Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (204)

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Při loňské návštěvě Berlína jsem si předsevzala, že musím kouknout na nějaký povedený film, týkající se německé historie. Přestože je to spíše náhoda, že mi dnes díky jednomu ze zdejších uživatelů padl do obrazovky zrovna tenhle kousek, myslím, že si tenhle "úkol" můžu odfajfkovat. Sice to bylo o nervy, ale ani trochu nelituji. Hezky napsané, zahrané i natočené. 4,5* ()

Script 

všechny recenze uživatele

Nechce se mi pořád věřit tomu, že za tímhle filmem stojí Němci. Hudba jak od Hanse Zimmera, kamera perfektní, herecké výkony skvělé. Je to téměř dokonalý snímek, který bohužel jen kazí dramatizace scén díky střihu. Ve finále vás udrží v takovém rozpoložení, kdy jste napínaní, kvůli tomu co by mohlo přijít, ale nakonec se ve finále tak nestane. Jde o jediný element ve filmu, který vám při opakovaném shlédnutí lehce kazí dojem, ale pořád je to velký kus odvedené práce. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že komik Michael Herbig, všemi Němci oblíbený pro svoje zábavné scénky, se tu chopil režie historicky poměrně nervy drásajícího příběhu. Chopil se toho ale se vší vervou a výsledkem je hodně slušný film, který je tématem kvalitně hodně vysoko a zaslouží si pozornost každého, kdo má dobové filmy rád. Důraz je totiž kladen nejen na detaily z doby, ale především i na napětí, které tu vládne celé dvě hodiny - obzvláště scény z balónu jsou neskutečný. Osobně jsem navíc vůbec netušil, že se ve Východním Německu někdo pokoušel uniknout na západ v balónu a všichni, kdo to zkusili, si zaslouží obrovský respekt. Nedovedu si představit jak zoufalí ti lidé museli být, když něco takového zkoušeli a zaslouží si nekonečný respekt. Můžeme být rádi, že žijeme v dnešní době. ()

mab 

všechny recenze uživatele

Zajímavý počin s mistrně vykreslenou atmosférou strachu. Každý se bál, nevěřil svému sousedovi, bál se, že ho zradí vlastní děti. V takové atmosféře se těžko hledají kladní lidé, protože kdo něco věděl a neřekl, skončil často špatně. Zajímalo by mne, zda učitelka ve škole byla dle skutečné události, nebo vymyšlená. Též mám za to, že kdyby se prcek rozkecl ve školce, on by to pravděpodobně nějaký jiný prcek řekl doma a bylo by zle. Každopádně mi ve filmu chybí rozvedení konce(klidně textem), co se stalo stasi zmetkům, učitelce, kde se usadili uprchnuvší, co rodiče, co zůstali atp. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(65%) BALÓN není film, který jsem vyhledával, ale na doporučení kolegy z práce jsem si ho nakonec shlédl. Co se týče tématu, čekal jsem, že to bude víc dramatičtější. Zpočátku mě to vůbec nevtáhlo do děje a celá cca ½ filmu mi přišla docela nudná a nevýrazná, ani ten první pokus letu Balónem mě moc nechytl. Ale nemůžu to výrazněji kritizovat. Zato druhá půlka filmu byla už o něčem jiném. Začalo to být dost napínavé a i si mě postupně získávali snad všechny postavy filmu. A závěrečný let Balónem byl dobrý, obzvlášť po vizuální stránce. Nechyběl k filmu dobrý soundtrack a přímo perfektní záporná postava nekompromisního vyšetřovatele. Takže, škoda té slabší první poloviny, jinak bych dal s radostí 4*. Ale i tak to na jedno shlédnutí nebyla marná záležitost. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Ve filmu Strelzykovi a Wetzelovi utečou na západ v balónu číslo 2. Ve skutečnosti se jim to podařilo až napotřetí. První balón byl z čisté bavlny, která byla příliš porézní a propouštěla horký vzduch. (klukluka)
  • Bratr Petera Strelzyka (Friedrich Mücke) Erich Strelzyk byl zatčen tři hodiny po přistání. Byl obviněn z „pomoci a podněcování k útěku“. Stejně dopadla Strelzykova sestra Maria a její manžel. Všichni byli odsouzeni na dva a půl roku. O jejich dřívější propuštění se zasadila Amnesty International. (klukluka)
  • Napínavý příběh o vzdoru a touze po svobodě byl natočen podle skutečných událostí. Je věnován rodinám Strelzykových a Wetzelových a jejich pokusu o překonání železné opony s podomácku vyrobeným horkovzdušným balónem. Podobné řešení k útěku na Západ zvolil i cyklistický závodník Robert Hutyra, dvojnásobný mistr Československa, který v roce 1983 s rodinou v balónu úspěšně překonal hranice do Rakouska. V roce 1987 využil vzdušný prostor k útěku Josef Hlavatý, který si se svým synem k útěku za svobodou vybral podomácku postavené rogalo. (Zdroj: CinemArt)

Reklama

Reklama