Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na předměstí ruského maloměsta stojí polorozpadlá průmyslová budova. Mnozí zaměstnanci v ní začali pracovat ještě před tím, než původně státní podnik prošel kapitalistickou privatizací. Když místní oligarcha a majitel továrny Kalugin (Andrej Smoljakov) oznámí bankrot, skupina dělníků, kteří už několik měsíců nedostali výplatu, se rozhodne Kalugina unést a požadovat výkupné. Pod vedením záhadného Alexeje (Denis Švedov), jehož motivy jsou více než nejasné, se celá akce brzy vymkne kontrole. Kaluginova soukromá ochranka a policejní útvar rychlého nasazení obklíčí budovu. Dělníci jsou v pasti, hodiny tikají a spojenectví se začínají rozpadat... (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (74)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Film Jurije Bykova mi mocně zlepšil náladu potom, co se mi na ní ošklivě vyřádil Andrej Tarkovskij. Tady se rozhodně příliš nefilosofovalo (jen trochu), místo toho jsem dostal vcelku zajímavý a slušně natočený příběh, který by se mohl odehrát i tady ve Slezsku, kdyby tu měli lidé podobnou náturu. No, ale na místě pana Bakaly bych po shlédnutí filmu asi i tak znervózněl:-) Každopádně jsem se ani chvíli nenudil, a přes pochmurnou atmosféru jsem měl ze snímku dobrý pocit. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Žádná sláva či pořádka zápletka nebo akce, unos a snaha získat peníze, policajti nečekaně v akci trocha sny o bitku, pár dojemných chvil při vyprávění příběhu se nepovedlo. Prostředí i nápad na film celkem zajímavý ale to je asi vše. Já jsem nedostal co jsem čekal bohužel. Pravda lež trocha menší střelby mě neuspokojila. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání - kterému se člověk nevyhne - s autorovým předchozím snímkem Hlupák mě tento oslovil výrazně míň. Jednak mi přišlo, že většina motivů z Fabriky (korupce, arogance mocných, bezmoc chudých) se už objevila ve zmíněném starším filmu (a celkově se nemůžu ubránit pocitu, že jsou oba filmy natočené v podstatě přes kopírák, jen s jinou výchozí situací), a jednak mě zklamal samotný závěr - zatímco finále Duraka je šílená depka, která ten film působivě uzavírá, tady mi zakončení přišlo takové podivně rozplizlé (ani se pořádně neukáže, jak vlastně Šedivák dopadl), jako takový konec-nekonec (byť to vlastně končí úplně stejně jako Hlupák, tedy špatně, jak bývá u ruských filmů tohoto ražení obvyklé). A vlastně se mi tam místy i trochu vkrádala nuda a taky mi to přišlo lehce předvídatelné - v podstatě od začátku jsem věděl, jak to dopadne, a odtušil jsem vývoj i v některých dalších momentech. Není to špatný film a Bykov mi je hodně sympatický, ale za mě tentokrát bohužel jen průměrný dojem. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Jurij Bykov opět bravurní režie, skvělý protest proti systémovým chybám, díky kterým vznikají tito majitelé fabrik, po profitu lačnící - přes mrtvoly kráčející. Krásný ponur do duše jednoho prostého ruského občana, co toho už má dost. Je to po Majoru asi druhý nejlepší počin tohoto znamenitého režiséra, který opravdu umí zpracovat noir atmosféru a dostat z herců v komorních podmínkách to nej. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Sociálny aspekt sa rýchlo vytratí, ale ako motivácia postačí. Po následne rozohranej thrillerovej partii, psychologickej nuansy sa opäť vraciame k politicky-sociálnym problémom, aby sme ukončili túto jazdu možno trochu rozpačito, hoci efektne. Rusi sa pochlapili, natočili svižný film, plný odkazov na súčasné ruské problémy a pozitívum sú aj celkom dobre napísané postavy. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (3)

  • Hledaní místa, na jehož území by bylo možné organizovat filmovací proces, trvalo docela dlouho a probíhalo po celé zemi, nakonec byl objekt nalezen v Moskvě – továrně na železobetonové výrobky. (ČSFD)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na prelome októbra a novembra 2017. Celkovo trvalo iba 3 týždne, a to 6 nocí po sebe s následnou jednodňovou pauzou. Fabrika vo filme je fungujúcou výrobnou prevádzkou. Z tohto dôvodu sa tam mohlo natáčať až po odchode pracovníkov. Reálni zamestnanci si však zahrali aj v niekoľkých scénach na začiatku filmu. (MikaelSVK)
  • Celosvětová premiéra proběhla 7. září 2018 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)

Reklama

Reklama