Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Česko Badlands (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1959, Kit (Martin Sheen) zavraždil několik lidí a jeho nová přítelkyně Holly (Sissy Spacek) byla při tom. Aby unikli trestu, prchají přes Jižní Dakotu a Montanu a předstírají, že se nic nestalo. Pocit viny je však příliš velký a dokáže pronásledovat na každém kroku. Zapadákov je první ze tří významných filmů scenáristy/režiséra Terrence Malicka (Nebeské dny, 1978 a Tenká červená linie, 1998) inspirovaný skutečným, děsivým příběhem vraždění na americkém středozápadě roku 1958. Malick nápaditě proměňuje příběh do provokativní studie lidí odcizených od běžného života. Krásně natočený a nezapomenutelně zahraný, to je filmová pouť Zapadákovem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (222)

molotov 

všechny recenze uživatele

Film má svoje kouzlo a skvělé herce. Ale nemůžu si pomoc, obě hlavní postavy bych okamžitě poslal k psychiatrovi, Kit je vyloženě debil. Normálně mi podobná stylizace postav (tady možná ani o stylizaci nešlo, když jde o film podle skutečné události) nevadí, ale tady mi to vyloženě kazilo fajn zážitek. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Pokud vychází tvůrci nějakého filmu ze skutečných událostí, už předem počítám s tím, že si děj poněkud upraví, jenže v tomto případě napsal scénárista úplně nový příběh, který toho se skutečností neměl mnoho společného. Asi to bylo tím, že se ve skutečném příběhu Charlese Raymonda Starkweathera a Caril Ann Fugate vyskytovalo mnohem více krvavých detailů než romantických momentů, a lidé si (fakt netuším proč) velice rádi idealizují zločince. No, a protože se scénář vydal touto novou cestou, ztratil pro mě film jakoukoli výpovědní hodnotu, při projížďkách polopouští jsem se navíc celkem nudil, takže to pro mě byla z větší části jen ztráta času. Ale uznávám, že se několik záběrů západu slunce fakt povedlo a Martin Sheen se vcelku snažil. / Poučení: Okouzlují tě zločinci? Mysli na své blízké, blbe. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak tomu se říká debut! Natočit tenhle příběh kdokoliv jiný, vznikla by nejspíše jen další, o něco krvavější variace na Bonnie a Clyda, jenže Terrence Malick si s ním pochopitelně poradil po svém. Spíše než na zabíjení, pocity viny a podobné věci klade důraz na vztah dvou lidí, různé podoby lásky a na sepjetí s přírodou (pasáže s přebýváním v lese a s jízdou pustinou jsou skvostné) a odloučení od civilizace. Herce nechává hrát tak, že člověku ani nepřipadá, že hrají, a všechno dovede završit prďáckou auomobilovou honičkou. Jasných pět. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Působivý Malickův debut na který si sám napsal velice dobrý scénář o dvojici protichůdných lidí a jejich společné cestě před spravedlností, která je tíží. Kit po vzoru svého hrdiny Clydea a Holly, která jen nečinně přihlíží bez vlastního uvažování s ním po boku. Zajímavé přírodní kontrasty s psychikou hlavní postavy na mě udělali dojem, stejně jako vedení kamery s použitou situační hudbou. [8/10] (Badlands, Pressman-Williams) (Barevný /// Produkce: Jill Jakes, Terrence Malick, Edward R. Pressman, Louis A. Stroller /// Scénář: Terrence Malick /// Kamera: Tak Fujimoto, Stevan Larner, Brian Probyn /// Hudba: Gunild Keetman, James Taylor, George Aliceson Tipton, Carl Orff, Erik Satie) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Kriminální drama o mladé dvojici na útěku před policií, to není nic nového. Jenže Malick ho vyzbrojil trochu chytřejším scénářem a výborně ho natočil. Výborná kamera, dobře zvolená hudba a přesvědčivý pár Martin Sheen & Sissy Spacek v hlavních rolích. Kdybych už neviděl Malickovy Nebeské dny, šel bych možná na plný počet (90%). ()

Galerie (56)

Zajímavosti (34)

  • Při natáčení filmu nezahynulo žádné zvíře. (ČSFD)
  • Při natáčení se Sissy Spaceková potkala se svým budoucím manželem Jackem Fiskem. (Vampireman)
  • Když Kit (Martin Sheen) a Holly (Sissy Spacek) procházejí vlakem, je vidět i lokomotiva značky Amtrak. Ta šla však do provozu až roku 1974, zatímco film se odehrává v roce 1959. (J.A.K.)

Související novinky

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Reklama

Reklama