Reklama

Reklama

Film navazuje na děj filmu Osvícení (Stanley Kubrick) popisující hrůzné události, ke kterým došlo před 40 lety v hotelu Overlook. Nyní dospělý Dan Torrance (Ewan McGregor) se usilovně snaží vyrovnat se svým hrůzným zážitkem z hotelu a najít klid v duši. Vše se ale změní ve chvíli, kdy se setká s Abrou, odvážnou mladou dívkou obdařenou mimořádnými mimosmyslovými schopnostmi označovanými jako „osvícení“. Abra instinktivně vycítí, že Dan má stejné tajuplné nadání jako ona, a obrátí se na něj se zoufalou prosbou o pomoc. Nelítostná bytost Rose a její následovníci totiž čerpají energii z „osvícení“ dalších nevinných dětí a pro dosažení své nesmrtelnosti jsou rozhodnuti udělat cokoliv. Tato nesourodá dvojice spojí své síly a pustí se s Rose do nemilosrdného boje na život a na smrt. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (630)

sochoking 

všechny recenze uživatele

Film nie je strašidelný a tiež je bez akýchkoľvek ľakačiek. Knihu nepoznám osobne, film "The Shining" som videl pár krát. Toto je taký zaujímavý fantasy film o bande hipisáckych cigošov, ktorí sa živia vysávaním ľudskej duše z čerstvo zavraždených obetí a prekaziť im to majú práve Ewan McGregor (ktorý sa ako malý štvoročný fagan preháňal pred 40 rokmi po chodbách kultového hotela na tej trojkolke) s novou hrdinkou. Zaujímavé to práve bolo tým pre mňa, že ho na diaľku psychotelepaticky kontaktovala táto nová malá baba s nadprirodzenými schopnosťami, spolu s ktorou sa pokúsia zničiť práve túto bandu s ich šéfkou - Rebeccou Ferguson, ktorá bola kurevsky otravná. A čím dlhší bol koniec filmu, tým otravnejšia tá baba bola! Za mňa silnejšie dve hviezdičky, alebo teda slabšie tri. [VUE cinema, Redditch, UK] 45% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo velmi slusne. Krasne natocene, zahrane aj ozvucene. Ma to minimalne jednu velmi neprijemnu scenu a niekolko vybornych. Napojenie na shining elegantne. A je super, ze nejde o ziadnu modernu baf baf hovadinu, ale normalny dobry film. Jedna z top hororov podla Kinga a rozhodne najlepsi tohtorocny. Takze najvacsim problemom je nakoniec prave to, ze to nadvazuje na jeden z najikonickejsich filmov historie. 8/10 ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

O dost odlišný film oproti Osvícení. Prý s větším důrazem na knižní předlohu, kterou jsem nečetl. Ale už atmosférou filmu je to hmatatelně znát. Zatímco Osvícení byl spíš psychologický horor, tak Doktor Spánek už skoro spěje k mysterióznímu fantasy. Což vlastně i dokážu pochopit, vzhledem k tomu, co Stephen King umí napsat. Když jsem se tedy z té odlišné atmosféry oklepal, docela jsem se kochal skvělým Ewanem, Rebeccou a především perfektním odkazem na legendární Osvícení. Podle mě nemohla být lepší varianta na pokračování čtyřicet let staré legendy, než Mike Flanagan. Je vidět, že originál má hodně rád a toho pomrkávání si nešlo nevšimnout. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Po 39 letech se nám jistý režisér Flanagan snaží vnutit představu, že potřebujeme vědět co se stalo s Dannym Torrancem z Osvícení. Ano, jistě základem pro film je Kingova knížka, která původní příběh rozvíjí. Upřímně musím říct, že jsem byl na začátku spíše skeptikem a podobné návraty po letech vnímám jako dosti násilný způsob jak vykrást předlohu a napěchovat si dolarama kapsy. Jenže, tak jednoduché to nebude. On se Doktor Spánek překvapivě povedl. Původní myšlenku o osvíceném Dannym rozvinul do mnohem větší podoby a my zjišťujeme že svět je mnohem nebezpečním místem než by nás kdy předtím napadlo. Příběh je často tak silný jak je silný jeho záporák a tady nastala trefa do černého. Rebecca Ferguson je zkrátka luxusní. Tu paní rozhodně doporučuji sledovat! 85% ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $45miliónov║Tržby USA $31,581,712║Tržby Celosvetovo $72,381,712▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $8,449,961║ Tržby za predaj DVD v USA $3,713,490║ Váhal som, Kubrickové Osvietenie 1980 vôbec nemusím. V tomto prípade sa ale nakoniec všetko na dobre obrátilo a Mike Flanagan sa prekonáva vo všetkých ohľadoch. Dosť som sa obával aj slušnej minutáže, lebo pri IT 2 som dosť už trpel, tu to je ale podané všetko pútavo, celistvo, má to hlavu aj pätu. Až na prekvapenie dobre prešpikovaný nápaditý horor plný napätia a tak trocha ošlahlí nádychom fantasy ale nič to tu nenabúra a v daných medziach funguje priam dokonale. Potešia aj herci Ewan McGregor a Rebecca Ferguson tu dominujú a mladá černoška je im s výkonom hravo v pätách. Nečakane som si pošmáknul, mrzí ma len to chladnejšie prijatie v kinách, určite by si to zaslúžilo väčší úspech. /videl v kine: 80%/ ()

Galerie (41)

Zajímavosti (18)

  • Odkazů na dílo Temná věž (2017) je ve filmu více: Dan (Ewan McGregor) například vystupuje z autobusu společnosti Tet Transit . V Temné věži je společnost Tet Corporation; lihovar, kde je zabit Bradley Trevor (Jacob Tremblay), patří společnoti LaMerk Industries, která se také vyskytuje v Temné věži. A v neposlední řadě, když Andi (Emily Alyn Lind) vychází z kina, je za ní vidět plakát, kde je vyobrazen Joe Collins nebo-li Dandelo – postava z Temné věže. (Charpy)
  • Natáčení začalo v září 2018 ve státě Georgia v USA. (PamPero 1)

Související novinky

Netflixovský dům Usherů našel nového patriarchu

Netflixovský dům Usherů našel nového patriarchu

01.05.2022

Jsou tomu přibližně dva týdny, co filmový svět obletěla zpráva o vyhození legendárního herce Franka Langelly z probíhajícího natáčení netflixovského hororového seriálu The Fall of the House of Usher… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

10.05.2020

Mike Flanagan (The Haunting of Hill House) už s adaptacemi knih Stephena Kinga má nemalé zkušenosti. Po Geraldově hře dostal od studia Warner Bros. šanci natočit velkorozpočtové pokračování Osvícení… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama