Reklama

Reklama

Kde rozhoduje síla nad myšlenkou, je třeba bojovat jiným způsobem... Osudy legendárního španělského hrdiny jedenáctého století, Rodriga Diaze de Vivar přezdívaného El Cid, inspirovaly režiséra Anthonyho Manna k natočení jeho idealizovaného životopisu. Legenda o muži, který ve své době prokázal nejen hrdinství při obraně vlasti jako vojevůdce vojsk krále Kastílie, Leónu a Asturie, ale také nečekanou toleranci náboženskou a rasovou, je klasickým zástupcem výpravné kinematografie své doby se vším, co k ní patří – velkorysé davové scény s tisíci statistů, nádherné exteriéry i interiéry Španělska, velkolepá kamera Roberta Kraskera i dechberoucí hudba Miklóse Rózsy. Hereckému obsazení dominuje Charlton Heston v roli Cida a Sophia Lorenová jako jeho nedosažitelná láska Jimena. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (124)

HAL 

všechny recenze uživatele

Po Ben Hurovi byl Charlton Heston na koni a začal sekat podobné historické postavu jednu za druhou - ale ani jako Cid, ani Markus Antonius se svému ikonickému charakteru nevyrovnal. Nejen jako charakter samotný, hlavně zůstaly ve stínu ty filmy, vedle Wylerova eposu vypadají všechny jako laciné napodobeniny. El Cid má sice tři hodiny a obzvášť ke konci i velice slušné masové scény s obléháním hradu, ale většinu času připomíná spíš divadelní záznam - s předlouhými dialogy pečlivě okostýmovaných postav ve velmi sterilním prostředí. Filmová řeč režiséra je tu všechno, jen ne progresivní. Ale příběh jeho postav je naštěstí tak silný a nestárnoucí, že i po šedesáti letech stojí za vidění.7/10 ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Velkolepé, epické, oslnivé, místy i dech beroucí. já byl prostě nadšený! Ono těch rytířských velkofilmů moc natočených není. Ale tenhle vede určitě. Ch. Heston exceluje a táhne vlastně celý film. Předlohu neznám, jen jsme se o ní ve škole učili. Nejslabší ve filmu je bohužel S. Loren. Krom hloupé role jí to ještě ani neslušelo a za ty roky jako jediná ze všech nezestárne. Nevím, nesedla mi tam. Celkově ale na tak dlouhou stopáž bezchybné.... ()

Reklama

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce je film naprosto dokonalý - úžasná výprava a kostýmy, na jakýkoliv obraz je radost pohledět. Bohužel na dějové stránce film kolísá - děj je zbytečně natáhnut na tři hodiny a místy opravdu nudí. Ve filmu se dokonce uvidí neskutečně natočená bitva, kdy rytíři bezhlavě kolem sebe mávají řemdihy a tolčokují se po hlavách a skáčou na sebe z koní a pleskají sebou o zem. Přesto se nemohu zbavit dojmu, že je Cid kvalitní film, ale vždycky budu preferovat Spartaka. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Cid je další fenomenální velevýpravný historický velkofilm, který je strhující jak po dějové stránce (a ty dialogy, kterých je docela dost, je učiněná radost poslouchat), tak samozřejmě i po té vizuální (to hlavně), to neskutečné množství komparzistů je fakt ohromující. Tak dobrý jako Ben Hur samozřejmě Rodrigo Diaz de Vivar není, ale v rámci těchto filmů jde o jasnou (velmi těsnou) dvojku. A to, že oba dva hraje fantastický Charloton Heston je jen bonus. Takové filmy se dneska už opravdu netočí. Ale takové filmy naštěstí ani nestárnou a patří k tomu vůbec nejlepšímu ve filmových dějinách. Můj osobní největší filmový rest všech dob je konečně dohnán. Cidem jsem byl nadšen od první vteřiny a i když ve výsledku má slabší momenty, pět hvězd si zaslouží tak, jako žádný jiný film. Klenot a úchvatná podívaná. 95%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Toto je film predovšetkým o hereckom umení a o samotných hercoch. Duo Ch. Heston a S. Loren v tomto filme nezatieni absolútne nič. Každá scéna s touto dvojkou či spolu alebo zvlášť bol jeden veľký zážitok. To ostatné už trocha zaostáva. Mal by som nejaké výhrady i k výprave, ktorá aj keď naoko pekná, nesplnila svoj účel a nedokázala vo mne vzbudiť tú správnu dobovú atmosféru. Samotný film tiež netreba brať ako doslovný životopis El Cida, väčšina vecí ohľadom jeho života a politicko-historických reálií je tu vymyslených alebo špekulácie, vrátane veľkolepého emotívne nabitého konca tohto rytiera. Tiež si myslím, že by filmu ohromne prospela kratšia stopáž. 75/100 ()

Galerie (117)

Zajímavosti (10)

  • Snímek byl v Itálii v sezoně 1961 a 1962 kasovním hitem. (Cucina_Rc)
  • Cid se ve skutečnosti stal valencijským panovníkem. (deLaFere)
  • Podle legendy nenutil Alfonsa k přísaze Cid sám, ale společně s ním jedenáct společníků. (deLaFere)

Související novinky

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama