Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Válečný velkofilm světoznámého režiséra Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Patriot, Godzilla) líčí příběh příslušníků amerického námořnictva a letectva v bitvě u Midway, která znamenala zlom na pacifickém bojišti druhé světové války. Hvězdně obsazený film (Luke Evans, Woody Harrelson, Patrick Wilson, Ed Skrein, Aaron Eckhart, Nick Jonas a další) působivě ukáže nejen pozadí konfliktu, ale zejména bitvu samotnou, která doposud nikdy nebyla natočena tak velkolepě. Zároveň nám jednu z rozhodujících námořních bitev druhé světové války přiblíží i z pohledu japonské armádní elity. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (408)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Co se bitvy o Midway týče, tak vím akorát to, že byla a že v ní Američané vyhráli, takže jsem neměl potřebu se v tom rýpat. To je první plus. Tím druhým je skutečnost, že se Emmerich dokázal oprostit od své posedlosti hvězdami a pruhy a jestli se nepletu, praporem zamával snad jen jednou. Samozřejmě jsou tu správňáčtí piloti čelící smrti s pohrdavým úsměškem a žvýkačkou v hubě, velitelé jsou chlapi na svých místech a celkově je tu cítit kýčovitá vojácká sounáležitost, ale tady to nepůsobí protivně. Bavili i herci, ačkoliv bez Skreina bych se nejspíš obešel. Na druhou stranu o aplikování Stanislavského metod to tady nebylo. Očekával jsem spektakulární akci a té se mi dostalo vrchovatě. Sice nevím, jestli se dá s letadlovkou zatočit tak rychle, aby uhnula bombě, ale i kdyby ne, tak tady mi to nevadilo. Létadla i lodě bouchaly ostošest, bavily střemhlavé nálety a v nabídce je i několik nádherných obrazů zkázy hořícího bojiště. Bohužel jakmile utichnou motory, kulomety a děla, je Emmerich řádně nejistý a pokud se film omezí jen na dialogy, je to nuda, což platí i pro náhledy do štábů, které mám obyčejně rád. Ale to už asi v podání tohoto režiséra lepší nebude. Bavil jsem se. 75% ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Poměrně slušně odsýpající válečný snímek, jež nám nabídne náhled do bitvy u atolu Midway, která znamenala ve válce v Tichomoří návrat štěstěny ve prospěch USA. Režisér Roland Emmerich do těchto význačných historických událostí vnáší to nejlepší ze sebe samého, pročež jsme zde svědky opulentní a krásně vypadající bitevní destrukce, zasazené do kulis letadlové lodi Enterprise s jejími letadly a stíhacími piloty. Na celý tento vysokooktanový celek se krásně kouká a pokud jste, stejně jako já, fanoušky válečnictví, potažmo Druhé světové války obecně, snímek Midway si s jeho vypiplanou válečnou technikou užijete ještě o pořádný kus více. Jen škoda, že režisér si nedal větší práci s vykreslením charakterů, protože je všechny představí poměrně zkratkovitě, což velmi nevhodně kontrastuje s jejich lehce chaotickým střídáním v jednotlivých scénách. Ani za stopáž čítající 138 minut tedy prostě nemáte sebemenší šanci si k nim vypěstovat jakýkoli vztah, takže je Vám úplně jedno, co se s nimi bude dít a jak dopadnou jejich osudy. Avšak až na tento "drobný" detail se jedná o vskutku slušný válečný film, který této legendární bitvě a jejím hrdinům ostudu vážně neudělá. Skvělá práce! „Men like Dick Best are the reason we're going to win this war.“ ()

Reklama

666teen 

všechny recenze uživatele

Oberst Emmerich tentokrát udržel na uzdě svojí pověstnou zálibu v mávání federální US vlajkou a i míra patosu je tentokrát přijatelná! Copak se to děje? Aha, oni si kousek zaplatili soudruzi z Pekingu. Tak to vysvětluje ten nálet zer na bezbranné kulie. S bitvou o Midway to sice nesouvisí, ale hromada kadaverů vypadá prostě dost kůl. No. S vizuálem jsem neměl problém, i když průlet digitální přehradnou palbou nad Akagi by nezvládl ani sokol na tripu. Ale co už. Dobré to bolo. A Woody Nimitz by si zasloužil, aby po něm pojmenovali nějakou loď. Třeba letadlovou. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

