Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden malý chlapec na pouti u stroje na plnění přání to své vysloví: chce být velký. Když se druhý den ráno probudí, zjistí, že se jeho přání splnilo a že jeho tělo přes noc vyrostlo. Uvnitř je to však stále stejný dvanáctiletý kluk. Musí se naučit, jak žít v neznámém světě dospělých, najít si práci a projít první milostnou zkušeností se ženou. Co se o tomto podivném světě dozví? (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (335)

kubin. 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem nečekal. Hodně uživatelů tady píše, že je to film jejich dětství,a proto se jim líbí. Já ho viděl až teď (v 18), ale stejně jsem byl nadmíru spokojen. Je fakt, že původně mi vadila dějová linka se Susan, ale nakonec jsem ji sežral i s navijákem. Konec byl velice dojemný ( i díky hudbě, kterou složil Howard Shore) a mě se moc moc líbil. Tom Hanks je mým oblíbencem a tady to jenom stvrdil. Elizabeth Perkins se mi ale líbila nejvíc. Nevím proč, ale svým chováním a mimikou mě prostě dostala. Celkově to byl milý film, který se zařadil velice rychle mezi mé oblíbené. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Devadesátky už mam celkem projetý, tak musím jít zase trošku dál. A rozhodně bych nečekal, že mě Velký takhle pohltí, obzvláště po nepříliš záživném začátku jako přes kopírák těchto rodinných fantasy komedií. Pustil jsem si rozšířenou edici (skoro 30 minut navíc!) a dal bych si klidně celý seriál, jelikož ten Tom Hanks je prostě neskutečný a jeho příběhy bych užíval i dál. Skvělé, ač trošku pozapomenuté, dílko...10/10 ()

Reklama

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Díky Velkému se Hanks stal miláčkem diváků po celém světě. Určitě mu role třináctiletého kluka otevřela dveře k dalším rolím - a to hlavně k Forestovi. Nejenže film obsahuje několik nezapomenutelných scén (skákání na piánu nebo závěrečné loučení u automatu), ale po třiceti letech je místy film pořád milý a zábavný. Možná jen současná cílová skupina už by pro film byla dost odrostlá. A mladší diváci zase spoustu věcí nepoberou. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď sa pozerám na tunajší plagát k filmu a čítam jeho dej, neveril by som, že by som mohol dať tomuto filmu viac ako dve hviezdy. Hanks je proste nesympatický. Už od začiatku jeho kariéry. Ale vie si dobre vyberať scenáre. Big je komédia, ktorá má šarm, je vtipná a Hanks je v nej presvedčivý. Len akosi neverím, že keď má už trinásť, tak ho stále viac zaujímajú počítačové hry, ako telo Elizabeth Perkins. To ma napadlo, keď som videl film ako 14 ročný. Ale je to rodinná komédia, tak nebudeme zbytočne hľadať chyby. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je mi jasné, že tenhle námět se už musel objevit ve starších komediích (u nás třeba ve filmu Dospěláci můžou všechno, z konce devadesátek, který je tomu hodně podobný), nevěřím, že by Velký byl opravdu první, ale jestli není doslovným remakem nějakého amerického filmu, na který jsem doposud nenarazil a tady mezi podobnými chybí, tak zrovna tohle je přesně ten film, jehož scénky a motivy se parodují v mnoha seriálech. Podle všeho je jednou z největších osmdesátkových klasik svého žánru a i to je důvod, proč jsem z množství komedií o kouzelném omlazení/zestárnutí chtěl vidět zrovna tuhle... když už jsem jich dost viděl předtím. Zpočátku mi to překvapivě sedlo a možná trapnost, které jsem se obával nejvíc, zde byla zastoupena řadou povedených gagů, které mě dokázaly rozesmát nahlas a ani jsem z nich neměl pocit, že by měly věkové omezení, prostě si dokážou získat každého, komu zvolený styl humoru sedne. Příjemně to utíkalo, Joshovy eskapády a první pokusy žít jako dospělý na mě fungovaly a tak jsem čekal přesně tu dějovou kostru, kterou mají epizody seriálů, jež Velkého parodují. Jenže s přesunutím do práce v managementu hračkářství se to celé zvrtne do mírně bláznivé taškařice, které jde spíš o to víc zapadnout do klasiky populárních amerických komedií, než se zajímavým námětem víc (nebo realističtěji) pracovat. Vlastně se Josh ve světě dospělých začne orientovat až moc rychle, jelikož mu do klína spadne skvělá práce a časem i vysoké povýšení a taky láska, přitom pro to nemusel nic udělat. Spíš jsem čekal, že Josh zjistí, že život dospělých nenabízí jen samé klady (a že jich rozhodně není moc), což se tu sice stane, ale podivně hned na začátku, aby to Josh časem ztratil a pak zničehonic získal zpět. Časem takhle začnou mizet některé dějové linky (Joshova matka, Joshův kamarád), aby se někde ke konci vrátily, až budou potřeba a nekazily by dojem příjemné bezstarostné komedie s trochu té (v tomhle podání nezávadné) romantiky. Škoda, že to nejsilnější se ve výstavbě tak zaseklo, protože takhle je to hlavně (byť úspěšná) šablona pro další klony, kteří by s ní mohli být kreativnější a úspěšnější. A ano, chápu, máme si v sobě uchovat kus vnitřního dítěte, o to tam jde především, ale tady si zase říkám, nakolik to přehlušila romantika a Joshovo předčasné dospění v rámci mezí (tz. většího uvědomění fungování světa, ale pořád s mozkem třináctiletého dítěte). Beru, ale moc mi to celkově nesedí dohromady. Jinak ale fajn film, jen to nemusím vidět znova a silnější dojmy to ve mě taky nezanechalo. 3* ()

Galerie (137)

Zajímavosti (35)

  • Fotbalový dres NY Jets s číslem 99, ve kterém jde Susan (Elizabeth Perkins) do postele, nosil v té době Mark Gastineau. (HellFire)
  • Pro MacMillanovu (Robert Loggia) společnost na výrobu hraček byly použity kanceláře reklamní společnosti se sídlem na 23. ulici v obvodu Chelsea v New Yorku. (HellFire)
  • Film měl původně končit scénou, v níž sedí Josh (David Moscow) ve třídě, do které vstoupí nová žákyně. Podle její podoby s Elizabeth Perkins a reakce Joshe poznáme, že je to Susan, která také omládla. Na testovacím promítání se však tento konec nelíbil. (HellFire)

Související novinky

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

19.12.2018

Penny Marshall, režisérka filmů Velký, Čas probuzení nebo třeba Velké vítězství, zemřela ve věku 75 let. Americká producentka a režisérka byla sestrou rovněž zesnulého Garryho Marshalla (Pretty Woman… (více)

Film o Barbie už má hlavní hvězdu

Film o Barbie už má hlavní hvězdu

03.12.2016

Letošní Krotitelé duchů se proměnili v menší katastrofu, studio Sony to ale naštěstí neodradilo od filmů s ženskými hrdinkami. Před pár dny jsme zjistili, že se chystá dámský spin-off 21 Jump Street,… (více)

Reklama

Reklama