Reklama

Reklama

Dívka v pavoučí síti

  • USA The Girl in the Spider's Web (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Lisbeth Salanderová, kultovní postava a hlavní protagonistka slavné knižní série “Milénium“ Stiega Larssona, se vrátí na plátno jako Dívka v pavoučí síti v první adaptaci nedávno vydaného úspěšného bestselleru Davida Lagercrantze. Držitelka Zlatého Glóbu Claire Foy, hvězda seriálu The Crown, hraje svéráznou ochránkyni práv v režii Fede Alvareze, známého průlomovým thrillerem Smrt ve tmě z roku 2016. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (259)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Režisér Fede Alvarez ma opäť svojím režijným umom dokázal opantať. Ale neopantala ma Claire Foy, ktorá nieje tak sexy a androginná ako Rooney Mara ( originál MILLENIUM trilógiu som zatiaľ nevidel, takže zrovnávam len tieto dve američanky ), pretože pôsobí skôr ako modrooký pitbull, než bisexuálna čajka čo ovláda počítačové systémy. To len tak na okraj. Snímok ubieha celkom svižne, ale príbeh nieje z rodu geniálnych a vynahradzuje to naozaj len talent rodáka z Montevidea. Zrejme sa dočkáme v najbližších rokoch opäť reštartu ( teda ak naň dôjde ) a opäť s inou tváričkou. Dúfam, že tá bude opäť ťahúňom ako to bolo v roku 2011 ( resp. 2009 ). ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Tam, kde Fincher upútaval úžasne temnou atmosférou a postupný odkrývaním tajomstiev, Alvaréz sa pohybuje skôr v žánri špionážneho thrilleru. A občas poriadne béčkového. Podobný McGuffin sa v súčasnosti môže prepiecť akurát nadsadeným dobrodružstvám Ethana Hunta. V tejto látke pôsobí nepatrične podobne ako zázračné hackovanie, špeciálne ostreľovacie zariadenia, telenovelové zvraty alebo hláškujúci hackeri. Ale ako zábavná blbosť to celkom funguje. Fede Alvaréz je veľmi snaživý remeselník , točiaci s veľkou chuťou. Podobne ako pri jeho predchádzajúcich počinoch sa dočkáme množstva skvelých momentov. Uruguayský rodák vie, aké silné zbrane má v podobe efektnej kamery, snaživého strihu alebo kreatívneho využívania zvuku. A nebojí sa ich využiť. 6/10 ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Lisbeth Salander tady na mě občas působila jako ženský protějšek Jasona Bournea s až magickými IT schopnostmi a to se ne vždy úplně hodilo. Přeci jenom bych uvítal, kdyby její počínání doznalo nějakého zaškobrtnutí a nebylo tak strojově přesné. A prospělo by i více emocí, kor v kontextu s rodinnou linkou. Ale jinak se jedná o solidní přímočarý akčňák s parádním sniperským finále, který se atmosférou víc blíží k původní severské verzi. Co se týče tolik diskutované Claire Foy, tak se nemyslím, že by byla horší než Noomi Rapace či Rooney Mara. Její podání je prostě jiné a i přes zmíněnou kritiku mi nakonec vyhovovalo. A to se dá říct i o zbytku castingu, ačkoliv obsazení nevýrazného Gudnasona do role Blomkvista se ukázalo jako ne moc dobrý nápad. Možná jsem čekal trochu víc, ale i tak to stálo za to. Z Alvareze se stává jistota. 70% ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Propánajána, který prase psalo ten scénář? Neskutečně infantilní dialogy, bizarní vývoj scén a nesmyslné chování prakticky všech a všude. Od samotné zápletky, kdy z nějakého ("myslel jsem, že jí můžu věřit" ) důvodu osloví jakýsi programátor protagonistku, aby ukradla NSA program na odpalování raket, což ona přijme (?), přes sekvence typu Lisbeth není schopná vymyslet jiný způsob setkání s Blomkvistem, který by třeba nezastavil výtahy ve dvou barákách až po dialogy typu "Dej mi její číslo!" "Nikdy ti ho nedám!" "Víš, že určitě spí i s jinejma holkama?" "Děvka. Tumáš číslo." Facepalm téměř každou scénu z nějakého důvodu sice tvoří zábavu tak nějak sám o sobě, ale pokud dávám za něco nadprůměrné hodnocení, tak je to zase kvůli důkazu, že Alvarez se stále drží na špici žánrových režisérů. Akční scény a hlavně kamera jsou naprostá špica a u některých scén (klouzající kamera následující pád z okna Lisbeth s Mikaelem, auto vs. les či jednozáběrovka z centrály NSA) se mi občas tajil dech. A o tom tyhle filmy mají být především. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Osobně upřednostňuji původní skandinávskou verzi Milénia. Obšlehnutá fincherovina mě tehdy, dle očekávání, nenaplnila, neb druháky amíků nemusím. Vytrácí se z nich evropský, v tomto případě skandinávský tvůrčí šmrnc. Letošní volné pokračování příběhu mi docela sedlo, bylo mnohem lepší než počin ochabujícího Davida, nicméně... půjdu proti proudu, Claire mám ráda, ale asi jenom v roli královny Alžběty II. . Což bude evidentně její životní role. Už v Prvním člověku jsem s ní měla problém, připadala mi pořád stejně kožená a nijaká, no a v roli Lisbeth.. Mně stále naskakovalo, že by všichni kolem ní měli uctivě pokleknout. Typově jsem ji zkrátka nevydýchala, vypadala jako máma od dětí a ne jako hacker. Kérka, bordel na ksichtě, ani fešný střih to nevytrhli. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Při výbuchu v bytě Lisbeth (Claire Foy) skáče do vany plné mléčně zbarvené vody, ale v následujících záběrech ze dna vany na Lisbeth je voda krásně průzračná. (Twyer)
  • Celosvětová premiéra proběhla 24. října 2018 v Římě. (Varan)
  • Natáčelo se od ledna do dubna 2018 v Německu a ve Švédsku. (Varan)

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Claire Foy je nová Lisbeth Salander

Claire Foy je nová Lisbeth Salander

18.09.2017

Série Milénium bude v kinech oficiálně pokračovat bez Rooney Mary a Daniela Craiga. Tedy série... americká verze se dočkala jediného dílu, po němž přišla dlouhá pauza a teď se bude rebootovat.… (více)

Reklama

Reklama