Reklama

Reklama

Mandalorian - Season 3

(série)
Trailer 3
USA, 2023, 6 h (Minutáž: 33–59 min)

VOD (1)

Epizody(8)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (127)

peetrejr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Môj obľúbený seriál sa konečne po rokoch vracia späť. Priniesol 8 nových epizód. A každá z týchto epizód vo mne vyvolala iné pocity. Ale jedno čo majú všetky tieto epizódy spoločné je, že hlavnou postavou už nie je Din Djarin. Je to veľmi prekvapivé ale dej sa síce točí aj okolo neho, ale najmä sa teraz sústreďuje na Mandaloriánov ako celok. Nečakal som nič dobré, ale ono to nebolo až také zlé. Bolo to už také pekné rozprávkové Star Wars, s kvapkou násilia. Určite najhoršia epizóda bola bezkonkurenčne epizóda 6. Táto epizóda bola po prvé nudná a po druhé trápna. K tomu sa tam ešte objavili Lizzo s Jackom Blackom (dnes idem na Super Maria tak dúfam tam bude dobrý), oni dvaja boli veľmi katastrofická dvojica. Celý ten nápad, že sa Moff Gideon vráti je nekreatívne. Jednoducho je to presne to isté ako to bolo v druhej sérii. Akurát, že tu Gideon má beskarový oblek a má armádu imperiálnych "Mandaloriánov". Je veľmi fascinujúce, že Giancarlo Esposito hrá postavu Gusa Fringa (Breaking Bad) či Antona Castilla (Far Cry 6) rovnako ako Moffa Gideona. Nehovorím, že to je zle, ale on fakt vie ako hrať záporákov. Posledná epizóda vo mne vyvolala veľmi zmiešané pocity. Na jednu stranu to malo šmrnc, pretože nestáva sa vždy, aby ste videli Mandaloriánov tak pokope bojovať. A na druhú stranu ten koniec? Fúha, ten koniec bol fakt slabý. Niekto by proste mal pochopiť, že zakomponovať do drsného seriálu cute postavu (Grogu), môže narobiť takzvaný mišmaš. Ja mám rád Grogua, ale niekedy ako presne n konci tretej série, to bolo moc. Avšak môj celkový dojem z zatiaľ poslednej série je kladný. Ja som spokojný. Som zvedavý na Ahsoku no... ()

drackula 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V stručnosti by sa tretia séria dala označiť ako veľmi nevyrovnaná. Epizódy plné vaty striedali geniálne momenty a tak to pocitovo bolo veľmi na hojdačke. Záverečný "šprint" dvoch epizód však celkové dojmy ukotvil v pozitívnom smere. Nebolo len o Djarinovi, ale o Mandalorianoch ako celku, ako spoločnosti a ako kultúre, čo som si veľmi užíval. Fandím tomuto seriálu a teším sa na pokračovanie. ()

Reklama

Bordoshut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

7/10 – Po prvotním plácání se ve vatě, se to nakonec Favreauovi podařilo krapet vyplavat. Stejně se ale jedná o bezkonkurenčně nejhorší sérii. Hlavní svízel vidím v nešikovném vystavění zápletky a formátu 8 epizod, kterého se tvůrci tak křečovitě drží. Další škodnou je pak existence seriálu Booba Fett. Ten je sám o sobě neskutečný flop, který by ale nebyl problém pro dobro seriálu odignorovat, kdyby se ovšem nerozhodli do něj narvat právě Mandaloriana. To se sice povedlo, jeho nástup tomu dodal šťávu a poslední 2 epizody dopadly výtečně, jenže... /*Spoiler na Booba Fetta*/ Nechápu, jak je to vůbec napadlo a proč se pro to proboha rozhodli, ale během krátké scény navrátili skřítka Grogu zpět k Mandovi, čímž mimo jiné totálně zazdili důležitost 2. série Mandaloriana. /*Konec spoileru na Booba Fetta*/ Navíc Grogu ve 3. sérii být původně neměl, což je samozřejmě znatelné a dochází tak k spoustě scénáristických failů. Navíc navázání na předchozí sérku vytváří praštěný paradox, kdy Mandalorian celou 2. řadu usiluje o navrácení skřítka k Jediům, ale ve 3. ho bez pořádného vysvětlení opět opatruje sám. Na obtíž je i příznačná mandaloriánská epizodičnost a nahodilost. Ta ve spojení s nešikovným rozdělením hlavní zápletky mezi 8 epizod vytváří napřed obrovskou nudu a následně nadšení, jež si však člověk po předešlých excesech není schopen dosyta vychutnat. Jde o to, že Favreau první 4 díly servíruje nudu s náznaky a následně se to snaží přetavit v megaplot s osudovými střety atp. Zatímco jednorázové zápletky dostávají tunu prostoru, hlavní otázky jsou vždy zfouknuty jednou krátkou rozmluvou. Jako pěst na oko funguje i neustálé okopávání zdechlin starých oblíbených postav, což tristně kontrastuje s realitou 3. série a jejími lepšími předchůdci. Druhá hlavní protagonistka Bo-Katan Kryze je strašně nesympatická. To je problém, když vezmeme v potaz to, že je také bídně procharakterizovaná. Dodám, že ikonické téma znovu dobytí Mandaloru se vůbec nepodařilo prodat. Stejně tak (rozhodně ne)definitivní dostaveníčko s Vy-víte-kým. Výsledný dojem: „Čtyřepizodní divácká muka v podobě nemastných náznaků a nicneříkajících odboček zakončená většinou jedním hloubavým dialogem na konci s nádechem něčeho velkolepého. Následně uspěchaný přechod na epické finále, které se skutečně povedlo.“ Rada pro Favreaua: „Nemluv, ale konej. Neslibuj, ale dokaž. Nevysvětluj, ale ukaž.“ ()

