Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milan má tři děti a jezdí pracovat do Německa, aby rodinu uživil. Když se na Vánoce vrátí domů, zjistí, že jeho nejstarší syn Adam je členem polovojenské mládežnické skupiny a navíc je zapletený do šikanování a smrti spolužáka. Otec se rozhoduje, jak by se měl zachovat. Společně s manželkou Zuzkou při tom zjišťují skutečnou pravdu o synovi, o své rodině, o sobě samých, a také o společnosti, ve které žijí… (AČFK)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (156)

janeke 

všechny recenze uživatele

Veľmi znesiteľne podaná neznesiteľná téma. Vôbec mi nevadí, že Škop pracoval len s náznakmi, iste, dalo sa to urobiť omnoho bolestivejšie a skutočnejšie - bez možnosti vyhliadky na lepší svet. V tomto prípade som Škopovi vďačná, že mi dal nádej. P. S. Film je nesmierne silné médium - za predpokladu, že vám funguje zvuk. (Polovica dialógov prakticky nepočuteľná - na domýšľaka.) ()

sator odpad!

všechny recenze uživatele

Nevím v jakém vesmíru tvůrci žijí ale v mém ne,,a to nemluvím o odflinknutém řemesle, kdy jsem našel tři chyby během 15 minut...Herci otřesní ... Neuschwanstein je zámek v Allgäu (Bavorsko, Německo) v oblasti obce Schwangau u Füssenu, který nechal postavit Ludvík II. Bavorský. Jde o jeden z nejznámějších a nejnavštěvovanějších turistických cílů v Německu. Tento zámek se také objevil v několika filmech a inspiroval Walta Disneyho ke stvoření Sleeping Beauty Castle neboli hrad Šípkové Růženky, který se nachází v Disneylandu. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Na MFF Karlovy Vary obdrzel Milan Ondrik cenu za hlavni roli a cenu dostal i reziser Marek Skop. Tema je skoro thriller. Otec dre v praci v Nemecku, ale zjistuje, ze o svych nejblizsich nic nevi a nespravi to modni znacky. Zkoumaji se motivy sikany, neduvera k odlisnosti na malem meste, dedictvi slovenske kleofasisticke historie, alibismus kolektivu. Ondricku hrdina opakuje vycpele politicka fraze, nebo vtipy, kterym se nikdo nesmeje. Na nasili si hraji uz i jeho male deti. Vse speje k emocne vypjatemu finale. ()

Anduril 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý film, dobre spracovaný a otvára viaceré pálčivé témy. V tejto dobe je dosť potrebný. Odporúčal by som ho pustiť starším mladým, aby sa mohli oboznámiť s tým, kam môže viesť extrémizmus. Otvára témy týždenných výjazdov otcov za prácou, tvrdej a autoritatívnej výchovy v rodine, fašizmu a extrémizmu, samovraždy, šikany a mnohých iných. Veľmi sa mi nepáčila postava kňaza, ktorá tam bola vykreslená veľmi veľmi negatívne. Dúfam, že ak vôbec takých kňazov na Slovensku máme, tak naozaj iba minimum. Pozeranie takéhoto filmu, by mala zakončovať diskusia, aby jeho pozeranie malo naozaj zmysel. Nebol som z neho povzbudený, ale dobre približuje realitu, niektorých slovenských rodín. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

V prvej polovici sa film zdal byť iba priemerný, no následne sa stal veľmi silným, pre mňa nepríjemne presvedčivým. Len sa bojím, aby sa Nech je svetlo nestalo neférovo emotívnym protikatolíckym argumentom v celospoločenskej diskusii na Slovensku. V zmysle, vidíte, cirkev je stále klerofašistická, my sme vám to hovorili a podobne. Podľa môjho názoru je situácia na slovenskom vidieku v tomto filme značne zveličená. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Název odkazuje na Bibli Genesis 1:3: „I řekl Bůh: Budiž světlo! A bylo světlo.“ V přeneseném slova významu je světlo myšleno jako dobro. (sator)
  • „Je to příběh obyčejného člověka, jednoho z miliónu, kterému se navzdory jeho dobrým úmyslům udělat pro svou rodinu to nejlepší, všechno pokazí,“ řekl režisér Marko Škop. (SONY_)
  • Režisér Škop vybíral představitele Adama (František Beleš) déle než půl roku. (klukluka)

Související novinky

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

28.05.2019

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná přesně za měsíc a nyní byla čerstvě odhalena dvanáctka filmů, které se budou ucházet o hlavní festivalovou cenu, Křišťálový globus.… (více)

Reklama

Reklama