyrintu. Často mi snímek připomínal svoji atmosférou známý film 1984, který však proti THX 1138 působil "špinavým" dojmem, nikoliv tak sterilním. Tomuto pocitu zde napomáhá všudypřítomná bílá barva. Posledních pár minut však bylo značně napínavých a svižně se přibližovala závěrečná pointa, která se dala sice očekávat, ale zapůsobila, byť zcela jasně neodpověděla na otázky, které divákovi vyvstanou na mysli. Za závěrečnou pasáž přidávám třetí hvězdičku. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Film, který odkrývá všechny přednosti i slabé stránky George Lucase - prostředí a vše spojené s technikou (kamera, zvuk, triky - i když jsem viděl restaurovanou verzi, doplněnou mnoha novými efekty a těžko se posuzuje, jak vypadala originální verze) je tu na vysoké úrovni, samotný příběh režiséra jako by už tolik nezajímal. Je to odosobněné, chladné, divácky neatraktivní a naprosto schválně. Těžko si představit, že autor tohoto díla vytvořil poté Hvězdné války... ()

Reklama

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Kombinace krásného vizuálu a nesmyslného blábolení. Srovnání některých s 1984 od Orwella je zcela mimo mísu, tam byla myšlenka. Silná myšlenka. Orwell ukázal, že antiutopie nemusí být nutně strojově odosobněná (jak tento film). Zde je to dost často jen o sebeukájení (ať už s přístrojem, či bez...) Bavilo, nudilo, štvalo a tak to šlo celých necelých devadesát minut. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Svět, který Lucas vytvořil, působí velmi originálně, funkčně, stylově a stejně jako vizuální a technická stránka filmu se ctí obstojí i před dnešním publikem. Horší je to ale s postavami, příběhem a divákovým ponořením se do něj. Vše působí chladně, odtažitě, apaticky, což je sice účel snímku, ale já se místy přistihl, že mě až tak moc nezajímá, jak je na tom hlavní protagonista, co se s ním zrovna děje, a to souvisí také s velmi pomalým tempem, které má přes krátkou stopáž za následek občasnou nudu. Stejně tak moc nepřidávají určité nejasnosti s fungováním tohoto světa, to se projeví i na konci (ten je sice povzbudivý, ale jak k němu vlastně mohlo vůbec dojít?). Takže i přes nesporné klady filmu a důležité poselství to vidím na pouze lepší průměr. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Distopická variace na 1984, která naštěstí není jen vykrádačkou, ale přináší osobitý vizuál a zajímavou představu společnosti, ale to je asi tak všechno. Předně všechny snahy o dobrý film zabíjí scénář, který stvořil postavy ploché, debilní, nudné a nezajímavé a to s jedno jedinou výjimkou, která je ve filmu ovšem jen několik málo minut. Dále tu jsou robostrážci, kteří jsou tupí a prkenní natolik, že by se uchytili i v dětském televizní scifi z padesátých let, jenom holt bohužel vypadají jako kapalný terminátor T-1000, mnohem víc by jim slušelo vzezření několika na sebe navrstvených kartonových krabic doprovázených nesnesitelným pípáním a blikáním diod. A ty dialogy... Je mi zcela jedno, jestli tam někdo parafrázuje Nixona, nebo ne, protože jeho projevy neznám a znát nikdy nehodlám, i tak si ovšem troufám tvrdit, že zabíjí jakýkoliv pokus o vytvoření nadprůmeru. Lucas zvládl skvěle režii, po**al scénář. Hodnocen režisérský sestřih ()

Galerie (90)

Zajímavosti (30)

  • Průměrná délka jednoho záběru je 6 vteřin. (Listeroman)
  • Väčšina filmu sa nakrúcala v San Franciscu. Filmári plánovali snímku natočiť behom 35 až 40 dní, čo sa im prakticky podarilo, keďže filmovanie odštartovalo 22. septembra 1969 a skončilo v novembri toho istého roku. (classic)
  • Bílý automobil, který řídí THX (Robert Duvall), je upravený závodní vůz Lola T70 MKIII. (Saur.us)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno