Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1969. Dr. Malcolm Sayer skúma v newyorskej nemocnici skupinu pacientov, ktorí v dôsledku prekonanej encefalitídy boli po desiatky rokov v katastrofálnom stave. Zrealizované testy ho presvedčia, že títo pacienti žijú svojím vnútorným životom. Sayer získa povolenie riaditeľa nemocnice Kaufmana na experimentálnu liečbu drogou L-DOPA, ktorá úspešne pomohla ľuďom trpiacim Parkinsonovou chorobou. So súhlasom pacientovej matky vyskúša drogu na Leonardovi Loweovi a podarí sa mu u neho obnoviť schopnosť hovoriť a pohybovať sa. Všetci sa pacienti preberú k životu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (658)

Madison 

všechny recenze uživatele

Keby mi niekto pred časom povedal, že môj obľúbenec Robert De Niro dokáže vo svojom hereckom repertoári presedlať z fajnového gangsterského chlapíka na kompletne postihnutého človeka žijúceho zo dňa na deň svojím vlastným vnútorným životom, ktorý je pre nás, bežných ľudí, nepochopiteľný.... asi by som mu neverila. O to krajšie bolo moje prekvapenie, keď ma De Niro zovrel svojím maximálnym ponorením sa do svojej úlohy. Ale tu ide o viac, o tú neskutočnú životnú energiu a chuť vymamiť sa z večného ležania na posteli, o túžbu vyjsť na ulicu a vdýchnuť čerstvý vzduch a robiť úplne obyčajné činnosti, ktorým my v každodennej rutinnej nude nepripisujeme žiadnu dôležitosť. Aké úžasné by mohlo byť pre týchto ľudí, keby mohli prežiť jeden z našich ,,nezáživných" dní. Vynikajúca citlivá réžia, skvelý Robin Williams a v neposlednom rade perfektný De Niro. Nenápadné objatie v jedálni, ktoré dokázalo láskou blízkej osoby zmierniť jeho ťažký telesný záchvat, považujem za najviac emocionálnu a dojímavú scénu, ktorou ma De Niro úplne odrovnal. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Dve hviezdičky udeľujem za príbeh, ale inak to bola podľa mna neuveriteľná blbosť. Vedˇ chlapík ma na rukách spazmy jak hovado, ale tvorcovia nejako pozabudli na tie lýtkové a tak si veselo zatancovali, prečo nie. A tak samozrejmý fakt, ako tečenie slín z kútikov úst, to tam už vôbec radšej nedali, aby sa snádˇ nikto neznechucoval? No a scénka s tými šekmi... ojojoooooj ! ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Krásný film ten Čas probuzení. Robin Williams a Robert De Niro předvádí naprosto úžasné výkony, které film okamžitě povyšují do úplně jiných vrstev, přičemž samotný film není ani v jedné minutě zlý, ba naopak. Laskavá postava Robina Williamse mi do hlavy trkla zjištění, že takových postav v současném americkém filmu člověk moc neuvidí. Spíš naopak. Zvláštní, jak jsou v dnešní době filmy tak zlé a depresivní, a přitom stačí tak málo, jako je tomu právě v tomto filmu. Sympatické je i to, že za kamerou stál Miroslav Ondříček, který našemu národu v USA dělal lví službu. Po všech stránkách opravdu moc pěkný film. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Awakenings bola jednou z vôbec prvých drám,ktoré som videl. Takže je pochopiteľné, že ma neuveriteľným spôsobom oslovila. V tom čase, teda niekedy v štrnástich bol jej zásadný obrat číslo jedna a zásadný obrat číslo dva pre mňa prejavom čistého filmového umenia. Dnes by som už bol kritickejší, jedná sa predsa o čistý didaktický hollywood, ktorý ale keď akceptujeme aj s jeho pravidlami, tak niet tomuto filmu čo vyčítať. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Velký dramatický Hollywood (dneska už tohle  netočí), pečlivě vykalkulovaný a učesaný. Pro někoho možná na kýbl, sentimentu je tu opravdu hodně, ale na druhou stranu je dvojice Williams a zejména De Niro naprosto báječná. Ten první hraje svou obvyklou roli nesmělého ale vlastně cílevědomého hrdiny, a prostě mu to v téhle poloze jen sluší. Ale co předvádí ten druhý, to je panečku  něco. De Niro tu ukázal, že patří nejen k nejlepším hercům své generace, ale i k těm nejlepším vůbec. Jeho Leonard Lowe je nezapomenutelnou figurou a to i díky mistrovskému fyzickému  herectví svého představitele. Za mě je Čas probuzení přesně ten typ filmového příběhu, ke kterému se dá po čase vracet jako k dobré knížce. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Slavný hráč na saxofon Dexter Gordon, který ztvárnil postavu Rolanda, zemřel osm měsíců před premiérou filmu. (HellFire)
  • Film je spomínaný v seriáli Dr. House v epizóde Kóma v súvislosti s prebudením pacienta z kómy. (AxelWers)

Související novinky

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

19.12.2018

Penny Marshall, režisérka filmů Velký, Čas probuzení nebo třeba Velké vítězství, zemřela ve věku 75 let. Americká producentka a režisérka byla sestrou rovněž zesnulého Garryho Marshalla (Pretty Woman… (více)

Reklama

Reklama