Reklama

Reklama

Motiv pro vraždu

Krimi / Povídkový
Československo, 1974, 88 min

Obsahy(1)

Povídkový film zachycující tři různé tváře zločinu. V povídce "Víkend" zabije Karas ženu, kterou před časem znásilnil, aby ji umlčel. Omylem však zabil jinou ženu. V "Rukojmích" terorizuje narkoman Čaban nemocniční operační tým, ale rozvážní lékaři složitou situaci zvládnou. V "Kapsáři" se zloděj Benda hned po propuštění chce vrátit k řemeslu, ale jeho pokus končí tragicky... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (72)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když dávaj v sobotu odpoledne na nově nějakou tu detektivku ze 70. let, tak se na to vždycky rád podívám. Ale tohle mě trochu překvapilo, protože jsem netušil, že to budou 3 příběhy, který spolu nemaj žádnou souvislost... Kdybych měl každej příběh ohodnotit zvlášť, tak bych to viděl asi takhle: Víkend - ***, Rukojmí - ****, Kapsář - ** ()

Luk80 

všechny recenze uživatele

Nejlepší z těchto třech povídek je bez debaty prostřední " Rukojmí " s Jiřím Hálkem v roli narkomana Čabaje. Je mnohem ráznější a s napětím, které funguje. Hálkův výkon jasně panuje v tomto povídkovém filmu. Když jsem to viděl před léty v TV, tak to byla právě povídka Rukojmí co mě dostala a bylo tomu i teď. Ostatní zbylé dvě jsou hodně light. ()

Reklama

dyfur 

všechny recenze uživatele

Priemerne detektívne poviedky.As najlepšia je prvá,kde vyniká svojím vzhľadom vtedy len dvadsaťročná Zdena Stedénková.Žiaľ ani táto prvá poviedka -i keď sa mi javí ako najviac "detektívna" nemá logiku.Prečo by Karas vraždil,Studenková znásilnenie neohlásila a už by to bolo len svedectvo proti svedectvu a nakoniec by mohol Karas i povedať ,že sex mali bez násilia.Druhá poviedka upútala hlavne pozitívnym zobrazením lekárov ich odvahou postaviť sa narkomanovi a profesionalitou.(Naproti tomu v dnešnej dobe je opis lekárskeho stavu o zanedbaní staroslivosti,úplatkoch,alkohole...) Vcelku však predvídateľný koniec.Tretia poviedka vlastne bola o nepolepšiteľnom recidivistovi ,kde sme tiež vedeli,že to s ním nedopadne dobre -akurát na ňom bolo zvláštne ako mohol prísť k danej peknej žene akú predstavovala Jana Brejchova.moja zaujímavosť: Filmovanie prebiehalo v Posázaví, v okolí Zbečna a Nižboru. (dyfur) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem měl za to, že česká detektivka se proslavila především poctivou detektivní prací, smyčkou stahující se kolem pachatele, a k tomu charizmatickým hlavním vyšetřovatelem. V tomto povídkovém filmu se logicky nedočkáme posledního atributu, ale co je horší, ani ten první není divákovi dopřán, což je obzvlášť markantní u dějství prvého. A nezachrání to ani mladinká Zdena Studenková v proklatě krátkých minišatech s kravatkou;) O těch deset procent nad průměr se Motiv Pro Vraždu vytáhne jen díky skvělému psychotizujícímu narkomanovi Jiřího Hálka a v některých scénách slušné atmosféře, na které má lví podíl Petr Hapka. 60% ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Škoda že tento povídkový krimifilm nepůsobí více uceleně (ať už z hlediska námětu povídek či způsobu filmového vyprávění). Přeci jen je hodně znát, že každá povídka má jiného režiséra. I tak má ale každá povídka něco do sebe. U Víkendu vedle krásné Zdeňky Studénkové zaujme až překvapivě idylická hudba Petra Hapky, v Rukojmích je sice hudby pomálu, za to zde v roli narkomana exceluje Jiří Hájek. A Kapsář je hodně o Petru Čepkovi v celku typické roli "smutného hrdiny". Zaujala mě mj. jeho interakce s malým Filipem Renčem coby jeho filmovým synem. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Filmovanie prebiehalo v Posázaví, v okolí Zbečna a Nižboru. (dyfur)
  • Natáčeno také v Praze (Korunovační ulice, Nusle, Letenské sady, stanice metra Vyšehrad, hotel Olympik v Karlíně), Sýkořicích (vrahova chata). (M.B)

Reklama

Reklama