Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Islandská pohádka o chudém rybáři a jeho třech dcerách. Rybář s dcerou si v severské pustině na chvíli chtějí odpočinout. Najednou se ozve hlas a zlý obr požádá otce, aby mu dal za ženu svou dcerku. Marně se otec brání, že jeho dcera miluje slunce a ve skalách je věčná tma. Obr mu ale poručí, aby šel rychle domů, ani se neohlédl, jinak ho rozdrtí kámen. Rybářova ustrašená dcera se ocitá v obrově skalní sluji. Bojí se netvora, a když uvidí skřeta, jeho sluhu Ketita, dokonce omdlí. Obr se rozhodne, že tohle děvče nechce, a pošle ji k trpaslíkům, aby jim dělala služku. A požádá o druhou rybářovu dceru… (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

sportovec 

všechny recenze uživatele

I v případě nejlépe vypravených děl se opakovaně prokazuje, že chybí-li dílu myšlenka, scénář i režie (v tomto případě klasička Věra Jordánová) hereckou interpretační kvalitu nepočítaje, divácký zážitek je prostě vyloučen. Osobité uchopení islandské pohádky, obsahově bohatý scénář překlenují dobu studiově pojatých inscenací a výprav spíše divadelně než filmově pojatých (Kavčí hory se teprve dostavovaly a technické možnosti Československé televize byly pochopitelně těmito skutečnostmi značně limitovány). Zdá se však, že toto uchopení tématu s důrazem na postižení souladu obsahu a formy v mladších generacích nenalézá - opět z pochopitelných důvodů - dostatečné pochopení a porozumění. Herecky určitě vynikla Obermaierová  a tradičně vysokou úroveň má Cupákovo vypravěčské umění. Odsudek Postráneckého nesdílím; pohádka byla především určena dětem, i když je svou fabulační nápaditostí zajímavá i pro dospělé. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Věkem zapomenutá černobílá televizní pohádka, která mi svým bizarním pojetím připomíná snímky Edwarda Wooda. Z počátku tu kulisy jsou úsměvné a více méně i zajímavé. Především to znázornění Martina Růžka coby obra, který se vlastně nikdy ani jako obr neukáže. Spíše vypadá jako nějaký Yetti plující na obláčku. Stejně bizarní kostým má i tehdy ještě velice mladý Václav Postránecký. Nos jako neználek a natupírované vlasy, které by mu mohl závidět kdejaký punkáč. [45. hodnocení, 3. komentář, 56%] ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Říká se, že dobrá žena je nad všechny poklady.. A já nemohu strpět, aby tak kdejaký žebrák měl víc než já.." Výtečný kus zhyzděný především Postráneckého přehrávačkami.. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Václav Postránecký jako skřítek - především jeho maska, je to asi to nejlepší na pohádce. Jinak nejsou moc záživné kulisy a čas televiznímu filmu také ubral na kvalitách. Navíc není nad klasické české pohádky, ty islandské mezi oblíbené nejspíš patřit nebudou. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama