Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z pražského Hlavního nádraží vyjíždí na Moravu běžný rychlík, ovšem tentokrát se zvláštní zásilkou, kterou v poštovním voze hlídá stráž Veřejné bezpečnosti pod velením poručíka Lenka (R. Brzobohatý). Zásilku tvoří zbrusu nové bankovky, určené do oběhu. Během cesty však dojde na krátkém úseku trati ke dvěma tragickým událostem. Na 196. kilometru je zavražděna mladá žena, o pět kilometrů dál dojde k explozi poštovního vagonu. Případu se ujímá major Kalaš (J. Sovák) s mladým spolupracovníkem Karlíčkem (J. Hanzlík). Prvním podezřelým je právě poručík Lenk, který výbuch jako jediný z ostrahy přežil. Ovšem záhy se ukáže, že Lenk zůstal naživu jen díky tomu, že jej skutečný pachatel omráčil, a že stopy k rozuzlení záhady vedou zpět do Prahy… Tento film ze série o majoru Kalašovi jako jediný nenatočil režisér Petr Schulhoff, jenž stál za filmy Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966), Po stopách krve (1969) a Diagnóza smrti (1979) nýbrž Josef Mach. V tomto filmu si hlavní roli taktéž nezopakoval Rudolf Hrušínský, jako ve zbývajících, ale Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (197)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Krimi "Na kolejích čeká vrah" patří rozhodně k těm několika nejlepším v naší kinematografii. Propletenost případu, výbuch poštovního vozu, série bankovek CL, zkušený a trošku ironický detektiv Kalaš (Jiří Sovák), začínající kriminalista Karlíček (Jaromír Hanzlík) a pan Louskáček, patří již ke klasickým atributům této vynikající krimi, natočené před téměř čtyřiceti lety. Domnívám se, že přítomnost skutečného příběhu, propracovanost postav a logické rozplétání případu dává této krimi stálý náskok před dnešními přeefektovanými a příběhově prázdnými filmy podobného ražení. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Ironický Kalaš sype hlášky, dloube svého sidekicka do žeber a nikdy nezaváhá. Jiří Sovák si postavu, kterou zdědil po Rudolfu Hrušínském upravil podle svého a dodal jí šmrnc, který si udržuje i po více než čtyřiceti letech. Hanzlík zdatně sekunduje, Brzobohatý tomu dodává charakter, amatérský "megret" Bohumil Šmída jistotu, že nic není tak jak jeho teorie naznačují. Nechybí exploze, honička a přestřelka, správně dobově umírrněné a strohé, a všechno to jistí povedený scénář a kvalitní kolektiv vedlejších postav. Jedna z těch klasických českých detektivek, které si občas rád připomenu. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli Jiří Sovák byl zrovna dobrá volba, protože se mu jeho major od kriminálky občas zabrouzdal do komedie. Pochopitelně svým mistrovstvím působil, jako by Kalaš snad ani jiný být nemohl. I když jsem viděl předchozí tři skvělé díly s mlčenlivým Hrušínským, tak jsem mu to věřil. Ale co naplat, atmosféra tím musela utrpět. Režisér a kamera se snažili co mohli, takovou nádheru jako Petr Schulhoff ovšem nevytvořili. Chyběl mi i obvyklý, mazaně vymyšlený scénář. Zklamání bylo o to větší, že jsem dopředu odhadl pointu. Takové vyšetřovací eso, jako Kalaš bezpochyby je, by mělo být před divákem minimálně dva kroky vepředu. Slabší díl z volné pentalogie, přesto nadprůměr. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Stale vyborny kriminalni film. Osobne se mi ale v roli majora Kalase libil Hrusinsky vice. Sovak je sice plny trefnych a vtipnych hlasek, trosku tim ale rozmnelnuje atmosferu. Hanzlik se ujal sve role velice dobre, mam vsak pocit, ze takovych postav-mladych zelenacu je v detektivnich filmech prehrsel. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (26)

  • Když major Kalaš (Jiří Sovák) sedí ve vrtulníku, má vysílačku. Když vylézá z vrtulníku, vysílačku nemá ani on, ani jeho kolega a na sedadle také vysílačka neleží. (pjotri)
  • Vrtulník v úvodu filmu je Mi-1M OK-OVG polské výroby. Původně testovaný jako sanitní. Pacient by se přepravoval v externí gondole vně vrtulníku. Gondola je na vrtulníku patrná. K používání však nedošlo kvůli nadměrnému hluku. (gug)
  • Kalašova hláška "pic kozu do vazu" zazní ve filmu celkem čtyřikrát. Zajímavé je, že tu poslední pronese elév Karlíček. (Robbi)

Reklama

Reklama