Reklama

Reklama

Henry: Portrét masového vraha

  • USA Henry: Portrait of a Serial Killer (více)

Snímek volně inspirovaný skutečným příběhem sériového vraha Henryho Lee Lucase sleduje Henryho a jeho spolubydlícího Otise, bývalého parťáka z vězení.Mnohé z jejich vražd jsou považovány za ty nejbrutálnější,jaké kdy byly ve filmu natočeny... Henry je ztrápený tulák, který se bezcílně potlouká z místa na místo a s děsivou nenuceností páchá jednu brutální vraždu za druhou. Jeho nahodilé chování, které je pro něj příslibem relativní beztrestnosti, maří jakékoli pokusy policie dát si jeho četné zločiny do souvislosti a postavit jej před spravedlnost. Když Henry přijede do Chicaga, dělí se o dočasný domov se starým parťákem z vězení a jeho sestrou. Jakmile se svými spolubydlícími začne sdílet i svá tajemství a násilný životní styl, získá dva nové komplice – jejich porozumění však nemůže trvat věčně. (Cinemax)

(více)

Recenze (215)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Syrově civilní pohled na jednu profesní etapu sériového vraha. Musí často cestovat a měnit způsoby vraždění. Je chladný, brutální a minulostí poznamenaný člověk. Ovšem má překvapivě i zbytky "některých" morální hodnot, které se rozhodl udržovat. Bohužel jeho cesta k (sexuální) rozkoši a uspokojení nevede skrze jeho spodní prádlo, ale krev a smrt ostatních. Pro pochopení vám stačí velmi dobře natočených a zahraných (Michael Rooker vládne chladným pohledem) 83 minut pohledu do jeho světa, života a mysli. Nebudete potřebovat ani jeden voice-over, žádné vysvětlování, stačí poslouchat a vnímat. Ať videovražda nebo spojení obrazu mrtvol a zvuků z jejich umírání jsou brilantní okamžiky. Fotografie ze života jednoho špatného muže pospojované za sebou a dávající dojem filmového portrétu. Upřímného, skutečného a bolestivého. PS: Henry není jeden vrah, ale všichni vrahové, nejde tu o jméno, ale o princip... PPS: neposlouchejte řeči, jak je to drsné, protože to tak hrozně drsné není, ale pouze silné:) ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Film je prezentován jako autobiografie psychopatického vraha ale ve výsledku se jedná o úplně jiný film než jaký by divák od podobného tématu očekával. Henry je jen jednou ze tří hlavních postav tohoto filmu, který nemá žádný pevně stanovený příběh. Jsou zde divné postavy s temnou minulostí, které dělají špatné věci a výborně se u toho baví. Film není tak šokující jak by se mohlo na první pohled zdát ale rozhodně je značně depresivní a dalo by se říci až nepříjemný na sledování bez jakékoliv myšlenky. Na filmu není nic zajímavého ani zábavného a nejednou jsem si říkal proč se na něj vlastně dívám. Pro někoho kultovní pro jiné kontroverzní pro mě nestravitelný a zbytečný. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Príbeh o dvoch polointeligentoch, ktorí majú záľubu vo vraždení ľudí bez príčiny. Nato aby neboli "nikdy" dostihnutý, vymyslel ten skúsenejší, Henry, svoje vlastné postupy. Neustále meniť pôsobisko a čo je o dosť zvrátenejšie, spôsob vrážd. Henry "zaúča" svojho nového "učňa" Otisa. Pre každého z nich však vraždenie znamená niečo iné. Jeden vraždí pre zábavu, druhý pre skutočné potešenie. Otis je však okrem iného zvrhlíkom na pohľadanie, čo sa ani z ďaleka jeho "učiteľovi" nepozdáva. Aj vrah môže mať svoje zásady. V roku 86´ musel tento film skutočne pobúriť. Zábery na niektoré vraždy sú skutočne výborné. Ja som ho však vzhliadol v roku 2012 a pre mňa osobne to bol len film. Film, ktorý sa dal pozrieť. Film, ktorý ma bavil pozerať - raz. Pre mňa osobne sa o žiadny filmový výkvet o vykreslení mäsového vraha nekonal. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Tak Henry mě na konci docela dost překvapil, ale nebudu předbíhat. Vždycky mě děsili filmy, které jsou natáčeny amatérskou kamerou, protože v nich něco je viz. Záhada Blair witch. Tento film není natočen celý amatérskou kamerou, ale až si jí opatří a budou natáčet vše co se jim zlíbí. Neuvídí te, tak často ho zabíjet. Tím ale nechci říct, že jich tam není dost. Výborné je, že když je záběr na mrtvolu, slyšíme co se dělo, když ji zabíjel. Zajímavé jsou způsoby zabíjení, televize na hlavu, hřebenem apod. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Velmi syrový a znepokojivý portrét vraha, který dokáže řešit vraždou prakticky jakoukoliv situaci. Myslel jsem si že Rookera znám dobře, ale tahle role mě unikla, přitom bych ji označil za jeho životní. Ani bych se nedivil, kdyby se z této škatulky už nikdy nevymanil. Rozhodně je film daleko působivější než nedávný Netflixovský dokument o Ramirezovi. 60% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (25)

  • SPOILER Ve skutečnosti nebyl Otis Henrym zavražděn, ale umřel ve vězení na infarkt. (DaViD´82)
  • Než Otis rozbije televizi, tak v ní běží film Becket z roku 1964. (DaViD´82)
  • McNaughton vyriešil pokrytie nízkeho rozpočtu zamestnaním rodiny a priateľov vždy, keď to bolo možné, a tým, že sa čo najviac používal svoj osobný majetok. Napríklad mŕtvy pár v bare na začiatku filmu sú rodičia najlepšieho priateľa režiséra Johna McNaughtona, zatiaľ čo samotný bar je miestom, kde McNaughton kedysi pracoval. McNaughtonova blízka priateľka Mary Demas hrá tri rôzne obete vrážd: ženu v priekope v úvodnom zábere, ženu s fľašou v ústach na záchode a prvú z dvoch zavraždených prostitútok. Štyri ženy, s ktorými sa Henry stretáva mimo nákupného centra, boli už skôr McNaughtonovými blízkymi priateľkami. Stopárka bola žena, s ktorou McNaughton kedysi pracoval. Oblečenie, ktoré nosí Michael Rooker počas celého filmu, bolo jeho vlastné (okrem topánok a ponožiek). A aj Chevrolet Impala z roku 1970, na ktorom Henry jazdí, patril jednému z členov filmového štábu. (Arsenal83)

Související novinky

Staronová noční můra

Staronová noční můra

05.10.2006

O pokračování kultovní série, kterou Wes Craven začal v roce 1984 svou Noční můrou v Elm Street, se hovoří už delší dobu, ale až dnes začíná tato myšlenka nabírat reálné kontury. I když popravdě… (více)

Freddy zas a znova?

Freddy zas a znova?

04.04.2006

Ani šest pokračování kultovního hororu Wesa Cravena Noční můra v Elm Street a tři roky starý crossover Freddy proti Jasonovi zřejmě nestačily zabijákovi z městečka Springwood. Podle slov Roberta… (více)

Reklama

Reklama