Reklama

Reklama

Šílený Max

Trailer

Ve zpustošené zemi blízké budoucnosti vládne silnicím divoký motorkářský gang. Řádí v ulicích, terorizuje nevinné civilisty a strážcům zákona se jen směje do očí. Jednoho policistu ale podcení. Když motorkáři brutálně napadnou nejlepšího přítele a rodinu Maxe Rockatanskyho (Mel Gibson), změní se Max v běsnícího šílence, který žije jen pro jediné - pro pomstu. (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (46)

Xavier Gens

  • Na své dětství a pučící zárodky osobního filmového vkusu vzpomínal: "Jako dítě jsem byl nejvíc ovlivněn americkým žánrovým filmem sedmdesátých a osmdesátých let. Moje matka tehdy vlastnila čerpací stanici a když jsem se vracel ze školy, říkala mi, abych počkal a udělal si domácí úkoly. Což jsem nedělal a místo toho se díval na videokazety, které měli s tátou půjčené - Vymítače ďábla, Čelisti, Šíleného Maxe, Barbara Conana. Objevoval jsem tyhle filmy sám, u televize, byly jako moje chůvy. (...) Rodiče byli natolik chytří, že když přišli na to, jak trávím svůj čas, pečlivě mi vysvětlili, jak je to s příběhy a zvláštními efekty... Byli mladí a do filmu velmi zapálení, takže to pro mě byla fascinující lekce a já jsem všechny filmy, které jsem viděl, překresloval do storyboardů a dělal jsem z nich jakési comicsy. Když mi bylo deset nebo dvanáct, točil jsem už s kamarády ze školy vlastní filmy. Vždycky to byly horory, protože to byl druh filmů, které jsem měl rád, bavilo mě lidi strašit. Když ale vyrostete, přestane vám to stačit. Máte potřebu říct víc a dát příběhu nějaký podtext." (NIRO)

Eric Bana

  • Miloval motoristické závody natolik, že chtěl ve 14 letech opustit školu a stát se automechanikem, ale jeho otec ho přesvědčil, aby školu dokončil. Když mu bylo 15 let, koupil si kupé XB Ford Falcon z roku 1974 za 1 100 australských dolarů. Během dospívání sledoval film Mela Gibsona Šílený Max (1979) a rozhodl se stát hercem. (Trajektt)

Smrtonosná zbraň (1987)

  • Mel Gibson čoby policajt Martin Riggs smúti za stratou manželky, ktorá zahynula pri autonehode. Mel Gibson čoby policajt Max Rockatansky vo filme Šialený Max (1979) taktiež smútil za stratou manželky, ktorá bola zrazená motorkármi. V oboch filmoch malo jeho meno iniciály M. R., bol považovaný za šialenca a oba filmy sa celkovo dočkali troch pokračovaní. (AxelWers)

Šílený Max: Bojovník silnic (1981)

  • Maxovo (Mel Gibson) auto - The Interceptor - je původem Ford Falcon XB. Vozidlo se objevilo už v prvním filmu, po jehož dotočení bylo na prodej, ale nikdo ho nechtěl. Nakonec ho tvůrci znovu použili pro toto pokračování. Bylo upraveno, aby vypadalo omšeleji než v prvním díle a dozadu přibyly známé velké nádrže. Ačkoliv je Interceptor ve filmu zničen, ve skutečnosti explodovalo jeho filmové dvojče a originální Interceptor se dochoval. Několik let stál na jednom vrakovišti, pak několikrát změnil majitele, prošel renovací, vlastnictvím několika muzeí a nyní se nachází ve sbírkách muzea na Floridě v USA, společně s řadou dalších filmových aut. (Stejšn)

Šílený Max: Zběsilá cesta (2015)

  • Dívka, která Maxe (Tom Hardy) straší v jeho vizích a vyčítá mu, že ji a další nezachránil, se jmenuje Glory - Sláva (Coco Jack Gillies). Objevila se v komiksu „Mad Max: Fury Road“ (který je prequelem k filmu), kde zemřela poté, co ji a její matku Max zachránil. Postava jménem Glory se také objevuje ve stejnojmenné videohře z roku 2015. Příběh této postavy se však výrazně liší od oficiální kanonické verze v komiksech. Při prvních testovacích projekcích postava Glory ve filmu oslovovala Maxe jménem, místo aby mu říkala „pa“ („tati“). Toto oslovení bylo ve finálním filmu změněno, což způsobilo velký zmatek mezi fanoušky série, kteří si pamatují, že Max měl v původním filmu syna místo dcery. Není jasné, proč Glory o Maxovi mluví jako o svém otci. Jednou z možností je, že mu tak říkala spíše kvůli jeho věku, než z důvodu pokrevního příbuzenstva. (MorningStar)

Šílený Max: Bojovník silnic (1981)

  • Film byl pro severoamerickou distribuci přejmenován na The Road Warrior, protože původní Šílený Max (1979) tam v té době nebyl uveden v širší distribuci. Název Mad Max 2 (používaný mimo Severní Ameriku) by tak mohl diváky zmást. (ČSFD)

Soudný den (2008)

  • Původním záměrem bylo natočit klasickou postkatastrofickou sci-fi, které frčely po úspěchu Mad Maxe v sedmdesátých letech. Dva roky byl scénář u ledu a nápady v něm jen bobtnaly, až nakonec vykrystalizovaly ve velkolepý projekt. (Rodriguez)

Související novinky

Zemřel herec Hugh Keays-Byrne

Zemřel herec Hugh Keays-Byrne

02.12.2020

Ve věku 73 let včera opustil filmový svět australský herec Hugh Keays-Byrne. Informaci zveřejnil jeho zástupce a později ji na svém facebookovém profilu potvrdil i dlouholetý přítel a spolupracovník,… (více)

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

25.06.2014

Možná si ještě pamatujete, jaké kontroverze mezi českými novináři loni vzduzovaly politické názory Olivera Stona. Letošní ročník nejznámějšího českého filmového festivalu by mohl být podobně… (více)

Filmaři z Austrálie nezahálí

Filmaři z Austrálie nezahálí

22.06.2014

Asi nejvýraznější australský režisér a scenárista současnosti David Michod má napilno. Jeho očekávaný Rover, který Quentin Tarantino označil za mistrovské dílo a nejlepší post-apokalyptický film od… (více)

Pattinson je tak trochu Šílený Max

Pattinson je tak trochu Šílený Max

27.07.2012

Možná šílí i kvůli bulvárem propírané nevěře Kristen Stewart s režisérem Sněhurky a lovce Rupertem Sandersem, ale to nechme stranou. Filmy nás pořád zajímají víc než drby. Robert dělá všechno pro to,… (více)

Reklama

Reklama