Reklama

Reklama

Mazací hlava

  • Česko Eraserhead (více)
Trailer

Děj filmového debutu režiséra Davida Lynche nás zavádí na periférii nejmenované průmyslové čtvrti. Podivínský samotář Henry Spencer se právě dovídá, že jeho přítelkyně Mary je těhotná. Místo roztomilého novorozence ale na svět přichází jakési monstrum. Mary se s touto situací není schopna vyrovnat a Henryho i s potomkem opouští. Nekonečné halucinace dovedou Henryho nakonec až k zoufalému činu... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (711)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Temný surrealistický příběh je zdánlivě jednoduchý - Henry je donucen oženit se s Mary, jelikož s ní má (asi) potomka, toho ale prý nemocnice odmítá vydat, dokud se nevezmou. Potomek vypadá jako E.T. - Mimozemšťan (ten ale v té době ještě nebyl natočen).  Mary s odůvodněním, že se jde vyspat k rodičům, odchází a již se nevrátí. Henry tak zůstává na opatrování sám s potomkem a spoustou snů a přeludů. Asi nejděsivější je rozbalování zavinovačky. Po většinu doby mi v hlavě rezonovala budoucí Lynchova Duna, jako by to byl příběh z jejího (v podání Lynche) světa. Skvělá černobílá kamera a práce se světlem. Hudební doprovod, sestávající se vesměs z ruchů je atmosférický. Jeden z těch snímků, co zkoušejí trpělivost diváka, než se mu odmění... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ako experimentálny film je Mazacia hlava dobrá. Treba ju brať ako debut slávneho režiséra, ako dielo, ktoré formovalo jeho kariéru a jeho slávne a omnoho lepšie a premyslenejšie diela v budúcnosti. Bál som sa nudy, lenže Lynch tou svojou svojskou experimentalitou dokázal zaujať už tu. Ak to nepochopíte, nevadí, ono to ani nebolo režisérovým zámerom. Alebo žeby predsa? ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Před třemi lety jsem spatřil Mazací hlavu poprvé a vůbec mi tento psychedelický horror s bizarním dějem v artovém kabátu tenkrát nesedl. Přesto jak se ukázalo, šlo o zážitek, který prostě nešlo vymazat z hlavy a poté, co jsem s převažně velmi pozitivními dojmy poznal další filmy z tvorby Davida Lynche a postupně si s oblibou zvykl i na ojedinělý surrealistický styl pana režiséra, rozhodl jsem se pohlédnout na jeho slavný zvrácený debut ještě jednou... a nemohu si pomoct, byť jsou mé dojmy napodruhé výrazně lepší, pořád je to pro mě (ze zatím 7 mnou viděných filmů) ten nejslabší Lynch. Mazací hlava má pro mě úžasnou výtvarnou stránku, která spolu s temným nasvícením a pomalým tempem v komorním prostředí vytváří po celý čas velmi osobitou atmosféru. Problém vidím v tom, že ta atmosféra zůstává po celý ten čas úplně stejná, vůbec negraduje a nesálá z ní žádné napětí, nijak ji zde Lynch dále nerozvíjí, až se mi v některých částech film začal zdát neskonale monotónní. Taky některé scény mi zde připadaly až zbytečně samoúčelně bizarní a úchylné (např. padající červy na jevišti nebo z břicha Mary) a samotný děj, který navzdory fascinující výtvarné stránce v rámci některých pasážích neměl daleko od brakového horroru, mě nijak zvlášť neoslnil. Na druhé straně ty nejbrakovější scény jsou zde originálním způsobem zakompovány jako součást halucinace a jejich často neotřelé surrealistické ztvárnění (např. odříznutí hlavy vetřevším se monstrem u věšáku) mě dokázalo hodně zaujmout. Velice mě taky v první polovině zaujala postava instalatéra Billa, která už předznamenává některé svérázné vedlejší postavičky z pozdějších Lynchových filmů... nebo absurdní scéna s továrnou na tužky mi zde připadala naprosto geniální – jak ztvárněním, tak svou černohumornou pointou v rámci oné halucinogénní pasáže. Celkově u mé napodruhé klady poměrně vyvážily výhrady a snad i proto, že čím dál víc dokážu ocenit podobně nekonvenční filmy vymykající se svým stylem z běžné žánrové produkce, přidávám třetí hvězdičku. I když mojí srdcovkou tahle Hlava asi úplně nikdy nebude... :D [65%] ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Namůj vkus je ve filmu spoustu zbytečnejch, zdlouhavejch a nudnejch pasáží. Sice je střídají i vydařenější pasáže, scény a záběry, ale je jich tu nepoměr. Většinu filmu jsem spíš protrpěl. Přesně nevím co tímhle filmem chtěl Lynch říct. Ví to asi jen on sám a jak tak koukám i hrstka vyvolených ( nebo si to aspoň myslí ). Tenhle film je dle mýho názoru hodně přeceňovanej a dělá se něčím, čím není. Až na pár vydařenejch snovejch výjevů nemá v podstatě co nabídnout. ()

sud

všechny recenze uživatele

Na plátna kin přichází ten největší blázen na režisérské židli - David Lynch. V mnohém svoji prvotinu nepřekonal - v nevysvětlitelnosti, úchylnosti a šílenosti. Zatímco u ostatních Lynchovek víte alespoň chvilku o co jde, zde ani náhodou. Zábavné chvilky se střídají s těmi nudnějšími a zážitek je hodný deliria. Vážně, pokud chce mít pocit jako ve vožralství a chcete ušetřit, sežeňte si Mazací hlavu. O tomto filmu nemohu říci, jestli se mi líbil, či nelíbil. To nelze. To se vymyká všemu. X%. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (70)

  • Dne 19. března 1977 o půlnoci prožil film svoji premiéru. A to ve stominutové verzi, kterou Lynch později zkrátil na 89 minut. (Tomket)
  • Davidu Lynchovu se podařilo vypůjčit si chybějící peníze od přátel a příbuzných. Přispěli mu dokonce i rodiče. (Tomket)
  • Kameraman Frederick Elmes pracoval na všech dalších Lynchových filmech kromě Sloního muže, stejně jako Jack Nance, který kromě toho hrál i jednu z hlavních rolí v seriálu Městečko Twin Peaks. (Tomket)

Reklama

Reklama