Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (204)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Když chtěl dostat synátor dopis z branky, a zaštěkal pes, normálně jsem se lekl. To je jenom důkaz toho toho, jaká se tady povedla tvůrcům zdařilá paranoidní atmosféra, kdy si člověk nemůže být ničím jistý, nikomu věřit a nervozitu může vyvolávat i jenom zatažené počasí a zavřené dveře domu. Do toho ale mixnuto i s pár klidnějšími momenty a výraznou rodinnou linkou, takže to zdaleka nebylo celou dobu tak pochmurné. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Za mne dobrý, dobový a napínavý. Není to ničím vyloženě šokující, ale jako celek to dobře funguje. Oproti českým filmům to navíc nepůsobí televizně a lacině. Docela mne pobavilo, když jsme si říkali, jak ti hlavní herci moc nevypadají jako Dederóni... No a na konci byli vidět ti reální lidé, a to už Dederóni rozhodně byli. ()

Reklama

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Parádny, nervydrásajúci thriller o úteku z totality. Dve nemecké rodiny sa rozhodnú zdrhnúť na západ teplovzdušným balónom, ale tajná služba Stasi a polícia im je v pätách. A tak sa rozbehne nemilosrdný boj s časom, vševidiacimi očami a neúprosným štátnym aparátom. Od začiatku je to skutočne dobre nakrútená, atmosferická záležitosť, pri ktorej som sa nenudil ani sekundu. Herci sú skvelí, ich postavy dobre napísané a dialógy prekvapivo prirodzené a pútavé. K plnému počtu chýbalo len veľmi málo. Od Nemcov veľké prekvapenie. Skutočne kvalitný film... 85 %!! ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Divácky vděčný akční styl dobře doplňuje dobře vystiženou atmosféru strachu těch, co se odlišují od většiny. 1) 50letý režisér a producent, jindy také herec a scenárista Michael Helbig by měl začít točit horory. Chvilkové náběhy na tento žánr byly jasně patrné._____ 2) Spoiler! Čti až po zhlédnutí filmu. Film je dost věrným zobrazením skutečnosti, jak ji popisují německé zdroje nebo anglická Wiki anebo také český novinový článek._____ 23) Zaujali mě 19letý Jonas Holdenrieder (starší syn Frank, zamilovaný), 12letý Tilman Döbler (mladší syn Andreas) a dále i 28letý David Kross (otec Wetzel), kterého jsem oknírovaného vůbec nepoznal. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Filmy odehrávající se v sedmdesátkách mám rád a když jde navíc pohled za železnou oponu podle skutečné události, mám vždy vysoká očekávání. V případě Balónu byla naplněna (skoro) bezezbytku. Film má totiž zbytečně dvě hodiny na to, že linka je celkem jasná. Hodně se proto udržuje zbytečné drama ve fňukacích scénách “my to nedokážeme”, nebo trapností jako “holka od vedle”. Navíc film používá hodně berliček (léky, školka), tak by film mohl letět jak Wartburg z útesu. Jenže neletí. Fenomenální je první a poslední 1/2 hodina. Prostředek už tak moc ne. Třeba celý “blok Berlín” tam být nemusel a nic by se nestalo. Provedení je ale fenomenální a malé významné plus má i Faora-UI v malé vedlejší roli učitelky ve školce :). ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Balón je od roku 2017 vystaven v Muzeu bavorských dějin v Regensburgu. (Saur.us)
  • Jde o druhé filmové zpracování útěku rodin Strelzykových a Wetzelových. Už v roce 1982 se tématu chytilo studio Disney a natočilo kritiky i zmíněnými rodinami nepříliš dobře přijaté drama Noční přechod (1981) s Johnem Hurtem v hlavní roli. (Saur.us)
  • Bratr Petera Strelzyka (Friedrich Mücke) Erich Strelzyk byl zatčen tři hodiny po přistání. Byl obviněn z „pomoci a podněcování k útěku“. Stejně dopadla Strelzykova sestra Maria a její manžel. Všichni byli odsouzeni na dva a půl roku. O jejich dřívější propuštění se zasadila Amnesty International. (klukluka)

Reklama

Reklama