Reklama

Reklama

Utažení

  • Velká Británie The Turning (více)
Trailer 1
Drama / Horor / Mysteriózní
Velká Británie / Irsko / Kanada / USA / Indie, 2020, 94 min

Chůva se má na odlehlém sídle bohatého muže v Maine starat o jeho neteř a synovce, kteří přišli o rodiče. Její nový domov ale skrývá temné tajemství. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (60)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

The Turning obsahuje vše co už jste někde jinde asi 100x viděli. Nově příchozí přichází na staré panské sídlo (samozřejmě odlehlý obrovský zámek v novogotickém stylu obehnaný nekonečnými zahradami a rybníky). Barák, kde by jste se io v obýváku báli i ve dne natož v noci. Kate coby učitelka malé Flory, která přišla o rodiče je novým působištěm zprvu nadšená. Stáje s koněmi, nádherné starodávné sídlo nacpané starožitnostmi, pokojík jí určený jak z dětských snů o princeznách... Jenže je tu i spousta věcí co neklape. Proč stará vychovatelka nedovoluje opustit Floře brány panství? A co se to večer děje za podivnosti v chodbách a pokojích? --- No jak říkám, vše už tu bylo. Z prvu mne bavila Davis Mackenzie, od té bych se věru nechal učit francouštinu a pak se nechal večer uspávat - nebo jí vlezd do postele aby se sama nebála- :-)... Milá byla i malá Flora a celé to bylo také in british style... což já rád. Ale pak začly lekačky, stíny, odrazy v zrcadlech... prostě standard bubák jak já říkám. A tak dávám jen za 2 pavouky. * * ()

MIMI.kry 

všechny recenze uživatele

Kdybych chvilku před touto předělávkou neviděla originální a kultovní Neviňátka, asi bych hodnotila výše. Bohužel, v The Turning roku 2020 se mi zdálo, že ty nejlepší momenty k zamyšlení byly z původních Neviňátek vyjmuty a zůstal průměrný horor, ty změny byly jedině k horšímu a k tomu povrchnějšímu. Udělat ze (zdánlivě?) slušně vychovaného, kultivovaného a předčasně vyspělého asi devítiletého chlapečka Milese: nevychovaného, skoro už dospělého a plnoletého spratka, neschopného citu, který se nesnáší s chůvou? A ze silně věřící dcery kněze, ctnostné až prudérní guvernantky s potlačovanou sexualitou, udělat chladnou fanynku Kurta Cobaina, to znamená shodit celou pointu. Navíc původní guvernantka zpočátku děti milovala a i pak pro ně chtěla to nejlepší, proto se modlila za jejich duši (jedna z interpretací je, že svou dobře míněnou péčí děti až dusila, kdežto pro tuhle blondýnu byly děti jen práce, k nimž neměla vztah, což taky staví příběh do jiné roviny. Zvláště vztah k chlapci, mužskému elementu, který možná symbolizoval potlačovaný pud. A předělat takhle nesmyslně vztah padoucha s mrtvou předchůdkyní guvernantky, jím vášnivě posedlou ženou? O kameře atd. ani nemluvě. I to, že se původní příběh dlouho odehrává v idylickém letním počasí a ve dne mělo svůj význam. Tady musí být pro navození atmosféry banální podzim a mlha. Tady snad všechno bylo jedině k horšímu. ()

Reklama

Dallon 

všechny recenze uživatele

Řemeslně obstojné, ale hororové prvky a budování atmosféry tu nefungují tak jak by měli. Jediné na co se tu spoléhá jsou lekačky/jumpscary, kterých je tu víc než bych si přál, a někdy ani nefungují tak jak by měli. Mackenzie Davis a Finn Wolfhard jsou tu dost v pohodě, speciálně Finn. Plus je tu také extrémně neuspokojivý konec, který mě dost zklamal. 5,5/10 ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Zoufalá hororová série pokračuje a po Come Play a Rental tu mám potřetí 1*. Utažení, neboli Turning the Screw mě příliš nenadchnul ani v originální verzi z 1961, po podivném prequelu/neprequelu z 1972 ani nemluvím. Nová verze je zasazena do roku 1994 k čemuž mi moc nesedí celé to zámecké prostředí jak z 19. století. Je to tradiční oldschool duchařina s ošklivou a šílenou hrdinkou, děsivou hospodyní, malou holčičkou a puberťáckým spratkem. Ze začátku mě to celkem bavilo, hlavně výprava, ale postupem času je to čímdál větší nuda, lekačky jsou utopené v totální temnotě a navíc nijaké a co se děje stále není jasné. Odhalení je 10 minut před koncem a konec nedává absolutně žádný smysl. 1* za tu pěknou výpravu, jinak ztráta času. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Floria Sigismondi nie je zlá režisérka, pokiaľ točí to čo vie, a horor evidentne zas tak moc nevie. Určite sa ale nejedná o žiadny megaprúser. Za zmienku by stála hudba, niektoré výtvarné riešenia a záver by za určitých okolností tiež mohol fungovať. Problematická je predovšetkým prostredná časť filmu, kedy sa malo budovať mystérium, a triky. Možno trochu zbytočný film. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (1)

  • Film je založen na hororové novele z roku 1898 „Turn of the screw“ od Henryho Jamese. (rafix)

Reklama

Reklama