Reklama

Reklama

Slavný americký western o šerifovi, který osaměle hájí zákon. Do malého městečka přichází lovec Morgan Hickman, který přiváží těla dvou dopadených mrtvých lupičů a žádá za ně odměnu 500 dolarů. Větší část města je jeho požadavkem pohoršena. Při čekání na odměnu se Morgan Hickman spřátelí s mladičkým šerifem Benem Owensem. Postupně jej učí důležitým znalostem pro jeho nebezpečnou profesi. Díky tomu se Owens postaví muži, který delší čas násilím ovládá město… Působivý western natočil klasik americké kinematografie, režisér Anthony Mann, jenž má na svém uměleckém kontě další výrazné tituly stejného žánru (Winchester ’73, Muž ze Západu, Muž z Laramie a Odhalená stopa), historické velkofilmy Cid a Pád říše římské či životopisný snímek Příběh Glenna Millera. Do hlavních rolí v Šerifské hvězdě obsadil dvě herecké hvězdy: lovce Morgana ztvárnil Henry Fonda, šerifa Bena Owense hraje Anthony Perkins. (Česká televize)

(více)

Recenze (60)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Šerifská hvězda je podle mého názoru výborný western. Malé městečko, kde se všichni znají, má mladého a nezkušeného šerifa, jenž svoji pozici zastává jen proto, že mu byla přidělena po smrti starého šerifa a i přes své snahy dělat tuto práci dobře, se mu to nedaří, neboť nemá dostatek zkušeností. A ideály nestačí. Když do města přijede lovec odměn Henry Fonda, klid města je narušen. Western s dobrým prostředím, hudbou Elmera Bernsteina, zajímavým dějem, dobře napsanými postavami a skvělými herci. Zejména Henry Fonda opět potvrdil, jak znamenitý byl herec. I díky příjemné atmosféře a záživně odvyprávěnému příběhu dávám 5*. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Šerifskú hviezdu považujem za mierne nadpriemerný western, ktorý mi neostane dlho v pamäti. Vlastne je to film, ktorý by bez Henryho Fondu zapadol v prachu nezáujmu. Dosť ma znechutila trápno-smiešna postava šerifa, s ktorou sa boril Anthony Perkins. Ako film na jedno pozretie počas nedeľného podvečera celkom vyhovuje. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Doteraz pre mňa absolútne neznámy Mannov western, ktorý ale patrí k jeho najlepším. Keď máte k dispozícii Henryho Fondu, tak ani nepotrebujete Jamesa Stewarta. Vyjde to na rovnako, proste je to opäť klasický výborný western s obhajovaním tých správnych humánnych hodnôt. Mann tu išiel aj proti zabehaným klišé tých zlých indiánov a možno reagoval aj na súdobú politickú situáciu, kedy obhajoval právo na spravodlivý súd a tým pádom aj na dodržiavanie zákona. Lebo kde by sme bez neho boli a Mccarthyizmus ničil životy rad radom. Ale možno mu išlo iba o dodržiavanie westernových scenáristických formuliek. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Perkins s Fondou maj skvělou chemii - sledovat jejich hašteření se a herecký matadorství je radost každou minutu. Dialogy jim napsal někdo, kdo už v padesátkách pochopil, že přehrávání nesmí dostat prostor a že je fajn se střízlivě držet ideálů (protože Divoký západ, že jo), aniž by se napřed vymáchaly v přehnaně patetických blábolech. Svou práci odvedl i kameraman a frajeři od dekorací, slušně vypadají kupodivu i akčnější scény (kterých je naštěstí pomálu). Asi tuhle Hvězdu zařadim do zásobníku filmů, který občas pouštim jako kulisu - strašně dobře se na ni kouká a ještě líp se poslouchá. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Zajímavý western nejenom o předávání šerifských zkušeností, mezilidských vztazích v malém městečku, vůdcích i smečkách. Henry Fonda samozřejmě vyniká, on to snad ani jinak neumí :-) Zajímavý je i mladý Anthony Perkins v netradiční westernové roli. No a ti "vůdci" podporovaní zmanipulovanou tlupou jsou bez té tlupy opravdu poloviční ... ()

Galerie (28)

Zajímavosti (3)

  • Plakát k tomuto filmu je prominentně uveden během úvodních titulků první série televizního sitcomu Happy Days (od r. 1974).
    (Zetwenka)

Reklama

Reklama