Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (204)

progression 

všechny recenze uživatele

Tak to se Němcům opravdu povedlo. Zfilmovaný skutečný příběh, z doby, která by se měla neustále připomínat. "Železná opona" versus touha po svobodě. Obdobných pokusů o útěk z "totalitního vězení" se různými způsoby i s různými výsledky a na různých hranicích pokoušelo mnoho odvážlivců. Tento příběh byl zfilmován nezapomenutelnou formou. I když divák od počátku zná pointu, příběh s mnoha neočekávanými zvraty, odhalování jednotlivých charakterů, skvělou kamerou, výbornou hudbou a hereckými výkony hlavních představitelů, z nichž nikdo významně nevyčnívá nad ostatní, zarazí diváka od počátku pevně do křesla a nevysvobodí ho dříve než příběh vyvrcholí. Důležitý boj s časem i se stahující se smyčkou mocného protivníka je natočen opravdu strhující formou a bez hluchých momentů, takže mi nezbylo nic jiného než "vysolit" plný počet hvězdiček a myslím si, že jsou zasloužené. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* V posledních letech se množí ve společnosti názor jak se tu u nás v socialistickém bloku žilo hezky, tak je vidět jak se hodně zapomíná a vzpomíná jen na to hezké, když jsme byli mladí a bezstarostní. Žili jsme v kleci, z které se dokázali dostat jen vyvolení a nebo odvážní. A o těch druhých je tento příběh. Na filmu oceňuji, že dokázal zobrazit tu tísnivou atmosféru a stále sledující oči, co se zajímali o všechno neobvyklé a hlavně že i běžní lidé častokrát nevědomky pomáhali systému. Takže tentokrát jsem si film z německé distribuce užil a byl v napětí do konce, i když jsem od začátku tušil jak to skončí, protože byl natočen podle skutečného příběhu. Film můžu doporučit dále a jako varování by mu možná slušelo při závěrečných titulkách víc informací o následcích jejich činu, které jsem se musel dočíst až tady v zajímavostech. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Od komedianta Bullyho som nečakal takýto typ filmu. Príbeh o pláne dvoch rodín počas studenej vojny újsť na západ vo vlastnoručne vyrobenom balóne natočil poriadne napínavo. Miestami to má skoro až hororovú atmosféru. Obidve rodinky sú zároveň dostatočne sympatické, aby si získali divákovú priazeň a v pätách majú nekompromisného agenta Stasi, ktorý ide na svoje obete psychologicky, takže o to viac naháňa strach. Posledných 20 minút som skoro od napätia nedýchal. K štvrtej hviezdičke mi tam chýbalo nejaké väčšie zdramatizovanie v prvej polovici filmu. Možno váhanie niektorého člena zdrhnúť. Proste hlbší rozbor postáv. Takto sa jedná o skvelú napínavú jednohubku, ktorú si znova nepustím, ale za jedno pozretie rozhodne stojí. 7/10. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Nur einziger Luftballon auf seinem weg zum Horizont…“ Dramaticky i retroexekučně naprosto fantasticky zpracované trampoty chronických dederonských útěkářů, které Honecker nechtěl pustit na koncert Neny, a tak se svépomocí vydali na dobrodružnou cestu vstříc prohnilým imperialistickým zítřkům. Cestu, nad níž by vyhonil snad i sám Verne, kdyby ještě jules. Načež se stali až totalitní lidovou legendou ke strašení pyjonýrů, perorálně šeptem šířenou mezi všemi těmi tolik odbojnými gaučovými přizdisráči napříč socialistickými obýváky, jež o čtyři roky později inspirovala například i maďarského pretekára Hutyru ke vzdušnému výletu do Rakous. A kvůli těm zkurveným vlastizrádcům si pak pár let jeden nemohl ušít pořádný kaftan a propanbutan byl na příděl. Nadmíru děsivé je, že kvůli historií nepoučitelným pičusům, kteří totalitu nikdy nezažili, pomalu znovu nadchází čas začít skupovat taft, hromadit plynové bomby a oprašovat ve sklepě Singrovky. Kapavkově se rozpínající reakční světovláda globalizačních pamrdů však tentokrát bude vyžadovat kapku víc šití, protože za svobodou nebude stačit jen pár kiláků přes kopečky do Bavorského neomarxistického emirátu. Ten mongolfiérovic přístroj bude totiž muset doletět až do nějaké pralesní prdele v Jižní Americe. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Divácky vděčný akční styl dobře doplňuje dobře vystiženou atmosféru strachu těch, co se odlišují od většiny. 1) 50letý režisér a producent, jindy také herec a scenárista Michael Helbig by měl začít točit horory. Chvilkové náběhy na tento žánr byly jasně patrné._____ 2) Spoiler! Čti až po zhlédnutí filmu. Film je dost věrným zobrazením skutečnosti, jak ji popisují německé zdroje nebo anglická Wiki anebo také český novinový článek._____ 23) Zaujali mě 19letý Jonas Holdenrieder (starší syn Frank, zamilovaný), 12letý Tilman Döbler (mladší syn Andreas) a dále i 28letý David Kross (otec Wetzel), kterého jsem oknírovaného vůbec nepoznal. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Napínavý příběh o vzdoru a touze po svobodě byl natočen podle skutečných událostí. Je věnován rodinám Strelzykových a Wetzelových a jejich pokusu o překonání železné opony s podomácku vyrobeným horkovzdušným balónem. Podobné řešení k útěku na Západ zvolil i cyklistický závodník Robert Hutyra, dvojnásobný mistr Československa, který v roce 1983 s rodinou v balónu úspěšně překonal hranice do Rakouska. V roce 1987 využil vzdušný prostor k útěku Josef Hlavatý, který si se svým synem k útěku za svobodou vybral podomácku postavené rogalo. (Zdroj: CinemArt)
  • Po pádu berlínské zdi se Strelzykovi vrátili do Poessnecku. Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) zemřel v roce 2017. (klukluka)
  • Ve filmu Strelzykovi a Wetzelovi utečou na západ v balónu číslo 2. Ve skutečnosti se jim to podařilo až napotřetí. První balón byl z čisté bavlny, která byla příliš porézní a propouštěla horký vzduch. (klukluka)

Reklama

Reklama