Reklama

Reklama

Silný válečný příběh je připomínkou nedávné minulosti, války v Jugoslávii. Odehrává se v r. 1999, kdy se po bombardování Bělehradu NATO jugoslávská armáda stáhla z kosovské oblasti a zanechala tak srbské občany nechráněné před útoky, drancováním, znásilňováním a vražděním albánských banditů. Ruská speciální jednotka dostala příkaz převzít kontrolu nad kosovským letištěm Slatina a udržet ho, dokud nepřijdou posily. Vojáci si uvědomují, že musí využít veškeré své síly a odvahu. Není jisté, zda se dožijí dalšího rána. (TV JOJ)

(více)

Recenze (129)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Režisér by si asi přál, abychom jeho šest (?) statečných milovali od prvního záběru. My je ale neznáme a neorientujeme se v nich, takže se nám bez rozumné dopomoci daří tápat klidně i celou první hodinu. Úplně stejně se můžete ztrácet v geopolitických souvislostech. Scénárista se v tehdejší situaci na Balkáně vyzná a totéž očekává od diváka. Výsledkem je pak totální maglajz. Jestli vám někdo bude tvrdit, že tomu po první hodině a půl bez problémů rozuměl, tak vám kecá. Teď nemyslím finální pif paf a všechny ty klišoidní a patetický srance. Ty rozklíčuje i mimino. Myslím všechny ty Srby a Albánce a Kosovský Albánce a UNPROFOR a pravoslavný statečný popy a muslimský zbabělý vrahouny... Stejně tak mě iritovaly ty závěrečné archivní záběry: Kdo byli všichni ti plačící lidé? Pro co a pro koho plakali? Jak to souviselo s naším příběhem? Vy to snad někdo víte? A jste si jistí, že to víte? Já tedy rozhodně ne. A ne jsou body mínus. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Rusové natočili jeden z nejlepších filmů roku a přímý náběh na instantní kultovní válečnou klasiku. Ruské komando je vysláno bránit letiště v Kosovu před muslimskými bandity a je to Bálkánská ŘEŽ jak se patří! Povedl se cásting, kde každý z hlavních hrdinů je sympatický a všichni působí profesionálně ( žena-sniperka boží) a povedl se i záporák, který je správně nemilosrdný, skvěle zahraný, má dostatek prostoru a přejete mu smrt od chvíle, kdy je na scéně. Po technické stránce precizní a dost možná nejlépe vizuálně natočený film z Ruska, co jsem kdy zhlédl a největší chvála patří samotné akci, která představuje to nejlepší v žánru. ( Trochu mix Mela Gibsona a 13 hodin) Finále má téměř hodinu a jsou to nekompromisní jatka ( ustřelené ruce, nohy, kusy těl a dojde i na uřízlou hlavu) používají se sniperky, samopaly, těžké kulomety, minomety ( vše, na co si člověk jen vzpomene). Řval jsem jak na mistrovství světa v ledním hokeji, takže za mne velké nadšení i spokojení. Líbilo se mi i úvodní bombardování porodnice. Drsný, emocionální, nekompromisní a velkolepý válečný film, který by si nikdo neměl nechat ujít. 90% ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Drsné mapovanie udalostí 90-tych rokov na Balkáne z pohľadu ruských a srbských producentov. Veľkolepá produkcia, skvelá kamera a miestami aj hudba sú výrazne degradované zbesilým strihom, ktorý sa stáva zbytočne preafektovaným. Jednoduchý príbeh skupiny odpadlíckeho komanda, ktoré má brániť strategické letisko v Prištine, je vyrozprávaný komplikovaným spôsobom. Tu doslovne platí, že v jednoduchosti je sila, čo snímok úspešne ignoruje. Z politického pohľadu už na mňa neplatí ani americká ani ruská propaganda, v tomto prípade si rusofilovia budú od rozkoše cvrkať do gatí. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

....sovietske vojnové filmy skoro vždy boli výborné,tento film nadväzuje na túto tradíciu...dobre natočené,surové,realistické....také akoby naozaj, nie ako tie americké ,že všetko ok...ale moožno bez tých spomaľovačiek,tie vážne uberali na dojme reálnosti....k téme-námetu sa nevyjadrujem,človek nikdy nevie......ale Kosovoi je precedens.................ak to ok,tak potom...............................o nehumanitárnom bombardavaní ani nehovorím..... ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Když si odmyslíme, že ti dobří jsou Rusové a Srbové, a ti zlí kosovští Albánci, tak tu máme klasický akční film západního střihu, kdy partička neohrožených zabijáků čelí mnohonásobné přesila a zvládne vyplnit úkol za každou cenu. Co nám ale film řekne o dnešku? Že Rusko a Srbsko Kosovo neuznají, a že dokud Rusové byli v Kosovu, tak Srbům nic nehrozilo? Nebo je potřeba demonstrovat sílu před západem? Nebo je snad jinde zakopaný pes? ()

Galerie (46)

Zajímavosti (4)

  • Písnička, která hraje ve 45. minutě, je „Coco Jambo“ od Mr. President. V 73. minutě hraje „Further We Will Operate“ od Kino and Viktor Coy. (Duoscop)
  • Gojko Mitič se odmítl nechat zaskakovat kaskadérem a i v 77 letech vše odehrál sám, jak byl zvyklý už od 60. let. (chamonix)
  • Zbraně použité ve filmu byly: AK-47, AK-74, puška SKS, odstřelovací puška SVD, kulomet PK, DŠK, M2 Browning a RPD. Dále pistole Stěčkin, Colt 1911 a Bereta F92. Ve filmu se objevily obrněné transportéry BTR 80, bombardéry B2 Spirit a vrtulník UH-60 Black Hawk. (K98)

Reklama

Reklama