Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za deštivé noci poskytne železniční hlídač nocleh elegantnímu cestujícímu, kterému ujel vlak. Když je hlídač odvolán do služby, zůstane George, jak se cestující jmenuje, s jeho dcerou Andreou v domku sám. Na Andreu mladý světák velmi zapůsobí a ještě téže noci mu dívka podlehne. Ráno George odjede. Andrea po čase zjistí, že čeká dítě. George pokračuje ve městě ve svém nevázaném životě a stýká se důvěrně především s vdanou paní Gildou. Když dostane od hlídačovy dcery dopis, že je těhotná, pošle jí peníze. Andrea odjede do města, aby tam tajně porodila. Dítě se však narodí mrtvé. Andrea se později provdá za muže, který ji zachránil na opuštěné cestě před znásilněním. Andrea mu dala vlastní krev pro nutnou transfuzi po zranění, které mu násilník způsobil. Jednoho dne se náhodou ve společnosti svého manžela setká s Georgem, který ji začne znovu svádět. Záhy se i v mladé ženě probudí znovu dřívější touha, opouští manžela a chce odejít s Georgem... (ČSFD)

(více)

Recenze (118)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Machatý vyniká objevností kamery a obdivuhodnou invencí pro symbolické, víceznačné okamžiky. Fascinující jsou pasáže naznačující započetí a vyvrcholení intimního aktu. Je škoda, že tento velký, stále nedoceňovaný muž naší kinematografie nemohl realizovat všechny své projekty. Svou samozřejmou světovostí jako by byl naším současníkem. ()

Bajda 

všechny recenze uživatele

První český film, který si vydobyl ohlas a úspěch i na mezinárodní scéně...naprosto zaslouženě. Film dnes možná nešokuje, ale erotický náboj má mnohem větší než většina současných filmů s odhalenými kráskami. Režie je výtečná a vlastně celá vizuální stránka je výborná. Po všech ne úplně povedených němých filmech, které jsem v poslední době shlédnul, jsem Erotikon hltal od začátku do konce a užil si ho na maximum. Pokud se chcete podívat na jediný český film z němé éry, rozhodně doporučuji tenhle. ()

Reklama

Véča 

všechny recenze uživatele

Když dvě kapky splývají v jednu,je to erotické,jenomže bohužel jinak než jak si dneska tenhle pojem vykládáme. Je to spíše symbolické,smyslně okouzlující nrozdíl od vulgární a příliš názorné erotiky prezentované v dnešní době.Belldandy my svým komentem vzala slova z úst. Příběh filmu sám o sobě mi přišel jako z nějakého šestákového románu,ale kvalita příběhu je převálcována zpracováním příběhu,v oněch levných románech by po nějaké psychice postav nebylo ani vidu,ani slechu. Kdežto v tomto filmu je to většinou o psychice,duševních pochodech svedené Andrey. Ten příběh je jako z každého druhého českého filmu té doby,ale jen málo z nich se může chlubit takto kvalitním zpracováním. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý český kus, který si rozhodně zaslouží pozornost, a to nejen proto, že jsem si až s ním uvědomil tu strašnou výhodu němého filmu - můžete angažovat i herce zahraniční a nemusíte si dělat starosti s tím, že je budete muset dabovat. Na svou dobu ale velmi skandální, v současnosti stále aktuální, i když ne už tak překvapivý film. Tematicky překvapivě pořád živý. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Již odskandalózněný němý film se svůdnou hlavní hrdinkou (kulící oči jako postavy z manga komiksů), nesympatickým metrosexuálem (tehdy by použili spíš výrazu donchuán), několika inovatními nápady (text dopisu nebyl tím nejšťastnějším, jakožto nejčitelnějším) a s překvapivě stabilní příběhovou linií. Jinými slovy důkaz, že i na území našeho státu vznikaly kvalitní filmy... před dávnými časy. 80% Zajímavé komentáře: Borec3, Pisoarec ()

Galerie (13)

Zajímavosti (11)

  • Československá cenzúra odporučila vystrihnúť scénu, kde prebieha pôrod, avšak tvorcom sa ju podarilo zachovať. (Raccoon.city)
  • Premiéra proběhla v Karlových Varech. Pražská premiéra byla až 3. 1. 1930. Film byl znovu uveden roku 1933 v české a německé ozvučené verzi s hudbou Erno Košťála. Obě verze byly podstatně zkráceny. V NFA existuje kopie německé verze K-N 1860,0 m, kopie české verze na videokazetě. Film byl v letech 1993-95 rekonstruován v Národním filmovém archivu. Zdroj: Český hraný film 1898-1930, NFA 1995. (ČSFD)
  • Natáčelo se v Praze, ale také v Karlových Varech. (džanik)

Reklama

Reklama