bobstock 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nic neubralo z lesku helmy téměř neviděného Pedra Pascala (pokud se nemýlím, tak se v 3. sezoně objevil pouze ve flashbacku na 2vteřiny) a jeho zeleného skřítka. Opět akorát jednoduchý zbytečně nekomplikovaný příběh a naprosto skvěle zvládnutý velkoprodukční vizuál. Fakt nádherná práce, masky, prostředí, nejrůznější tvorečkové, akční scény. Chvála, chvála.. ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prakticky letos nebyl očekávanější seriálový návrat než Mandalorian.. Předchozí série mě hodně bavily a teda přestože si myslím, že první byla o něco lepší, tak rozhodně tohle byl projekt, kde jsem vyhlížel každou další epizodu.. Možná malinko kopanec, že téhle sérii ještě předcházel příběhový oblouk v rámci Book of Bobba Fett, jenž usoudil, že bez Grogua to asi nepůjde (škoda)... Takhle, vnímám problémy, které Mandalorian v produkci měl. Že mu v rozepři odcházeli herci, že jde o vlajkovou loď celého Star Wars univerza. Nicméně tohle všechno jsou spíše komplikace, které se pořád daly nějak přejít. Jenže nakonec ten výsledek není takový, jaký bych očekával... A důvodem je vize tvůrců.. Ti se totiž rozhodli, že Mandalorian už nebude jen antologie zakázek, jaké hlavní hrdina odkroutí a jde se dál.. Nýbrž tvůrci se rozhodli okolo naší hlavní postavy začít budovat nějaký svět. Jenže Mando není žádný výjimečný bojovník, o kterém se dají pět hrdinské eposy, takže jeho zapletení do něčeho tak velkého malinko nefunguje. A protože se navíc rozhodli, že podpoří celý universe, tak hodně prostoru dostávají i další postavy - Bo Katan. Akorát, že pak už to není ta westernově laděná pecka, kde charizmatický týpek jde od jednoho kšeftu ke druhému. Celé se to převtěluje do záchrany Mandaloru, což už je zkrátka příběh, kde náš hlavní hrdina spíš nemá co dělat... Uznávám, že z toho dýchají Star Wars, že to je nejvelkolepější série, akorát že já to měl rád pro jiné věci.. Takže nejlepší mi logicky připadá úvodní linka s vykoupením, a pak epický dojezd. Jenže ono se to nějak musí pospojovat, no a právě tohle propojení je to, co třetí sérii podráží... Ve skutečnosti jsme tak dostali třeba epizodu, kde prim hrají postavy maximálně třetího ranku, která je podle mě prostě pro příběh série zbytečná a bez pay-offu.. Přijde mi, že i tvůrci mají zájem ukázat, že jsou schopní napsat něco většího, akorát, že se jim to nepovedlo napasovat do tohoto epizodního formátu... Je to pořád dobré, akorát už nerozumím, co po nás někdy tvůrci chtějí a párkrát mám pocit, že někomu dávají vytrestat, že jim neodklepli další spin-offy, na což pak stejně doplatí divák.. Někdy se to točí v kruhu, někdy to zbytečně sebevědomě zkouší něco nového. Jen je už pomalu jisté, že Din Djarin si tu masku už asi nikdy nesundá, jelikož by nás to čekalo znova... Abych měl na začátku takový hype a v průběhu na nové epizody málem zapomínal, to už jsem dlouho nezažil.. 75% ()

Galerie (92)

Zajímavosti (40)

  • První neanimovaný snímek Star Wars, kde se objevují Purrgilové. (mikki089)
  • Pretoriánská garda má inspiraci ve starověkém Římě, kde tato elita chránila Imperátora. Ve světě Star Wars ji k životu přivedla Stínová rada jako následovníky Císařské královské gardy, která zase vycházela ze senátní gardy. Pretoriáni byli vycvičeni v umění boje Teräs Käsi, Bakuuni Hand, boje beze zbraně Echani nebo Nar Kanji. Dále jejich specializací byl boj s různými typy zbraní od energetických zbraní až po vibročepele. (Veskoslav)
  • Mon Cala je domovský svět dvou rozdílných ras. Mon Calamari a Quarren. Obě rasy během klonových válek přivedly svět na pokraj občanské války, kdy jedna strana byla vztažena pod falešnou záminkou na straně Separatistů a Mon Calamari zůstali loajální republice. Po pádu republiky v roce 18 BBY provedlo Impérium masivní invazi. Jedním z důvodů byla přítomnost jedijského padawana Ferrena Barra. Jedním z jeho mistrovských triků bylo to, že pomocí ovládání mysli obrátil klonové vojáky proti inkvizitorům pomocí rozkazu 66. Po úspěšné invazi a zatčení krále Lee-Chara planeta zažila masivní exodus pomocí triku, kdy lodě byly maskovány jako budovy. Mon Calamari se stali stěžejní silou Aliance, protože postavili většinu vlajkových a těžkých křižníků Aliance. (Veskoslav)

Reklama

Reklama