Reklama

Reklama

Klér

  • Polsko Kler (více)
Trailer
Polsko, 2018, 132 min

Kamera:

Tomasz Madejski

Hrají:

Arkadiusz Jakubik, Robert Więckiewicz, Jacek Braciak, Janusz Gajos, Joanna Kulig, Adrian Zaremba, Ignacy Klim, Michał Gadomski, Katarzyna Chlebny (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Církev a víra, jak blízko a daleko mají k sobě... Tři kněží, tři pohledy na polskou katolickou církev, na její „poklesky“ jako pedofilie, korupce, chamtivost, přetvářka a s tím spojená problematika celibátu, alkoholismu, touhy po penězích, moci a funkcích. Režisér Wojciech Smarzowski vstupuje na fary, do kanceláří vysokých církevních hodnostářů, doprovází do zákristií ministranty a faráře, vrací se do církevních útulků minulých let a nahlíží do duší kléru i farníků. Jako by desatero neexistovalo... V polských kinech film zaznamenal rekordní návštěvnost, film vidělo více než pět milionů diváků. V roce 2018 získal řadu národních cen. Úspěšně byl uveden i v zahraniční distribuci a na mezinárodních festivalech. Film se z velké části natáčel v České republice, především scény v kostelích, kam byl filmařům vstup na polském území „zapovězen“. Renomovaný režisér Wojciech Smarzowski ve svých filmech otvírá nejpalčivější rány polské společnosti. Nechodí kolem, nezměkčuje, pojmenovává věci napřímo, i když bolestivě. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (174)