20 minut útok na Pearl Harbor a poté "tohle je za Pearl Harbor", máme tu další větší film o nejslavnější bitvě druhé světové války v Pacifiku. Akční podívaná je náležitě světelná, výbušná a velkolepá, ideální vypnout mozek a kochat se, ve zbytku však poměrně častý válečňácký neduh - hodně postav, co nemají šanci přirůst k srdci a vyniknout, výsledek pak emotivně nedopadá jak by měl. Solidní, patetický v rámci mezí, nijak pamětihodný. Někdy dám opáčko 1976 verze. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Rodák ze Stuttgartu už dávno není tím hitmakerem jako kdysi, nicméně jím natočenou Bitvu u Midway nemůžu brát jako jeho absolutní porážku. Pouze finanční. Filmařsky se jedná o solidní řemeslo, ve kterém si Amerika opět upevňuje své sebevědomí. A to je věc, kterou umí Emmerich setsakramentsky dobře. Pokud nám v minulosti někdo předvedl, že Amerika nikdy nepadne. Je to Roland. V minulosti si na Americe vylámali zuby: mimozemšťani, Godzilla, Britové ve válce o nezávislost, mrazivé počasí, terotisté v Bílém domě, znovu emzáci a teď dostali pěkně na zadek Japonci (s tím rozdílem, že tentokrát jde o historickou událost). Casting je takový zvláštní. Pochvalu zaslouží duo Wilson/Harrelson. Nasekat by zasloužil ovšem hrozně otravný a špatný Ed Skrein. 55% ()

Galerie (104)

Zajímavosti (14)

  • Ve filmu se vyskytuje při Bitvě o Midway i mimo jiné režisér John Ford, který opravdu žil a také doopravdy natočil dokument Bitva o Midway (1942), který točil i v tomto filmu a v roce 1943 za něj vyhrál Oscara. (PlayEasy)
  • Tento film sice nebyl kritiky oceňován pro filmové kvality, ale byl mimořádně chválen za historickou věrnost. Přesto se mu nevyhly některé „minely“. V prvé řadě je tu příliš mnoho obětí protiletadlové palby. Ve skutečnosti naprostou většinu útočících bombardérů sundali stíhači. Úkolem PL dělostřelectva paradoxně nebylo sestřelování letadel, ale rušení jejich pilotů, aby nemohli v klidu zamířit, a rozrušování formací, aby stíhači byli efektivnější. Druhá velká chyba je filmová ignorance admirála Fletchera, který v realitě velel US svazu z Yorktownu. Ten předal velení Spruancemu (Jake Weber) až poté, co se mu Yorktown rozpadl pod nohama. Ve filmu je tedy správně, že o zastavení pronásledování rozhodl Spruance. Ten ale nevelel v bitvě jako nejvyšší americký důstojník. (Verbudrak)
  • Postava Admirála Isoroku Yamamota (Etsushi Toyokawa) i zde pronese legendární hlášku o spícím obrovi, kterou rovněž ta samá postava říká doslovně na konci filmu Tora! Tora! Tora! 1970. Ačkoli prý citace může vyjadřovat Admirálovi skutečné pocity po útoku, neexistuje žádný důkaz, že by kdy tyto slova Yamamoto doopravdy vypustil z úst. (Bertramm)

Související novinky

Roland Emmerich zničí Měsíc

Roland Emmerich zničí Měsíc

09.05.2019

Režisér Roland Emmerich (Den nezávislosti, 2012) má pověst tvůrce, který rád ničí věci. Města, planety, kariéru Williama Shakespeara – ve jménu zábavy to zničí všechno. Jeho nový velkofilm Moonfall… (více)

Válečný Midway nabírá obsazení

Válečný Midway nabírá obsazení

10.08.2018

Nový film režiséra Rolanda Emmericha (2012, Den nezávislosti) akční thriller z druhé světové války Midway, začíná postupně uzavírat obsazení. Vedle již dříve potvrzených Woodyho Harrelsona, Mandy… (více)

Reklama

Reklama