Reklama

Reklama

Šílený Max: Bojovník silnic

  • Česko Šílený Max 2 (více)
Trailer

Jen málo snímků v historii akčních filmů se může rovnat Šílenému Maxovi 2. Nabitý dobrodružstvím, rychlostí i krveprolitím vás vystřelí do světa, kde se post-katastrofická budoucnost setkává s mytologií minulosti. Nebo jednodušeji, jeden z nejúžasnějších kaskadérských filmů vůbec. Před sérií Smrtonosných zbraní a Maverickem (1994) se Mel Gibson proslavil jako Max, osamělý hrdina brázdící australské silnice v nikdy nekončícím pátrání po palivu. Proti němu a hrstce obránců skladu s palivem stojí bizarní válečníci pod vedením Humunguse, který nebere žádné zajatce. Když začne bitva, není cesty zpět, „divoká zábava a fantastický zážitek z filmu." (Sheila Benson, Los Angeles Times). Se Šíleným Maxem na vaší straně nebude o akci nouze. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (601)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Poušť, auta, kamiony, benzín, drsně oblečení maníci ... všechno, co nemám rád. Přesto jsem od kultovního Mad Maxe, který se jako vzor mírně klišovitě klade snad všem postapokalyptickým filmům, čekal slušnou zábavu. No nedorazila, bohužel. Uznávám ten film jako silnej inspirační zdroj, ale jinak ... slabé, velmi slabé. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se po úspěchu Fury Road dostal i k této klasice. Na svoji dobu je to dost slušné a George Miller odvedl kus práce. Ani bych mladého Mela Gibsona nepoznal. Akce je teda spíš ke konci, ale celkem slušná. S Fury Road se to samozřejmě nedá srovnat. Tom Hardy tomu dal prostě hodně a Charlize Theron taky. Třeba se ještě dočkáme pokračování. "Tak skoč!" ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

"...a v tomto víru zkázy byli obyčejní lidé zničeni a vyřízeni... " Matka postapo akčňáků s parádní výpravou, sympaticky zanedbaným hrdinou a patřičnou dávkou brutality, akce a humoru, přičemž závěrečná honička je jedna z nejlepších, jaké kdy byly natočeny. Podobně jako režiséři jiných volných trilogií, které začínaly na přelomu 70. a 80. let jako ultralevné amatérské počiny a pokračovaly několikanásobně nákladnějšími studiovými remake-sequely v 80. letech (Coscarelliho Phantasm či Raimiho Smrtelné zlo), i Miller ve dvojce řácky šlápl na plyn a posunul s ní sérii na nový level. S odstupem času mi to jen přijde místy zdlouhavé. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Přímočará, stylová a ke konci nehorázně nadupaná postapokalyptická akční pecka. Tenhle sequel boduje především skvělou dvojicí úchylně vypadajících hlavních záporáků, výtečně fungující 'pouštní' atmosférou a takřka ikonickým hrdinou v podání mladého (a již tehdy velmi cool) Mela Gibsona (Max je určitě jedna z jeho nejlepších rolí, přestože je to dosti povrchně vykreslená postava). Akčních scén sice možná není tolik, na kolik je dnešní publikum zvyklé, ale aspoň je každá z nich nejen výborně provedená, ale také nepostradatelná pro děj. Finální megahonička je kapitola sama pro sebe - osobně jí řadím mezi jednu z nejlepších, jaké jsem kdy viděl (takhle nějak si v rámci akčního žánru představuju grandiózní vyvrcholení). 90 % ()

JFL 

všechny recenze uživatele

O dva roky po úspěchu svého průlomového debutu se režisér George Miller vrátil k postavě Šíleného Maxe s pokračováním, které zcela redefinovalo pojetí postapokalypsy v populární kultuře a navíc hodně vysoko posunulo laťku pro akční podívanou. Snímek s přízviskem Bojovník silnic se stal fenoménem, jehož styl a úspěch se následně pokoušely napodobit desítky jiných produkcí z celého světa. Jenže nikdo nedokázal na plátno dostat takové množství dravé energie, ani se nikomu nepodařilo vymyslet tak fascinující mikrokosmos vztahů. Post-nukleární budoucnost se potkává s mýty minulosti, když Miller oživuje prvky westernu za pomoci řvoucích motorů a do kůže a cárů oděných běsnících divochů ve světě, kde kapka benzínu má větší cenu než lidský život. (anotace pro maraton série v kině Aero, 2019) ()

Galerie (162)

Zajímavosti (44)

  • Po dokončení Šíleného Maxe (1979) měla být všechna použitá auta zničena. U všech, kromě hlavního Maxova (Mel Gibson) vozu, které bylo použito i v tomto dílu. (ČSFD)
  • Pes, který se ve filmu vyskytuje, pocházel z útulku, a byl pro film vycvičen. Z řevu motorů byl však stále nervózní, proto se mu dostalo speciálních špuntů do uší. Po natáčení si ho ponechal jeden z členů štábu. (-bad-mad-wolf-)
  • Humungus (Kjell Nilsson) má ve filmu zbraň Smith & Wesson Model 29 ráže .44 Magnum. Max (Mel Gibson) používá upilovanou verzi brokovnice VG Bentley. (dc125)

Související novinky

Šílený Max počtvrté!

Šílený Max počtvrté!

20.03.2007

Vůně benzínu, písečné exteriéry a jeden vyšinutý ex-policista.Vzpomínáte? Už je tomu bezmála osmnáct let, co se na velká plátna dostal silniční policista v podání Mela Gibsona. Rodinu mu zabili, při… (více)

Reklama

Reklama