Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi tady všude byl jen temný les, dnes tu stojí panelákové sídliště. Právě tady je doma chlápek, kterému nikdo neřekne jinak než Vandam. Žije sám v bytě na okraji Prahy a každý den doma cvičí, aby byl v kondici. Večer, když sídlištěm bloudí divoká zvířata, chodí se svými kumpány na jedno. Vandam se snaží udělat dojem na Lucku, která v sídlištní hospodě točí pivo. Často a rád se porve. Je znalec dějin a válek. Má pocit, že svět míří k zániku, že se schyluje k velké bitvě. A tak cvičí, aby byl na tu poslední rozhodující bitvu nachystaný. A taky k tomu vychovává Psycha, mladého kluka, se kterým natírá střechy panelových domů. Kumpáni z hospody Vandamovi přezdívají „národní hrdina“. Prý dal tehdy v Listopadu na Národní třídě dějiny jednou ranou do pohybu. Film podle stejnojmenné knihy Jaroslava Rudiše v hlavní roli s Hynkem Čermákem kombinuje dramatický příběh s černým humorem. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (385)

Ombe 

všechny recenze uživatele

Za mě, v kontrastu s bezva knížkou je tenhle film velkým zklamáním. Originál totiž není vůbec dějový. Snaha přiblížit a zjednodušit divákovi Vandamův charakter, nastolení nové dějové linky a přidání psychouše, starosty, šéfa z práce a dalších vytvořily úplně nový obraz a atmosféru. Na scénáři se podílel i autor. Těžko říct, proč k "tomuhle" došlo, možná se Rudiš vzdal příliš brzy. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nebudu tak přísný jako mnoho z mých spoluhodnotitelů. "Nelze člověka soudit podle toho, co je, ale jak se tím, co je, stal," řekl Karel May a mě se tento jeho citát líbí. Důležitá je motivace a kořeny přemýšlení u jakékoliv skupiny lidí a snaha tvůrců o toto zobrazení je v Národní třídě patrná. Teď jde o to, jak se jim to povedlo a podle mě tak napůl. Někdo jako je hlavní hrdina si nezaslouží ani adoraci, ani okamžité zatracení a to by měli zohlednit diváci i kritici. Kromě již uvedeného (Čermák, Cina, kamera, hudba) se mi líbil dějinný kontext současnosti se socialismem a pak Kateřina Janečková, která konečně dostala jinou roli, než je televizní blbina nebo čurda. Druhý film Štěpána Altrichtera je úplně jiný než Schmitke a popasoval se s ním se ctí. Dávám 70% hlavně za to, jak atmosféra snímku ke konci ostře houstne! ()

Reklama

Marsik 

všechny recenze uživatele

V den udílení 27. Českých lvů jsem dal před TV Koljou přednost Hynku Čermákovi v roli, která mu sedla, jak by nesedla nikomu jinému. Tím jsem si jist. Národní třída je vtipná, lehce smutná, ale hlavně vtipná. Zároveň nečekaně dobrá. Není to film o vypatlaném holohlavci. Vandam ztvárňuje člověka se zásadami. A to bylo fajn. Plus bonus sympaticky hrající Kateřina Janečková, alias Ošklivka Katka (zde ale jako ošklivka rozhodně nevypadá). 75% (with J.) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Štěpán Altrichter atmosféru stále umí vykouzlit, ale do tohoto příběhu se mu ji daří dostat jen v menším počtu scén, než to bylo u Schmitkeho. Film táhnou herci v čele s buldozerem Hynkem Čermákem, ale po té hodince a půl bych nejvýše řadil civilnější herecký výkon Kateřiny Janečkové. Pořád mám ale pocit, že tenhle námět měl navíc, než je tento lehký nadprůměr... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ohlasy seriálu Most! V přímém srovnání s Mostem je ale nejlépe vidět, jak Národní třídě dochází dech... Rudišův text jsem nečetl a po zhlédnutí jeho filmové adaptace jsem si jist, že bude o poznání lepší než tahle nepovedená sonda do života českých white trash...tohle se totiž panu Altrichterovi zrovna moc nepovedlo... Vypůjčím si srovnání s jiným seriálem skrze postavu ztvárněnou Hynkem Čermákem - sympaticky nekonvenční Rapl x nesympaticky nekonvenční Vandam. Tady selhal scénář a došlo k záměně žánrů - Národní třída měla být vážné sociální drama když už... Tohle opravdu není český Trainspotting a být white trash na Jižáku není sexy... ()

Galerie (32)

Zajímavosti (19)

  • V knižní předloze má Vandam (Hynek Čermák) vidiny vlků, ve filmu se však objevuje divočák. Změna proběhla mezi psaním scénáře a přípravami natáčení, jelikož si Štěpán Altrichter všiml narůstající popularity symboliky s vlky v Německu a nechtěl tento motiv opakovat i ve svém filmu. (DJDVD)
  • Na prvním záběru má Vandamova škodovka novou „krajskou“ značku (kraj Vysočina). Na dalších záběrech má auto už dobovou pražskou značku s písmeny AY. (GryzlyCZ)

Související novinky

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

06.03.2020

Program Kreativní Evropa MEDIA letos v únoru už počtvrté vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu.… (více)

Reklama

Reklama