alchac 

všechny recenze uživatele

Hned jak jsem si poprvé kdesi přečetl, že se tento hraný dokument snaží polská pobočka globální kleromafie ruku v ruce s PiS dostat do trezoru, bylo mi jasné, že to musím vidět! Pan Smarzowski již ve Volyni ukázal, že se do toho nebojí jít velmi zostra, ovšem po zhlédnutí Kléru, ve kterém se opovážil vykreslit skutečné vládce současného Polska jako bandu hrabivých, zkorumpovaných a věčně ožralých smilníků a pederastů (tzn. jako publikovatelnou mírnější verzi reality) šířících a vymáhajících to své demagogické svinstvo bez jakýchkoliv skrupulí jako někdy v 16. století, a od kterých by se nejspíš distancovala i římskomafiánská buňka z Kmotra 3, jsem překvapen, že jej ojciec Rydzyk či nějaký jiný svatý Goebbels (u našich severních sousedů o ně perunžel nouze není) ještě nedal veřejně grilovat. Snad má tedy pan režisér již vybranou bezpečnou emigrační destinaci (v jeho případě se mi zdá nanejvýš vhodný Írán), neb bych byl velmi nerad ochuzen o jeho další „nekorektní“ počin. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Sledujeme príbeh troch kamarátov, katolíckych kňazov a ich na prvý pohľad obyčajné životy. Pod zovňajškom vyrovnaných, duchovných mužov sú to však ľudia s pokriveným charakterom, mnohými chybami a nedostatkami. Nie, že by to nebol tradične kvalitne technicky spracovaný, dobre zahraný poľský film... ale pozerať sa viac ako dve hodiny na skorumpovaných, pedofilných batmanov, naviac v pomalom tempe a len s malým množstvom silných scén, nie je nič extra zábavné. Tento snímok veru nenechal na cirkvi a jej predstaviteľoch nitku suchú. Alkoholizmus, korupcia, pedofília a mnohé iné neduhy vyobrazujú poľskú katolícku cirkev ako poriadne pokrivenú organizáciu. Od 5*, ktoré sú tu tak často udeľované je však Kler na míle vzdialený. Stopáž je pridlhá a v určitých momentoch to už začínalo byť príliš pomalé a nudné. Ale našlo sa zopár extrémne dobrých scén: pokus o lynč, vatra, úvodná alkoholická hra, vypočúvanie zneužívaného muža pred arcibiskupom a zopár ďalších... Lepší priemer... 60 %!! ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Pro komunikaci v polštině stiskněte dvojku..." Jak je Kler s postupem času syrovější a syrovější, tak při pár momentech jako citovaná věta jsem přesto vyprsknul smíchy. Ovšem to, co se na začátku jeví jako vtipná černá komedie, končí jako mrazivá obžaloba systému, kde není dobře prakticky nic, a to na všech úrovních od venkovského faráře po nejvyšší církevní špičky. Preláti se vezou na vlně korupce, pedofilního smilstva, všeobecného pokrytectví a hlouposti svých oveček, ale film se rozhodně u církve nezastavuje. Jak třeba ve filmu (a tedy v Polsku) funguje policie. Zkrátka církev je jen jedním z článků řetězu, byť tím, který má v rukou moc, peníze a "pravdu". Tohle všechno ovšem říkám s vědomím, že v okázale katolickém Polsku vznikne takovýhle film, zatímco naši umělci se zmůžou na jediné dvě polohy: přisprostlé či nablblé komedie, anebo, když se pokoušejí o něco vážnějšího, co vyžaduje uměleckou integritu a prý odvahu, máme tu přece vděčná padesátá léta, anžto jsme věrní onomu vtipu: "U nás v Americe máme svobodu tisku, můžeme napsat, že americká vláda je špatná." - "To my v SSSR máme taky svobodu tisku, taky můžeme napsat, že americká vláda je špatná." Naši umělci se tímto řídí do puntíku, pouze změnili orientaci, a proto taky naše kinematografie stojí tak strašně za hovno a v porovnání s tou současnou polskou to vynikne v plné nahotě. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Obrovská poklona tvůrcům, že si tohle troufli v silně katolickém Polsku natočit. Odhaduji, že to nebylo vůbec lehké a církev se jim to jistě snažila překazit, či minimálně znepříjemnit. Jméno režiséra – Wojciech Smarzowski - si každopádně značím a mrknu se v budoucnu na další jeho tvorbu. Zpět k samotnému filmu, obsah jednoznačně přebíjí formu, která mi jako jediná úplně nesedla. Mírně nervní kamera i neurovnaný střih mě zpočátku štval, ale postupně jsem si zvykl a nutno říct, že do celého filmu to sedí náramně. Obsazení je výborné, postupná gradace vyprávění a přechod z černé komedie do mrazivého dramatu také. No a k obsahu… víra je víra, proti ní nic nemám, ale organizované náboženství a v našem regionu katolická církev, to je neskutečný hnůj. Chápu, že tvůrci šli do velmi konfrontačního způsobu, nicméně s církví se jinak nedá. Stejně jako jakákoliv organizace je odrazem celé společnosti a jsou v ní dobří i špatní lidé. Ale katolická církev je snad jediná organizace na světě, která kryje pedofily, korupci a všelijaká jiná svinstva a ještě se cítí ublíženě, když se na to upozorní. Nikomu jinému by to tak neprocházelo, proč jim to vše prochází? Z toho mi není vůbec dobře. Jsem jen rád, že nežiji v Polsku, že jsem nepropadl církvi a že nejsem jen hloupá ovce z jejich stáda. Všichni si mohou uvědomit, že k víře v cokoli, nikoho jiného nepotřebují a už vůbec ne podobně prohnilou organizaci. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dosť ťažký film, jeden z najťažších, aké som v poslednom čase videl. Čo sa spočiatku zdá ako neškodné doberanie klerikov kvôli alkoholizmu alebo korupcii, sa vyvinie do mimoriadne silnej prepletenej drámy. Zvlášť vyčnieva zložitý príbeh z najvyšších kruhov a do nich zapleteného Bonda v sutane, ktorý má prsty asi vo všetkom. Film má tempo, hereckú kvalitu a ešte aj český dabing bol na výbornú. –––– Za kolik by to bylo bez faktury a za hotové? –––– Každý někdy bloudí, nechá se unést zlem, vyprovokovat. Církev je svatá, ale tvoří ji lidé hříšní. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (9)

  • „Kdybychom čekali na povolení natáčet v polských církevních budovách, tak na něj čekáme dodnes. Proto jsme natáčeli v České republice. Povolení jsme dostali do 14 dnů,“ prohlásil režisér Smarzowski na LFŠ 2019 v Uherském Hradišti. (klukluka)
  • Na LFŠ 2019 režisér Smarzowski prohlásil, že považuje polskou katolickou církev za organizaci mafiánského typu. (klukluka)
  • Během prvního promítacího dne film zhlédlo téměř půl miliónu diváků. (JoranProvenzano)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno