Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tomto příběhu zasazeném do doby zlaté horečky v oblasti Yukonu, chtějí dva dobrodruzi, James Stewart a Walter Brennan, přijít rychle k penězům, a tak prodají stádo dobytka za výhodnou cenu. Brzy se ale dostanou do konfliktu s místním samozvaným soudcem, Johnem McIntirem, a jeho partou nohsledů. Brennanova vražda donutí Stewarta ukončit vlnu nekontrolovatelného bezpráví v dramatickém souboji pistolí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Anthony Mann /Serifska Hvezda, Spartacus/natocil len priemerny western s Jamesom Stewartom /The Rope, Mr. Smith goes to Washington/ v hlavnej roli. Dejovo film divaka dost nudi, a ma kopu hlucheho miesta, ale psychologiou postav, vyberom prekrasnej kanadskej prirody a obcas aj atmosferou sa snimok da dobre zniest. Vynimocne sa stalo, ze aj James Stewart divaka nudi, dialogy obcas dobre, obcas sklznu do podpriemeru. Coriine Calvet vsak skvela a vyber zaporaka v podobe Johna McIntire -a bol fuckt vyborny. Film vsak nie je az taky dobry, a ko sa pritomne mentaly tuna tvaria : 60 % ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Koncem 19. století se Aljaška stala vysněným místem řady dobrodružných povah, které věřily, že nakopnou zlatou žílu a až do konce života se budou topit v bohatství. Stejnou cestou se vydal v půl století starém westernu režiséra Anhonyho Manna také slavný herec James Stewart. Ten se vtělil do kovboje Jeffa Webstera, sobeckého a nepřístupného samotáře, kterého zajímá jediné – všechno, z čeho bude mít prospěch on sám. A něco jako vděčnost těm, kdo mu pomohou v nesnázích, je mu naprosto cizí. Hned po nalodění na cestu na sever ho před šerifovými muži zachrání movitá krasavice Ronda (Ruth Roman), která mu pomůže i po příjezdu do Skagway, kde Jeff pro změnu padne do spárů místního šerifa Gannona (John McIntire). Do Jeffova života vstupuje i druhá žena, mladičká Renee (Corine Calvet), ale kovboj má srdce zřejmě z kamene. Všechno mu vychází. V Dawsonu vydělá prodejem stáda dobytka a narýžuje nějaké to zlato, ale věci se začnou komplikovat, když si jeho ukecaný parťák Ben (Walter Brennan) pustí pusu na špacír a vyzradí tajný plán na odchod jinudy než nebezpečnou hlavní stezkou. Do toho vstupuje cynický Ganon, který má na Jeffa spadeno a hodlá se mu dostat na kobylku. Vzdálená země je typický western padesátých let, který splňuje všechna pravidla žánru a nevybočuje nijak nad průměr, ale ani pod něj. James Stewart natočil mnoho lepších kousků. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Anthony Mann svými filmy ovlivnil a inspiroval zástupy westernových tvůrců a "Vzdálenou zemí" snad úplně nejvíc. Nesmlouvavost a naturalismus zlatokopeckého městečka ("McCabe & paní Millerová", "Jízda vysočinou"), bídák jménem zákona (za všechny např. "Silverado"), zvoneček na sedle ohlašující pomstu (Leoneho westerny) či nejednozačný charakter hlavního hrdiny (celý Newmanův "Hombre"). Hodně realistická a (na svou dobu) drsná závěrečná přestřelka a možná nejlepší a nejodpornější záporák z Mannových westernů (skvělý John McIntire - v českém dabingu mistrně podpořen Vladimírem Čechem). Za zmínku stojí i jímavá Kanadská příroda a samozřejmě jako vždy výborný James Stewart. Nadčasový western. 85%. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Další silný westernový příběh dvojice Mann - Stewart. Jimmy hraje tentokrát sobeckého zlatokopa, dobrodruha a pistolníka, který nemá rád lidi, přestože oni by chtěli mít rádi jeho. Skvělá postava, skvěle zahraná. Příběh se odehrává ve dvou městech na hranicích USA a Kanady. Hodně se mi líbila nestrojená drsná atmosféra zasněžených hraničních měst, kde zákon neplatí. Jenom si myslím, že to mohlo být o trošičku kratší a mít větší tempo. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Maličko dětinský, leč dle očekávání zásadový příběh ze staré školy spojený - krom tradičního souboje dobra a zla - s trochou sebezpytování a s nějakými srdečními záležitostmi. Pojednává o Zákonu, který po menších peripetiích doputoval až do dalekého Dawsonu. Pravda - cestou nabral určité zpoždění, neboť dávno před ním tam dorazili zlatokopové, padouši, honáci, stádo krav a něco málo krásných i méně krásných žen. Nicméně Zákon přišel, viděl ... a zdali i zvítězil, to už posuďte sami ... 3,5* ()

Galerie (51)

Zajímavosti (8)

  • Obyvatelia Dawson City (alebo akéhokoľvek iného kanadského mesta) si v skutočnosti nikdy nezvolili amerického maršala s cínovou hviezdou, aby strážil mesto. Jazdecká polícia bola prítomná na Yukone vo veľkom počte pred a počas zlatej horúčky na Klondiku, aby presadzovala zákon. (westerns)
  • Vo filme James Stewart spolu aj s ďalšími hercami vedie dobytok po súši z Aljašky do Dawson City. V skutočnosti by to ale bolo nemožné, pretože cez okolité hory nevedie žiadna cesta, po ktorej by dobytok mohol ísť. (westerns)
  • V Dawson City počas zlatej horúčky na Klondiku v skutočnosti nedošlo k žiadnym pištoľníkom ani prestrelkám. Jazdecká polícia bola na Yukone vo veľkom počte a presadzovala zákon veľmi prísne. Dawson City počas zlatej horúčky na Klondiku bolo pokojné mesto, a nie nezákonné, ako je zobrazené vo filme. (westerns)

Reklama

Reklama