Reklama

Reklama

Mandalorian

(seriál)
  • USA The Mandalorian (více)
Trailer 1
USA, (2019–2023), 16 h 29 min (Minutáž: 31–59 min)

Tvůrci:

Jon Favreau

Hrají:

Pedro Pascal, Gina Carano, Carl Weathers, Werner Herzog, Nick Nolte, Emily Swallow, Omid Abtahi, Taika Waititi, Giancarlo Esposito, John Beasley, Horatio Sanz (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Seriál pojednává o dobrodružstvích osamělého lovce, který najde malého tvora Grogu a snaží se ho ochránit před Impériem a mnoha jinými nepřáteli, kteří se ho snaží využít ve svůj prospěch. Na své cestě oba zažívají mnohé nástrahy i nebezpečí. (ČSFD)

Zajímavosti (216)

  • Trailer na 3. sérii je na americké verzi Disney+ jiný než ve zbytku světa. V americké verzi je jeden záběr navíc. Jedná se o záběr na imperiální křižník třídy Class 1, což odpovídá nasazení v období filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977) – 0 BBY (před bitvou o Yavin). Problém je ten, že v roce 3 ABY (po bitvě o Yavin) byl nahrazen Class 2 (Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder, 1980). Nedává tedy smysl, aby zastaralý Class 1 byl ještě v nerozebraném stavu, když se Mandalorian odehrává v období 9-10 ABY. Je ale také možné, že scéna odkazuje na flashback. (Veskoslav)
  • V průběhu streamování 2. série vyjádřila herečka Gina Carano (Cara Dune) na Twitteru své sympatie prezidentu Donaldu Trumpovi. Ve svém příspěvku dala jasně najevo, že věří ve volební podvody, kterými se po porážce Trumpův tým neustále oháněl, aniž by existovaly jakékoliv důkazy. Zároveň na sociálních sítích zveřejnila příspěvek, v němž přirovnala republikánství ve Spojených státech k zacházení s Židy během holocaustu, přičemž Lucasfilm uvedl, že tento příspěvek byl „odporný a nepřijatelný“. Fanoušci se rozdělili na dvě strany. Jedna požadovala okamžitý hereččin vyhazov ze seriálu a nabídnutí její role někomu jinému. Druhá ale silně stála za herečkou, přičemž kritiky považovala za hysteriky, které chtějí cenzurovat vše, co se jim byť jen trochu nelíbí. Společnost Disney poté uvedla, že Carano byla propuštěna, protože její příspěvky nebyly v souladu s hodnotami společnosti. (CrypzzXD)
  • Dle mandalorianského kodexu cti mají stoupenci této víry přikázáno nosit a nesundavat helmu. Představitel hlavní postavy Pedro Pascal (Din Djarin/The Mandalorian) je znám i rolí Oberyna Martella ze Hry o trůny (od r. 2011), kde si při souboji odmítl vzít helmu, což se mu stalo osudným. (ArsenalEagle)
  • Závěrečná znělka seriálu připomíná svým rytmem cval koně, na počest westernům, kterými je Mandalorian inspirován. (Jirkush)
  • V seriálu se objeví droid, kterého si někteří fanoušci lehce spletou s nechvalně známým IG-88. Sice se původně uvažovalo nad IG-88, ale nakonec z toho sešlo. Režisér Dave Filoni dal raději přednost novému droidu IG-11, naprogramovanému následovat protokol gildy námezdních lovců. (-Victor-)
  • Při Mandově (Pedro Pascal) chůzi lze slyšet zvuk podobný cinkání ostruh. Je to odkaz na westernové filmy, kterými je seriál inspirován. (Madmen)
  • První projekt ze světa Star Wars, jehož kulisy byly kompletně postavené ve studiích v Los Angeles. Dříve se natáčelo například v americkém státě Georgia, Tunisku nebo anglickém Londýně. (Kinofil)
  • Je to již podruhé, co je ve Star Wars světe zmínka o potřebě použití toalety. První zmínka byla v seriálu Star Wars: Povstalci (od r. 2014), kde Wedge Antilles potřeboval použít „osvěžovač“. (LaserJet)
  • Seriál po své premiéře vůbec nebyl v České Republice (legálně) dostupný, protože služba Disney+, která jej vydávala exkluzivně, v té době také nebyla v ČR vůbec dostupná. (vojtaruzek)
  • Natáčení začalo v říjnu 2018. Natáčelo se v Los Angeles a v Kalifornii (USA). (Dispenz)
  • Samostatný film s Bobou Fettem byl zrušen ve prospěch seriálu Mandalorian. Fett ale později dostal vlastní minisérii Boba Fett: Zákon podsvětí (od r. 2021). (Dispenz)
  • Jon Favreau k vytvoření mimozemšťanů a mimozemských lokací použil stejnou technologii k zachycení pohybu (motion-capture) v kombinaci s virtuálním prostředím, kterou si vyzkoušel již při práci na fauně ve filmu Kniha džunglí (2016). (3T)

Související novinky

Disney o rok odsouvá hranou Moanu

Disney o rok odsouvá hranou Moanu

07.04.2024

Pokud jste fanoušci hraných verzí disneyovských animáků, následující první zpráva pro vás nebude úplně pozitivní. Plánovaná hraná verze animovaného snímku Moana (Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa… (více)

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno