Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Největší nebezpečí pro newyorské ochránce zákona - neúplatný policista... Kriminální drama Serpico vzniklo podle stejnojmenné knížky newyorského novináře Petera Maase, jenž v ní vylíčil skutečné osudy policisty Franka Serpica, který byl dlouholetým členem newyorského policejního sboru a v roce 1971 svědčil v rozsáhlém případu korupce proti svým kolegům. Režisér Sidney Lumet (nar. 1924) začínal v padesátých letech v televizi a patří k předním hollywoodským tvůrcům druhé poloviny minulého století (Dvanáct rozhněvaných mužů, Zastavárník, Pahorek, Televizní společnost, Rozsudek a další tituly). V době tzv. Nového Hollywoodu na počátku sedmdesátých let režíroval dva kriminální příběhy na motivy skutečných událostí, Serpico (1973) a Psí odpoledne (1975), jejichž dalším společným jmenovatelem byl hlavní představitel Al Pacino (nar. 1940). Policejní důstojník Serpico, který neváhá ani na okamžik a postaví se vlastním druhům, i když velmi dobře ví, že bude terčem jejich pomsty, patří k nejlepším Pacinovým hereckým kreacím (znamenal pro něho druhou v dlouhé řadě osmi oscarových nominací). Jeho neokázalé herectví, založené na hlubokém vnitřním prožitku v souladu se Stanislavského hereckou metodou, působí přirozeně v souboru vesměs málo známých představitelů podobného založení (mezi nimi se např. mihne i budoucí hvězda F. Murray Abraham) a rovněž souzní s realistickým režijním pojetím... Lumet ve filmu využil více než stovku newyorských lokací a ukázal s výjimkou Staten Islandu prakticky všechny newyorské městské části. Kladný divácký ohlas filmu měl za následek vznik stejnojmenného televizního seriálu (1976-77), na němž se však nikdo z původních tvůrců nepodílel. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (461)

H34D 

všechny recenze uživatele

Famóznímu, úchvatnému a charismatickému rebelovi Al Pacinovi se zde dostává dostatek prostoru pro prvotřídní hereckou exhibici a pro rozjetí nefalšovaného one man show - bohužel, jen o tom by film zdaleka být neměl. Postavičky kolem Serpica jsou dost očividně určeny k nenávisti ze straně diváka, svět korupce a špinavých policajtů se zdá příliš černobílý a byť možná vyspělý v porovnání s konkurencí raných 70. let, z dnešního pohledu už ne tolik přesvědčivý. Náboj Serpica už z větší části zhynul, je to film ze své doby, o své době a pro svou dobu, dnes už to zkrátka není ono, nic víc, nic míň... 6/10 ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Výborná kriminálka dvou klasiků žánru - Sidney Lumeta a Al Pacina. Serpico je zdá se průkopníkem ve vyšetřovacích metodách policie a navíc není podplatitelný, což ostatním policistům dvakrát příliš nevoní. Na herecký výkon Pacina je zbytečné poukazovat, neboť samotné jeho obsazení bylo sázkou na jistotu. Příběh je podán komorně a celkově to vše působí, že Serpico nemá proti systému žádnou šanci. Už od úvodní Pacinovy scény víte, v jakém duchu se bude zbytek filmu odehrávat a víte, že se vám to prostě líbit bude. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Špičkový scénář a především skvělý výkon Al Pacina, jakožto představitele neústupného a zásaditého policisty Franka Serpica, dělá z filmu neopakovatelný zážitek. Sidney Lumet umí točit báječná krimi-dramata (minulý rok nám to dokázal snímkem Než ďábel zjistí, že seš mrtvej) a tímto filmem to dokázal asi nejlépe. Jeden z nejlepších a zároveň nejpravdivějších pohledů na zkorumpovanou policii. Není to úplně čistých pět hvězdiček, ale rozhodně kvalitní filmový zážitek, který mohu každému jen a jen doporučit...... ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Budeš jako všichni ostatní v tehdejší NYPD, tedy další bezpáteřní uprděnec, a nebo výjimečně poctivý a nezkorumpovatelný, tím pádem vysoce podezřelý a smrtelně v nebezpečí. Klasický případ čestný jedinec versus prohnilý kolektiv / celý systém. Poutá jak charakter a patová situace hrdiny, tak prostě hippie podivínský Al Pacino, postupně čím dál víc pod tlakem a bezradný. Divák se ani na minutu neodtrhne od hlavní postavy. Trefný dobový kontext: "The United States was plagued by the Watergate scandal, a punch in the face that left a lot of Americans with the need to reexamine themselves and their faith in the government and the rule of law." C&B (x) ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[6,5/10] (Paramount, De Laurentis) (Technicolor /// Produkce: Martin Bregman /// Scénář: Waldo Salt, Norman Wexler podle knihy Petera Maase /// Kamera: Arthur J. Ornitz /// Hudba: Mikis Theodorakis /// Nominace na Oscara: Waldo Salt, Norman Wexler (scénář), Al Pacino (herec)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Galerie (95)

Zajímavosti (17)

  • Film byl natočen v obráceném pořadí, než se odehrává. Al Pacino (Serpico) začal natáčet s dlouhými vlasy a vousem a postupně se při natáčení stříhal a holil. Scény, kde je hladce oholen se natáčely nakonec. (don corleone)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno