Reklama

Reklama

Silný válečný příběh je připomínkou nedávné minulosti, války v Jugoslávii. Odehrává se v r. 1999, kdy se po bombardování Bělehradu NATO jugoslávská armáda stáhla z kosovské oblasti a zanechala tak srbské občany nechráněné před útoky, drancováním, znásilňováním a vražděním albánských banditů. Ruská speciální jednotka dostala příkaz převzít kontrolu nad kosovským letištěm Slatina a udržet ho, dokud nepřijdou posily. Vojáci si uvědomují, že musí využít veškeré své síly a odvahu. Není jisté, zda se dožijí dalšího rána. (TV JOJ)

(více)

Recenze (129)

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Silnejšie tri hviezdy, škoda, ale na štyri to nedosiahlo. O to väčšia škoda, že kasting bol fajn, časť hercov fanúšik ruského filmu pozná už roky, ale jednoducho sa to dalo využiť ďaleko viac. Aby sme sa rozumeli, film nie je zlý, má slušnú akciu, pohľad na vec len z Ruskej strany nehodnotím, lebo Amíci robia to isté, ale všetkého bolo akosi menej akoby som bol očakával. A viem, čo to pokazilo. Príliš veľké očakávania kvôli priamemu zrovnaniu s Tajnými vojakmi z Bengházi. Malo to hlavnú podobnosť, ale uchopenie, priebeh a ukončenie boli diametrálne odlišné. Ale zaujímavá skúsenosť to bola, to zasa nie že nie. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Zajimave videt jugoslavsky konflikt i z te druhe strany. Myslim, ze kazdy slusny Cech musi byt na strane Srbu a stydet se za tehdejsiho prezidenta, ktery cosi mlel o humanitarnim bombardovani... Skoda, ze film vice nez na pribeh vsazi na akci a velkorysou stopaz.... Dobra atmosfera a presvedcive herecke vykony. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Špičkový válečný film v nejlepší ruské tradici. Takže deziluze, naturalistično, špína a duševní jizvy. Ale i hrdinství, snaha najít v tom všem iracionálním zabíjení kousek něčeho hezkého, a taky přiznání, že i na druhé straně mohou být slušní lidé. Jedna z postav to koneckonců řekla sama. "Máme tady zajímavý ruský tým - Tatar, Inguš, Bělorus, Srb, Albánec, Uzbečka a Rus." Herci jsou až na pár lehce toporných scén přirození a akce excelentní. Jednotka profesionálů vypadá sehraně a velice schopně. Ale i tak se jim zranění nevyhýbají a každá rána je bolí. Lahůdkou je závěrečná bitva o letiště, připomínající to lepší z Black Hawk Down. Top 10 za rok 2019. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Je lepší zachránit jeden život než neudělat nic.“ Jen aby tom Jasna měla také jasno…Ten, kdo má povědomí o historii národů bývalé Jugoslávie a tuší, o co tenkrát skutečně šlo, nebude mít z politického hlediska s dílem takový problém (zastáncům bombardování Srbska bych film nedoporučil). Snímek kvalitou směle pokukuje po takových ruských koprodukčních žánrovkách jako jsou 9. rota či Bretská pevnost. Co do technické stránky (kamera, střih, zvuk), akce, syrovosti či válečných jatek se může srovnávat i s hollywoodskými spektákly (třeba „ohnivé peklo“ či minometná palba je už vyšší dívčí). Maličko horší jsou postavy, zejména hlavní hrdina Šatalov působí trochu lekle (zbytek jednotky je naštěstí „živější“) a vyloženě slabší je (nutný?) patos (hrdinství, bratrství, sovětská nostalgie, ruský voják nesoucí srbskou holčičku, démonizace Západu atd.). Ovšem i přes tyto nechtěně úsměvné detaily (a maximální „coolovost“) si snímek drží solidní kvalitu až do konce (aneb jak je důležité míti Kusturicu!), takže za mě to budou slušné 4*. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Začalo to nevinne. Pred pár desaťročiami sa v oblasti Juhoslávie známej ako kosovská oblasť, začali usadzovať albánski imigranti, ktorí prišli do Juhoslávie za lepším životom. Netrvalo dlho a z menšiny sa stáva veľká menšina, ktorá požaduje pripojenie k Albánsku... a nešťastie je na svete. Nepripomína to niečo? Inak zaujímavé je, že genocída Srbov v Kosove sa tak často nespomína ako je tomu naopak... K filmu. Už dávno som nevidel takto vynikajúco zvládnutý vojnový film, pre mňa ešte lepšie ako povedzme Warriors (1999). Prvých pár minút sa mi zdalo trochu zmätočných, ale keď si človek zvykne na postavy tak už to ide a už sa to až do konca nezastaví. Stále sa tu niečo deje, stále sa tu niečo rieši.... Množstvo smutných a drsných scén, dokonca prišlo aj na pár gore záberov. A čo je hlavné, režisér dokázal perfektne narábať s postavami. Tých dobrých si zamilujete a toho zlého nenávidíte až na kosť. A stret týchto dvoch protichodných pocitov je naozaj silný. Dlho som váhal aj nad plným počtom. Možno prehodnotím. 89/100 ()

Galerie (46)

Zajímavosti (4)

  • Útok na letiště začíná přes den, ale v dalších záběrech je už noc. (Duoscop)
  • Gojko Mitič se odmítl nechat zaskakovat kaskadérem a i v 77 letech vše odehrál sám, jak byl zvyklý už od 60. let. (chamonix)
  • Písnička, která hraje ve 45. minutě, je „Coco Jambo“ od Mr. President. V 73. minutě hraje „Further We Will Operate“ od Kino and Viktor Coy. (Duoscop)

Reklama

Reklama