Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Autoři komedie Na samotě u lesa, Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak, humornou formou popisují různé typy tzv. chalupářů. Většinu postav napsali přímo pro jejich představitele, mezi nimiž vyniká především Josef Kemr v roli dědy Komárka. Manželé Lavičkovi, půvabně ztvárnění Danielou Kolářovou a Zdeňkem Svěrákem, jsou sváděni touhou po získání chalupy dědy Komárka, kterou však majitel, jak se zdá, jen tak neopustí. Vše nakonec vyřeší jejich děti, které si starého Komárka zamilují a začnou ho považovat za svého skutečného dědu. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (814)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Na samotě u lese mě sice nedostává do kolen a nepřivádí do křečí od smíchu jako mnohé zdejší uživatele, přesto musím ocenit brilantně napsaný scénář s množstvím nezapomenutelných replik, které se staly nesmrtelnými, a vedle toho skvěle zahranou postavu dědy Komárka, "znalce počasí a blech". Do jisté míry mě neskutečně štvaly postavy dětí, které mi přišly neuvěřitelně hloupé a otravné, na druhou stranu mě bavili pan Lorenc či houkající a vyprávějící Radim. Tak či onak jde o jednu z našich nejznámějších humorných klasik na poli československého filmu 70. let, která s grácií odolává zubu času. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Jiřího Menzela už dlho považujem za jedného z najlepších českých, filmových režisérov. Vážim si a rešpektujem všetky jeho diela, pod ktorými je podpísaný. No do absolutnej top trojky radím tieto kúsky: "Ostro sledované vlaky", "Vesničko má středisková" a "Na samote u lesa". Posledne menovaná trpká komédia je výborne natočený, príjemný film, čo som videl už nespočet krát a vždy som sa pri ňom dokázal zabaviť. Herecký výkon Josefa Kemra je obdivuhodný. Patril ku generácii famóznych českých hercov, ktorí boli schopní zahrať prakticky všetko takým spôsobom, že divákovi behali po chrbáte zimomriavky. **** ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem NSUL viděl kompletní až dnes. Vždycky to byli jen určité fragmenty, věty jako; "šak to už jsme viděli tolikrát" a přehození na jiný televizní program. No stálo to za to. Parádní herci, kterým vévodí Josef Kemr, příběh ze života a nesmrtelné hlášky, které znají i ti co film ještě neviděli. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Menzelova poetika nie je síce pre mňa to pravé, ale poetiku Na samotě u lesa by som skôr nazval svěrákovsko- smoljakovskou. Je to vlastne taký ich vydarený mix. Pokiaľ sa porovnával s chuťou kontrast vidieckeho a mestského života pred mnohými desaťročiami, tak z dnešného hľadiska mi ten svet vtedajšieho mesta pripadá ešte vo väčšom kontraste k mestu dnešnému. To sa týka aj medziľudských vzťahov. Hlášky sú skôr na mierne pousmiatie, ako na ich opakovanie na nasledujúci deň v práci kolegom, čo vnímam u českého filmu skôr ako plus. Príliš sa tam toho neudeje, život na dedine je pomalý, lepšie povedané kľudný (pokiaľ niekto nezačne v noci hrať na husliach). Myslím, že ho stojí okúsiť aj za tých pár bĺch. Dáte si potom na štípance púder a bude všetko v poriadku. 70%. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Zdeněk Svěrák a Daniela Kolářová - jedna z nejlepších filmových manželských dvojic. Jak jinak to mohlo dopadnout, když se sejdou takoví herci a navíc pod vedením pana Menzela. K tomu všemu ještě Josef Kemr, nad jehož vynikajícím výkonem nestačíte krouti hlavou. Vypadá to, jako kdyby se na samotě u lesa opravdu narodil. Mlynářovic pár v podání Ladislava Smoljaka a Nadi Urbánkové také nemají nejmenší chybu. Příběh působí tak mile a poklidně, že jen koukáte a když se dokoukáte, tak se divíte jak ten čas letí... Právem se může tento snímek řadit k zlatému fondu české kinematografie. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (64)

  • Pôvodne chalupa dedka Komárka (Josef Kemr) mala byť chalupa Zdeňka Svěráka (Oldřich Lavička), ktorá bola v okolí vrchu Melechov u Ledče nad Sázavou. Ale kameraman snímky Jaromír Šofr s touto voľbou nesúhlasil a chcel pre natáčanie vybrať iný objekt. Údajne preto, že na Svěrákovu chalupu svietilo slnko len niekoľko hodín denne a čas na natáčanie by tak bol veľmi obmedzený. Načo herec reagoval slovami: „Hlavný dôvod ale bol ten, že filmová chalupa, kde sa napokon natáčalo, bola blízko jeho chalupy,“ smial sa Zdeněk Svěrák. (Raccoon.city)
  • Děda Komárek (Josef Kemr) vlastní tranzistorové rádio Tesla 2800B-2 Mír, vyráběné v letech 1961–1963 v Tesle Přelouč, n.p., napájené z vestavěné baterie. Přijímač byl pokračovatelem prvního československého tranzistorového přijímače T58. Exportní verze se prodávala pod názvem Comet-9 Commodore. (sator)

Související novinky

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama