Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Silný a napínavý příběh českého leteckého esa, jeho kamarádů i bezbřehou lásku k létání přináší do kin film Narušitel. Život armádních letců socialistického Československa naplňovaly opojné chvíle svobody v oblacích a přátelství na celý život, z velké části ho ale ničil dozor státní bezpečnosti a jejích udavačů. Čtveřice kamarádů a jejich letecký mentor spolu létají a slouží v armádě dvacet let. Pak se ale po dlouhé době začne rozmotávat smrt bývalého pilota RAF při pokusu o přelet na západ a hlavní hrdina nemá jiné východisko, než se ho pokusit napodobit. „Jste narušitel, následujte mě,“ jsou slova, která sám často hlásí do vysílačky, když nutí k přistání ty, kdo se na západ za svobodou vydávají vzduchem v letadlech. Teď se o stejně zoufalý útěk musí pokusit i on. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (120)

sator 

všechny recenze uživatele

Tak plusem Kostka a Dvořák.. ...klučina co v r.1974 vykřikuje na potkání " svině bolševický" ,historický autobus se sedačkami z dneška, stařeček co chodí v uniformě RAF, klučina co může do aeroklubu když jeho příbuzný je nepřítelem státu, nešifrované volání vysílačkou atd... 😞... Kdyby rejža nebyl pyšnej, ptal by se těch co pamatují... A Neškudlu už doufám nepotkám... ()

Crowe23 

všechny recenze uživatele

Ano, přiznávám, že mé hodnocení může být lehce ovlivněno tím, že mi vcelku imponuje režisérovo mládí. Že někdo, kdo je ročník 2000, dokáže ke svému filmu přilákat taková jména jako jsou Kostka, Dvořák, nebo Zindulka je samo o sobě úspěch. Film samotný považuji za poměrně fungující, ačkoli nedostatků by se u něj našla celá řádka. Děj táhnoucí se od roku 1960 do roku 1989 je prošpikovaný nelogičnostmi a plytkými dialogy. Na hercích se navíc nejspíš vinou nízkého rozpočtu ani nepokusily jakkoli ukázat postupující věk. Celý film je natočen jako kinematografický milostný dopis létání, což způsobuje asi 15 minut leteckých scén, které ve filmu nemají žádnou jinou úlohu, než že vypadají hezky (pokud tedy máte vztah k létání, tak si myslím film užijete mnohem více než já). Když to ale scénář v pár momentech dovolí, tak dokážou duo Dvořák/Zindulka sehrát poměrně působivou scénu a z čistě technického hlediska je ta přehršel leteckých záběrů zvládnutá dobře. Pokud bych tedy nebyl obměkčen režisérovým mládím, jeho ambicemi (režisér/kameraman/scénárista/producent – skoro jak Tommy Wiseau u The Room :D ) a tím, že příběh je založen na životě jeho dědečka, dal bych nejspíše o hvězdičku méně. Film ale rozhodně stojí za vidění, ale spíše zadarmo doma než v kině. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

To bolelo a hodně. Davide, proboha režie, scénář, kamera, fakt musíš všechno dělat ty ? Zejména scénář to je teda horší výsledek než bitva sedláků u Chlumce. Jako mluvit o plánu útěku přes hranice, zjistit, že mě někdo slyšel a neřešit to, to snad i Frank Drebbin by hodil zpátečku. Hlavní hrdinové vůbec nestárnou, pořád vypadaj stejně, rok 1970, rok 1989. Celá ta zápletka byla hrozně šílená, náhodou jedou do svazarmu, kam předtím asi taky náhodou podstrčej stbáci složku ? Dál tam mám problém s absolutně naivním resp neuvěřitelně pitomým chováním všech. Jako já budu nosit tričko s odznáček RAF a fakt se dostanu do lidově demokratický armády ? Budu se stýkat s pilotem RAF a můžu vést svazarm, kde mám letadla co můžou letět přes čáru ? Pilot RAF nosí uniformu RAF v roce 1970, to šlo ? A ty brutální střihy v čase, ach bože to nemělo vůbec žádný vývoj s postavama. To fakt tu "nehodu" neřešili až pak na výročí 15 let ? Jo, je určitě umění dostat svůj film do kinodistribuce, marketing filmy sice mívají jako kráva, ale stejně je vždy podstatný csfd. Letecké scény hezké, ale zase příliš dlouhé. Jako dávat filmu hvězdičky, že režisér, kameraman a scénarista je mladej, natočil film a dostal ho do kin je skoro až pervezní. Já dám jednu, protože nechci být úplný kat, ale Davidovi silně doporučuji ať si vybere disciplinu která mu jde nejlíp (produkce ) a zbytek nechá jiným od kterých se může dost naučit. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Hudba a Jirka Dvořák, to jsou jediná pozitiva filmu. Neškudlovy zuby mě budou zřejmě několik dní strašit ve snu, škoda že jeho potenciál nebyl využit v roli vlkodlaka, krokodýla, nebo kombajnu. Scénář je značně chatrný, když dojde na chvástání padoucha, je už vyloženě k smíchu. Chtěla jsem vidět film s Jirkou Dvořákem v roli hodné jeho talentu, no rozsahem tato role skoro hodna jeho talentu byla, leč tím, jak byla napsána, určitě nikoliv. A to se ještě během natáčení určitě musel bát, že ho Neškudla svými kusadly uhryzne. ()

Prubner odpad!

všechny recenze uživatele

Už vím, jak si představuje Hurvínek válku. Stejně, jako si David Balda představuje normalizační ČSSR. Tenhle film je dalším příkladem toho, proč by osmnáctiletí jelimánci (Řehořek, Chlupáček, teď Balda), kterým ještě teče mlíko po bradě, neměli točit filmy do kin. Volí si těžká témata, a vzhledem k tomu, že jsou ještě nezkušení a hloupí, vyjde jim z toho infantilní naivní nechtěná parodie. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (14)

  • Film z prostředí pilotů a letectví využívá velké množství letových záběrů. Jiří Dvořák i všichni další herci byli při natáčení opravdu v letadle a natáčeli poctivě ve vzduchu vysoko nad zemí. [Zdroj: babinet.cz] (Duoscop)
  • Film se odehrává v letech 1960, 1974, 1989 a v blíže neurčené současnosti. (noelcoward73)
  • Během prvního setkání Vladislava (Pavel Neškudla) s Otmarem (Stanislav Zindulka) Vladislav podle Otmarova odznaku správně pozná, že v RAF sloužil u 312. československé stíhací perutě. Tato peruť byla jednou ze 4 československých perutí RAF. (noelcoward73)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama