Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na úsvite tretej svetovej vojny, sa študenti strednej školy na stredozápade USA formujú do partizánskych oddielov, aby opätovali útok sovietskej armáde. (sliver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (193)

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Ještě dříve, než studenti v Calumetu pochopí, že začala válka, umírají při útoku parašutistů z SSSR. Šest jich však unikne do divočiny, a protože se nechtějí smířit s okupací své země, obsazené jednotkami Sovětského svazu a Kuby, stávají se z nich partyzáni. Čeká je však krutá zima, na kterou sice nejsou připraveni, ale nemají jinou možnost než ji přečkat v divočině. pustí se do boje, a přestože protivníka překvapí, mají první ztráty. Okupační jednotky proti nim podniknou rozsáhlou akci, ale nejvíc problémů skupině způsobí zrádci, o nichž nikdo nevěděl. Když jsem viděl v tomhle údajně znepokojivém filmu pobíhajícího Swayzeho s větvičkou za vojenskou helmou, nešlo se nesmát. Tak nezvládnutý film jsem hodně dlouho neviděl. Z původně provokativního filmu se vyloupla skvělá fraška. 0% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $38,376,497Tržby Celosvetovo $-Tržby za predaj DVD v USA $13,804,626 //počet predaných kusov 1,015,403║ V dobe vzniku mohol byť tento film slušný strašiak pre občanov USA, akčná stránka ide Miliusovi omnoho lepšie než tá dramatická a aj preto film skôr spadá k takému Rambovskému štýlu, kde ide skôr o akčnú zábavku než vážnosť témy či výpoveď nenaplneného studeného posolstva. Zahrievacie hriešne akčné kolo pre Patricka Swayze a Jennifer Grey. /55%/ ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že tenhle film poněkud zapadnul, není to totiž typické béčko. Ano, většinu stopáže je docela naivní, ale některé momenty jsou dá se říci kultovní, nepříjemné, a především bořící žánrová klišé. A je tu i trocha toho humoru - např. hned na začátku, kdy ruský voják páčí z mrtvé ruky zbraň jistého příznivce National RIfle Association hned pod legendární cedulí "... from my cold dead hand":) John Milius tímto svým dílem chtěl narušit obraz typického žánrového hrdiny, a Patrick Swayze s Charliem Sheenem to kupodivu ztvárnili velmi dobře. Prostě to, co tu uvidíte, neodpovídá béčkovému scénáři, ale jde minimálně o půl třídy výš. O "historickém" významu téhle záležitosti svědčí nejen zcela zoufalý aktualizační remake z roku 2012 (mj. s Chrisem Hemsworthem), ale především to, že když se US Army a spol. v roce 2003 vydali (doslova) vyhrabat z díry jistého Saddáma Husajna, pojmenovali svoji operaci Red Dawn;) Ale dávejte si prosím pozor, abyste nenatrefili na nějakou dabovanou verzi, která byla před pár lety k vidění na MGM - tam totiž jaksi (typicky pro tento, opět doslova, kanál) chybí rozlišení, že v některých scénách nikaragujští a kubánští velitelé mluví mateřským jazykem nebo rusky (totéž platí pro sovětské "poradce")... Dávám 70%, i když tenhle tanec Patricka Swayzeho s Jennifer Greyovou mohl být podstatně hříšnější:) ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Mnohem víc guilty pleasure pro milovníky nekompromisně nablblé a politicky angažované osmdesátkové tvorby, než objektivně kvalitní film. Nahlouple agitační tón a dětská naivita, s nimiž se odehrává celá komunistická invaze do USA i následný odboj vyvolává úsměv, vysoká míra repetivnosti zase apatii a nudu, ale naštěstí se najdou i scény, které snesou označení napínavé či dramatické. Rudý úsvit je jeden z těch filmů, které si můžete užít naplno, jen když je vidíte v té správné době a v tom správném věku; rády se totiž nečekaně mění z totálních nářezovek na hloupé artefakty minulosti. 55% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tenhle film, ač je ve valné většině své minutáže nechutně kýčovitý, stupidní, patetický a hloupý (jak jen americké hrdinské vlastenecké filmy umí být – proti třem plně vyzbrojeným bitevním vrtulníkům se s pouhým samopalem postaví jen idiot, nebo John Rambo a ten v tom filmu nehraje), mám docela rád (ač tomu mé hodnocení odporuje), protože ve mně vyvolává několik asociací. Představa vojenské invaze na území Spojených států je docela zajímavá a z toho škodolibého hlediska i zábavná – jen ať si taky vyzkouší jaké to je :-). Na druhou stranu to hodně ukazuje o Amících samotných – kdyby se tento příběh odehrával (a že se určitě odehrává) svého času např. v Iráku nebo Afghanistánu, zdejší hrdinská skupinka neohrožených partyzánských usmrkanců by byla těmi nejhoršími krvežíznivými teroristy. Inu, dějiny holt píší vítězové. Ale zpět k filmu – je to akční, svižné, zábavné a jak už jsem řekl, tak nechutně vlastenecky vylízané, že je radost jednou za čas na to kouknout. Oddechnout si a pobavit se. Jednou ze závažných chyb toho filmu je, že v něm hlavní roli nehraje Sly, Arnold nebo Dolph, s nimi by to bylo mnohem stravitelnější a „přirozenější“. Navíc, hodně možností k setkání s Jennifer Grey zase tak moc není. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (30)

  • Film bol zapísaný do Guinnesovej knihy rekordov za dovtedy najviac násilných činov. V priemere sa vo filme nachádza 134 násilných činov za hodinu alebo 2.23 násilnosti za minútu. (matt6)
  • Obrázok Džingischána v triede školy na začiatku filmu je karikatúra režiséra tohto filmu Johna Miliusa. (matt6)
  • Pri natáčaní scény s inváziou parašutistov boli piati parašutisti, prezlečený za ruských vojakov, odviati vetrom o viac ako míľu ďalej od miesta dopadu. (matt6)

Související novinky

Ruská invaze v bourneovském stylu?

Ruská invaze v bourneovském stylu?

21.06.2009

Vše tomu nasvědčuje. Scenárista Tony Gilroy byl přizván studiem MGM, aby napsal finální verzi předělávky Rudého úsvitu. Původní film režiséra Johna Miliuse vyprávěl o partizánském boji skupiny… (více)

Mise pro dva válečné týmy

Mise pro dva válečné týmy

11.07.2008

Američané budou opět zachraňovat svět. Nebo alespoň americkou demokracii. Máme zprávy o remaku téměř zapomenuté pravičácké klasiky Red Dawn a Tarantinových Inglorious Bastards. Oba filmy jsou na… (více)

Reklama

Reklama