Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1967 a sedmnáctiletá Susanna Kaysenová je stejná jako mnoho jejích vrstevníků zmatená, nejistá a snaží se najít smysl v tom rychle se měnícím světě kolem sebe. Po (rodiči sjednané) návštěvě psychiatra se od něj ovšem dozví, že její chování se jmenuje nerozpoznatelné narušení osobnosti, projevované nejistotou o vlastní osobnost, dlouhodobých záměrech, výběru přátel a nejasným žebříčkem hodnot- a je okamžitě umístěna do psychiatrické léčebny. Tady Susanna poznává Lisu, Daisy, Georginu, Polly a Janet pestrou skupinu mladých žen. Stanou se jejími nejlepšími přítelkyněmi a pomohou jí najít cestu k někomu, koho už dávno ztratila k sobě samé. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (365)

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Krásné a zajímavé drama z prostředí psychiatrické léčebny s nezapomenutelnými hereckými výkony Winony Ryder a Angeliny Jolie. Ikdyž z mého pohledu si zasloužila Oscara spíše Winona. Tím, že jsem sáhnul po tomhle filmu, jak se říká, naslepo, o to víc jsem byl překvapen. Jak tenká může být hranice mezi normálním životem dospívajícího jedince a bláznovstvím... ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Nevyvážený, scénáristicky mírně nezvládnutý příběh z jedné luxusní psychiatrické kliniky... Děj není vůbec propracovaný a vůbec celý film tak nějak drží pohromadě možná jen silou vůle, nebo spíš zejména díky Angelině Jolie, Winoně Ryder a Whoopi Goldberg. Všechny hrají dobře, ale naprosto jednoznačně jim vévodí blonďatá Angeliina s obrovskými kruhy pod očima. Její chování působí tak "přirozeně", jak jen to o bláznovi jen můžete říct. Je skvělá a Oscara dostala opravdu zaslouženě, ale to je asi tak všechno dobré, co můžu k tomuhle filmu říct. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Dvacet let jsem kolem toho filmu chodil a neměl nijak velký zájem ho vidět. Když zvědavost nakonec zvítězila, usoudil jsem bohužel, že bych o moc nepřišel, kdybych ho dál ignoroval. Filmy o lidech zavřených za zdmi nějakého ústavu mě nikdy moc nebraly, a tento je navíc ještě životopisný, jak jsem zjistil, což vysvětluje, proč mi přišel tak nudný (osobně asi neznám žánr, který by byl nudnější). Kromě úmorné délky mě moc neoslovilo ani obsazení - nikdy jsem nebyl nějakým velkým fandou Winony Ryder (byť zde je velmi dobrá), na Angelinu Jolie mám vyloženě alergii a nemůžu ji ani vystát, a ani ve zbytku castu jsem nenarazil na jméno, které by mě nějak plnilo nadšením. Střídavě mě to nudilo a střídavě mi to přišlo jako strašná depka, u které jsem nepochopil, proč to vlastně chtít vidět a co by mi to mělo dát. Navíc souhlasím s názorem, že tenhle typ filmů do značné míry vulgarizuje psychiatrii, s čímž mám osobně dost problém. Podle mě je zde tento film dost přeceňovaný. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Angelina Jolie- tak zní jediný pádný důvod, proč jsem si snímek vůbec pouštěl a zároveň proč jsem od něj odcházel tak spokojený. Ta ženská to prostě má v sobě a zde se herecky vydala takovým způsobem, že pozvedá celý film jak emocionálně, tak i kvalitativně na mnohem vyšší úroveň. Pochvalu si ale určitě zaslouží i Winona, která hlavní roli unesla statečně a vzhledem ke svému talentu předvedla také výkon hodný obdivu. Ono je to vůbec celé postavené hlavně na hercích, čímž rozhodně nechci říci, že by to byl nějak špatný a nezajímavý film, ale zkrátka jak z Přeletu udělali herci filmový fenomén a legendu, tak Narušení se hlavně zásluhou věrohodných hereček stalo tak působivým dramatem, navíc ještě s oscarovým závojem. Na to, že jsem kromě Angeliny vážně nic dalšího neočekával, musím nakonec před kvalitami snímku uznale smeknout. 80% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Pamatuju, jak mnozí šli na film s Winonou Ryder, ale odcházeli z průměrného bijáku, ve kterém se ve vynikajícím světle ukázala jistá Angelina Jolie. Živelná, drzá, zajímavá. Potencionálně silný příběh o tom, kterak mladá dívka koncem šedesátých let spolykala tubu prášků a zapila je něčím ostřejším, a kterak se ocitá v psychiatrické léčebně, je rozmělněný, bezbarvý a k zajímavosti mu leccos schází. Na vině je z docela velké části i režisér James Mangold, který i v předchozí Zemi policajtů zajímavý příběh lehce brzdil. Se svým týmem se držel autobiografické knihy, navíc měl k ruce velmi slušné herce. Bezčasí léčebny je fajn, ale o její podstatě se mnoho nedozvíme, skutečně silné scény rovněž scházejí. Celkově je to monotónní a docela i dost dlouhé. Takže ty tři hvězdy ponechám. ()

Galerie (116)

Zajímavosti (29)

  • Role Lisy je ve skutečnosti kombinací dvou postav z knížky - obě se jmenují Lisa. (jarvis)
  • Kniha i film Narušení (v originále Girl, Interrupted) si vypůjčují název od malby se jménem „Girl Interrupted at her Music“ od nizozemského malíře Johannese Vermeera. (HellFire)

Reklama

Reklama