Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (254)

monolog 

všechny recenze uživatele

Palino tady má asi docela komplex z rozdělení ČSFR. Schválně si přečtěte jeho koment, to stojí za to. Abych odpověděl Kapybaře, scénárista nejen opsal příběh z pohádky O statečném kováři, oni to dokonce dělali ti stejní scénáristi, navíc na motivy pohádky Boženy Němcové. Jestli ta to přebrala ze Slovenska nebo z Čech, to nevím. Ale vsadil bych se, že každá oblast má svou vlastní verzi této pohádky. K příběhu, Króner je sice fajn hrdina, ale je tady spíš ten typ, kterej jen vypadá dobře a tváří se jako hrdina, čili hrdinsky. Ondřej Vetchý tu naopak proti němu hraje vlastně obyčejnýho člověka, přestože taky zobrazenýho až absurdně krajně zbabělýho. Pohádka se mi celkem líbila, má takovou nejen hutnou atmosféru, ale přímo deprimující a trošku podivnou (hlavně konec). ()

ChrisBa 

všechny recenze uživatele

Moja najobľúbenejšia rozprávka... slovenských výborných rozprávok nie je tak veľa ako českých ale táto je naozaj skvelá...zo slovenských rozprávok je u mňa jasne TOP.. jediné, čo mi môže vadiť je, že na českých televíziách ju dávajú predabovanú..čomu absolútne nechápem..lebo to rozprávku dosť kazí.. Janko Króner a Ondřej Vetchý sú skvelou dvojicou, princezná krásna, atmosféra vynikajúca.. miestami až s náznakmi hororu.. nie je jej veľmi čo vytknúť... ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Matně jako bych si pamatovala, že jsem tady měla komentář zhruba ve znění, že jsem vždycky chtěla být princezna, co jezdí po kraji v rakvi na umrlčím voze, ale kam se jen poděl... Každopádně platí, že v neviditelném souboji mezi "O statečném kováři" a "Nebojsou" kovář mírně vede, protože jsou tam šílenější kostýmy, sympatičtější hrdina, nejdémoničtější pohádkový záporák hned po Mrakomorovi a "hoř světýlko, plápolej", ale tady je zase zelený ples démonů, nazgûloví karbaníci a spousta dalších bonbonků. A jinak tedy až já unesu princeznu, aby si nemohla vzít nikoho jiného, tak jí nebudu dávat kouzelné schopnosti. ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Tak jsem pohádku konečně viděla, ale do konce jsem nevydržela. Je příliš temná a nezajímavá - stejně jako představitele hlavních rolí. Trochu sympatie jsem shledala u Ondřeje Vetchého, jinak mě však v tento okamžika nenapadá nic pozitivního, co bych mohla vyzdvihnout. Snad určitá "pohádkovost" českých předrevolučních pohádek, která se objevuje i v Nebojsovi. 42%. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

V pohode rozprávka, až na to, že zakliata princezná miestami pôsobila ako strojca všetkého zla. Vždy, keď ten démon niečo vyviedol, bola tam aj ona. Ako keby chcela Ondra k nemu prilákať. Vysvetlením má byť, že zloduch ju na to zneužíval. Ale čo tá lesná babička? Ako to, že vtedy nebola v moci zla? Ja by som jej neveril, milé deti. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (16)

  • Filmová verze se od knižní formy liší. Zatímco ve filmu byla princezna (Zuzana Skopálová-Jányová) v zajetí zlých sil čarodějníka (Václav Knop) a Ondra (Ján Kroner ml.) ji mohl osvobodit jen tak, že po tři noci musel vydržet strašné zkoušky bez jediného hlesnutí, v knize zámek ovládalo dvanáct pekelných nestvůr, které bylo nutné překonat stejným způsobem a poté ještě hlavního hrdinu čekala další dobrodružství, než se konečně probojoval ke své vyvolené princezně. (Nick321)
  • Scéna, kde jsou po Ondrovi vrhány nože nebyla dělána trikově ale ve skutečnosti nože na Jána Kronera házel pán, který se tehdy vrháním nožů na svoji manželku živil v cirkuse. (Stocki)

Reklama

Reklama